Moszkva leállítja az ukrajnai szén-, olaj és gázexportot
Üzlet

Moszkva leállítja az ukrajnai szén-, olaj és gázexportot

MTI
Oroszország június elsejétől leállítja és külön engedélyhez köti a szén, a kőolaj, az olajipari termékek és származékok, illetve a földgáz exportját Ukrajnába, válaszul az ellene Kijev által bevezetett legújabb szankciókra - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Gorkiban, a csütörtöki kormányülésen.
Az orosz gáz ukrajnai tranzitútvonalának várható kiesésével, illetve a magyar gázellátás más kérdéseivel a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciája is foglalkozik. Még nem késő jelentkezni!


Moszkva emellett megtiltja az ukrán gép-, könnyű- és fémfeldolgozó-ipari termékek importját. Ennek a behozatalnak az értéke tavaly megközelítette a 250 millió dollárt.

A lépést az váltotta ki, hogy a múlt héten az ukrán kormány újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen. A kijevi kabinet egyebek között megtiltotta a befőttesüvegek, az üvegpalackok, a formalin és más árucikkek behozatalát.

Ukrajna függése az orosz energiahordozók behozatalától az elmúlt években jelentősen csökkent, miután Kijev számos erre irányuló lépést tett, például a gázellátás diverzifikálásával. Ennek köszönhetően ugyan a közvetlen gázfüggőség csökkent, azonban Lengyelországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül továbbra is főleg orosz eredetű gázt importál. Ennek aránya az ország fogyasztásában mintegy 35 százalék, azonban Kijev célja a saját gáztermelés fokozása, amivel 2020-ra önellátóvá tennék az országot.

Az orosz szankciók kiterjesztését Medvegyev három nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója, és egy nappal a jelöltek tervezett vitája előtt jelentette be. "Kénytelenek vagyunk megvédeni érdekeinket. Ezzel kapcsolatban kormányrendeletet írtam alá" - mondta. "Véglegesítjük azon áruk listáját, amelyeket ez év június elsejétől kizárólag külön engedély alapján lehet majd kivinni Ukrajnába - közölte az államfő, hozzátéve, hogy ezek közé tartoznak a tüzelőanyagok is.

Címlapkép: MTI/EPA/Szergej Ilnickij
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub