Üzlet

Újra tűz alatt a Wirecard: csalhattak a könyveléssel

Portfolio
A Wirecard 2016-2017-es bevételének fele és nyereségének majdnem egésze átláthatatlan partnercégeken át áramlott a német fintechbe - állítja a Financial Times bennfentes dokumentumokra hivatkozva.


A 2016-2017-es profit nagy részét három partnercég szállította a Wirecard közel-keleti ágán, a dubai CardSystems Middle Easten keresztül - állítják névtelen bennfentesek, akik szerint az üzletág jelentéseit semmilyen könyvvizsgáló nem nézte át az elmúlt években.

A brit pénzügyi lap korábban megvádolta a Wirecardot azzal, hogy meghamisította a könyvelését, amely miatt a szingapúri hatóságok vizsgálni kezdték a céget, még a német hatóságok inkább a Financial Times újságírói ellen indítottak eljárást piacmanipuláció miatt:Most a Financial Times arról ír, hogy a Wirecard bevételeinek számottevő részét egy dubai fizetési cégtől szerzi, az Al Alam Solutionstől, amely egy apró, mindössze 6-7 fős személyzettel működő vállalat, akiket egy wirecardos vezető irányít. A Wirecard állítólag jutalékot vesz fel az Al Alamtól azért cserébe, hogy ügyfeleket irányítanak a dubai fizetési céghez. A másik két cég a PayEasy, egy fülöp-szigeteki fizetési cég és a szingapúri Senjo voltak, ettől a három vállalattól összesen 541 millió eurónyi bevételre tett szert a Wirecard 2016-ban a CardSystems nevű helyi ágán keresztül.

Újra tűz alatt a Wirecard: csalhattak a könyveléssel
Néhány bennfentes most azt állítja, hogy a CardSystemsen átáramló pénz volumene nem egyezik meg a könyvelt értékkel, miközben a fizetési cég helyi ágát nem auditálták rendesen. Nem tudni, pontosan milyen dokumentumokat juttattak el erről a Financial Timesnak, ezeket a brit lap nem tette közzé.

A Wirecard már reagált is a hírekre; azt állították, hogy a CardSystemset negyedévente és évente is auditálják és sem a vállalat egésze, sem a helyi üzletág vezetője nem tévesztette meg a piacot. Hozzátették: az, hogy a bevételük jelentős része külsős szereplőktől származik, teljesen normális. Több, mint 100 partnercéggel dolgoznak együtt világszerte.

Közben egyébként a Wirecard közzétette 2018-as éves jelentését is: 37%-os profitnövekedésről és 35%-os bevételnövekedésről számoltak be. A cég konszolidált bevétele 2,02 milliárd euró lett, míg nyereségük 560,5 millió euró lett.

A napokban emellett a japán Softbank bejelentette, hogy 900 millió eurót fektetnek a fintech átváltható kötvényeibe:

Újra tűz alatt a Wirecard: csalhattak a könyveléssel
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
shutterstock_611533595