Üzlet

A Renault-nak is fáj a globális autópiac lassulása

Portfolio
Csökkent a Renault csoport eladása és árbevétele 2019 első negyedévében, hiába teljesítettek jól ugyanis Európában, ez kevés volt ahhoz, hogy ellensúlyozzák a globális autópiac lassulását. A menedzsment ugyanakkor pozitív várakozásokat fogalmazott meg 2019-re vonatkozóan, kilőtt az árfolyam.
A globális járműpiac lassulása kedvezőtlenül hatott a Renault csoport értékesítésére is: a francia autógyártó 908 ezer járművet értékesített globálisan 2019 első negyedévében, amely 5,6 százalékos visszaesését jelentett 2018 azonos időszakához képest. A Renault eladásai ugyan 2 százalékkal nőttek Európában, vagyis a legmeghatározóbb autópiacán, de ez is kevés volt ahhoz, hogy ellensúlyozza az eurázsiai (-4,4%), az amerikai (-5,3%), az afrikai-közel-keleti (-30,5%) és az ázsiai-csendesóceáni (-18,1%) régió gyenge teljesítményét. Az afrikai-közel-keleti régió látványos visszaesésével kapcsolatban azt ugyanakkor mindenképpen el kell mondani, hogy ebben az iráni autóeladások megszüntetése fontos szerepet játszott. Az autógyártó tavaly augusztusban döntött úgy az amerikai szankciók bevezetését követően, hogy megszünteti az autóeladásait az országban.

A visszaeső járműeladások, a kedvezőtlen devizahatás és a partnereknek történő értékesítés egyaránt kedvezőtlenül hatott a Renault árbevételére, amely 10,9 milliárd euró volt 2019 első negyedévében, amely 6,3 százalékos csökkenést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A Renault csoporthoz tartozó AutoVAZ árbevétele viszont 767 millió euróra, míg a pénzügyi divízió árbevétele 844 millió euróra emelkedett. Előbbi 7,1 százalékos, míg utóbbi 6,4 százalékos növekedést jelentett 2018 első negyedévéhez képest. Mindezek együttes hatására a Renault csoport árbevétele 12,5 milliárd euró volt, amely 4,8 százalékos csökkenést jelentett az előző év azonos időszakához képest.

A menedzsment beszélt a 2019-es várakozásairól is: ezek szerint változatlan devizaárfolyamok esetén nőhet a cégcsoport árbevétele, üzemi szinten pedig 6 százalékos profitrátával számolnak. Mindezt úgy érhetik el, hogy a franciák várakozása szerint a globális járműpiac 1,6 százalékkal lassulhat 2019-ben.

A menedzsment várakozásait szemmel láthatóan kedvezően fogadták a befektetők, a Renault árfolyama 3,5 százalékot erősödött a csütörtöki záráshoz képest, így jelenleg 61,7 eurón forognak a cég papírjai.

A Renault-nak is fáj a globális autópiac lassulása
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange