Átadják a Corvinust az alapítványnak, Hernádi a kuratóriumi elnök
Üzlet

Átadják a Corvinust az alapítványnak, Hernádi a kuratóriumi elnök

Portfolio
Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltásának jogi előkészítő folyamata. "Aláírtam az alapítvány alapító okiratát, és be fogjuk nyújtani a bíróságra" - mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, amely alapítványi fenntartásba kerül.
A fenntartói jogköröket jelenleg gyakorló Palkovics László bejelentette, hogy benyújtja a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány alapító okiratát a bíróságnak. A kormány szándéka, hogy további más egyetemeket is hasonló formában alakítson át. A cél az, hogy a Corvinus bekerülne a világ 200 legjobb egyeteme közé és Európa 100 legjobb egyeteme közé. Hernádi Zsolt a kuratórium elnöke, Csák János, Lánczi András, Martonyi János és Palotai Dániel a kuratórium tagjai.

Csák János üzletember, címzetes egyetemi tanár, Magyarország korábbi nagykövete. 1999-2000-ben a Mol-csoport elnökeként vezetésével alakították ki a vállalat hosszútávú növekedési stratégiáját. Lánczi András filozófus, egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Politikatudományi Intézetének vezetője. A Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke. Martonyi János Széchenyi-díjas magyar jogtudós, diplomata, ügyvéd, egyetemi tanár. Az első és második Orbán-kormány külügyminisztere. Palotai Dániel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főközgazdásza, a gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója. A Magyar közgazdasági Társaság alelnöke.

Palkovics bejelentette, hogy habár megválik a Corvinus fenntartói jogkörétől, de azt is kiemelte, hogy (a minisztérium) nem marad sokáig egyetem nélkül.

Lánczi András kiemelte: ekkora vállalása a magyar államnak még nem volt a felsőoktatás területén. Azért kellett változtatni az egyetemen, mert le fogunk maradni. Minden az eredeti terveknek megfelelően haladt, és nagyon biztatónak látom a lehetőséget, amit az egyetem kapott. Van kockázat ebben a vállalkozásban, de nagyon körültekintően tettünk meg minden lépést. Lánczi szerint az egyetem átalakítása "férfimunka" volt. A legjobb hallgatókat itthon kell tartanunk, amelyhez jó egyetemek kellenek.

Egy kisebb csodának vagyunk a tanúi - mondta el Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, a kuratórium elnöke. Hatalmas felelőssége van most a kuratóriumnak, hogy a Corvinus jobb egyetem legyen. A magánalapítvány és a kuratórium kell, hogy biztosítsa az egyetem hosszú távú versenyképességét.

Átadják a Corvinust az alapítványnak, Hernádi a kuratóriumi elnök
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszél a Corvinus Egyetem fenntartóváltásának legfrissebb fejleményéről tartott sajtótájékoztatón, az egyetem konferenciatermében 2019. április 24-én. MTI/Mónus Márton
A kuratórium és a felügyelő bizottság összetétele biztosítja, hogy versenyképes legyen az egyetem. "Ez a kockázat semmi ahhoz képest, mint amikor egy mélyfúrást csinálunk 1800 méter mélyen" - mondta Hernádi, aki szerint a kockázatok kiszámíthatók és kezelhetők. A felügyelő bizottság elnöke Bártfai Béla jogász, tagjai Chikán Attila (a BCE professzora) és Jánoskuti Levente (a McKinsey irodavezetője).

Bártfai Béla jogász, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója, volt államtitkár. Chikán Attila közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 1970-től a Rajk László Szakkollégium alapító igazgatója. 1998-1999-ben Magyarország gazdasági minisztere (az első Orbán-kormány elején), majd 2000 és 2003 között a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. Jánoskuti Levente a McKinsey & Company irodavezető partnere, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tajga.

Arra a kérdésre, hogy mi történik a Corvinus Egyetemmel akkor, ha a két tőzsdei cég nem fizet osztalékot, Hernádi azt mondta: lesz elegendő tartalék, amiből az egyetem működni tud, azonban két kiszámíthatóan működő tőzsdei cég áll az alapítvány mögött, és további finanszírozási forrásokat is be szeretnének vonni.


(Címlapkép: MTI/Mónus Márton)
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
General Motors sztrájk