Moszkva leállítja az ukrajnai szén-, olaj és gázexportot
Üzlet

Moszkva leállítja az ukrajnai szén-, olaj és gázexportot

MTI
Oroszország június elsejétől leállítja és külön engedélyhez köti a szén, a kőolaj, az olajipari termékek és származékok, illetve a földgáz exportját Ukrajnába, válaszul az ellene Kijev által bevezetett legújabb szankciókra - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Gorkiban, a csütörtöki kormányülésen.
Az orosz gáz ukrajnai tranzitútvonalának várható kiesésével, illetve a magyar gázellátás más kérdéseivel a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciája is foglalkozik. Még nem késő jelentkezni!


Moszkva emellett megtiltja az ukrán gép-, könnyű- és fémfeldolgozó-ipari termékek importját. Ennek a behozatalnak az értéke tavaly megközelítette a 250 millió dollárt.

A lépést az váltotta ki, hogy a múlt héten az ukrán kormány újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen. A kijevi kabinet egyebek között megtiltotta a befőttesüvegek, az üvegpalackok, a formalin és más árucikkek behozatalát.

Ukrajna függése az orosz energiahordozók behozatalától az elmúlt években jelentősen csökkent, miután Kijev számos erre irányuló lépést tett, például a gázellátás diverzifikálásával. Ennek köszönhetően ugyan a közvetlen gázfüggőség csökkent, azonban Lengyelországon, Szlovákián és Magyarországon keresztül továbbra is főleg orosz eredetű gázt importál. Ennek aránya az ország fogyasztásában mintegy 35 százalék, azonban Kijev célja a saját gáztermelés fokozása, amivel 2020-ra önellátóvá tennék az országot.

Az orosz szankciók kiterjesztését Medvegyev három nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója, és egy nappal a jelöltek tervezett vitája előtt jelentette be. "Kénytelenek vagyunk megvédeni érdekeinket. Ezzel kapcsolatban kormányrendeletet írtam alá" - mondta. "Véglegesítjük azon áruk listáját, amelyeket ez év június elsejétől kizárólag külön engedély alapján lehet majd kivinni Ukrajnába - közölte az államfő, hozzátéve, hogy ezek közé tartoznak a tüzelőanyagok is.

Címlapkép: MTI/EPA/Szergej Ilnickij
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
shutterstock_611533595