Üzlet

Újabb részvényfelaprózás jön a 4iG-nál

Portfolio
Elfogadta a 4iG csütörtöki rendes évi közgyűlése a társaság 2018 évi IFRS szerinti egyedi és konszolidált beszámolóit, mérleg- és eredmény kimutatásait, illetve az informatikai nagyvállalatba olvadó leányvállalatok vagyonmérlegeit és vagyonleltárát is. A társaság elmúlt évi eredménye után osztalékot nem fizet, a vállalat igazgatóságába a közgyűlés új tagot nem választott. A részvényesek támogatták a társaság által kibocsátott részvénysorozat össznévértékét nem érintő, újabb részvényfelaprózásra (split) tett igazgatósági javaslatot. Ennek megfelelően a törzsrészvények névértéke ötödére 20 forintra csökken, míg a részvényszám az ötszörösére nő majd azt követően, hogy a társaság a Budapesti Értéktőzsdével (BÉT) és a KELER-rel egyeztetett ütemezést kidolgozta.
Elfogadták a részvényesek a 4iG éves rendes közgyűlésén az informatikai nagyvállalat 2018. évi IFRS szerinti egyedi és konszolidált beszámolóit, mérleg és eredménykimutatásait, illetve könyvvizsgálói és az ellenőrző testületek jelentéseit. A társaság három év után először lett nyereséges, csoport szinten nettó 14 milliárd forintos árbevétel mellett, 102 milliós nyereséggel és 842 millió forintos EBITDA-val zárta 2018-as üzleti évet. A közgyűlés döntésének megfelelően a társaság elmúlt évi eredménye után osztalékot nem fizet.

A 4iG három leányvállalata - az Axis Rendszerház Kft., a Mensor3D Kft. és a Humansoft Elektronikai Kft. - január 31-én beolvadás útján egyesült az anyavállalattal, így a részvényesek jóváhagyólag elfogadták a beolvadó társaságok vagyonmérlegeit és vagyonleltárait is. A közgyűlés későbbi időpontra halasztotta a vállalat igazgatóságának bővítésére tett javaslatot, így a testület továbbra is a jogszabályi előírásoknak megfelelően, négy fővel folytatja munkáját, az igazgatóság bővítéséről egy későbbi időpontban dönthetnek a 4iG részvényesei.

A közgyűlés támogatta és jóváhagyta a társaság által kibocsátott részvénysorozat össznévértékét nem érintő, részvényfelosztásra (split) tett igazgatósági javaslatot is. A döntés értelmében a 4iG a 18 800 000 darab, egyenként 100 forint névértékű, 'A' sorozatú törzsrészvényét 94 000 000 darab 20 forint értékű, 'A' sorozatú törzsrészvénnyé alakítják át. A részvényesek által támogatott határozat és az ahhoz kapcsolódó alapszabály-módosítás eredményeként az ötödölést követően nem változnak a részvényhez kapcsolódó szavazati jogok sem. A split végrehajtásához a közgyűlés csütörtöki döntését követően a 4iG, a Budapesti Értéktőzsde és a KELER közös ütemtervének kidolgozása és annak megvalósítása szükséges.

Részvényesi kérdésekre válaszolva Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a részvényfelaprózástól a 4iG menedzsmentje a forgalom bővülését és a részvények likviditásának javulását várja, mert a splitet követő alacsonyabb árfolyam kereskedhetőbbé, és vonzóbbá teheti a társaság részvényeit a kisbefektetők számára. Az elnök-vezérigazgató emellett megerősítette, hogy a BÉT következő felülvizsgálatán az igazgatóság kezdeményezi majd a társaság részvényeinek prémium kategóriába történő besorolását is.

Lejjebb került az árfolyam

A 4iG árfolyama 7,5 százalékkal került ma lejjebb, a társaság részvényei idén azonban szárnyaltak, a 4ig részvényei idén 177,2 százalékkal kerültek feljebb.

Újabb részvényfelaprózás jön a 4iG-nál
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
wall street_getty