Csendben megemelte a biztonsági gáztartalékot a kormány
Üzlet

Csendben megemelte a biztonsági gáztartalékot a kormány

Portfolio
Több mint 20 százalékkal megemelte a magyarországi biztonsági földgázkészlet mértékét a kormány.
A gázellátás hazai kihívásairól a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a rendeletileg eddig előírt 1200 millió köbméter helyett a kötelező biztonsági készlet mértékének 15 374 000 MWh-nak kell lennie. Ez valamivel több mint 20 százalékos emelkedést jelent, így a kötelezően előírt hazai biztonsági készletnek ezt követően, már a következő fűtési szezonban közel 1460 köbméternek kell lennie.

A lépés összefügghet azzal, hogy az ukrajnai tranzitútvonal szerepe és az ezen keresztül szállított orosz gáz mennyisége várhatóan jelentősen visszaesik 2020-2021-ben, miután a Gazprom elsősorban a már több mint egy évtizede húzódó orosz-ukrán gázvita hatására az Északi Áramlat 2, illetve a Török Áramlat gázvezeték meghosszabbításával teljes mértékben kiiktathatja az ukrán ellátási útvonalat. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy mivel az Ukrajnán keresztüli gázszállítások jövője bizonytalan, ezért a Gazprommal megállapodtak arról, hogy a jövő évben szükségessé váló földgáz mennyiség egy részét az orosz vállalat már idén leszállítja Magyarországnak.

Magyarország gázfogyasztása megközelíti az évi 10 milliárd köbmétert, aminek jelentős része a téli hónapokban realizálódik. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint az elmúlt télen összesen 4,36 milliárd köbméter földgázt használt fel az ország. Ehhez képest a 2017-2018-as télen 4,1 milliárd, a 2016-2017-es télen 4,57 milliárd, 2015-2016 telén pedig összesen 3,78 milliárd köbméter volt a fogyasztás.

Magyarország gáztárolói kapacitása mintegy 6,3 milliárd köbméter, az ország az elmúlt két telet körülbelül 4,6-4,7 milliárd köbméteres tárolói töltöttségi szinttel kezdte el, amihez forrásoldalon hozzáadódik a magyarországi kitermelés és az import is. Az ország a Gazprom számára is végez bértárolást, legutóbb pedig Ukrajna ajánlotta fel tárolói kapacitását Magyarország számára is.
A gázellátás hazai kihívásairól a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!Csendben megemelte a biztonsági gáztartalékot a kormány
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
weworkiroda2