Jojózik a szemünk: gigaberuházás keretében autógyárak nőhetnek ki a földből Amerikában
Üzlet

Jojózik a szemünk: gigaberuházás keretében autógyárak nőhetnek ki a földből Amerikában

Portfolio
Sor került Donald Trump amerikai elnök és Abe Sindzo japán kormányfő találkozójára, amelynek eredményeként a két vezető megállapodott az amerikai-japán kapcsolatok további erősítésében. Szombaton Trump beszámolt arról is, hogy a japán kormányfő hatalmas autóipari beruházásokat ígért az Egyesült Államokban.
Donald Trump amerikai elnök szombati beszámolója szerint Abe Sindzo japán kormányfő kijelentette, 40 milliárd dollár értékben fognak új autógyárakat építeni az Egyesült Államokban. Ez őrült nagy összeg, hogy érzékeltessük mekkora, érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt időszakban bejelentett, legnagyobb volumenű beruházás Magyarországon a kecskeméti Mercedes-gyár fejlesztése, az új full-flex üzem felépítése mintegy 1,7 milliárd dollárból valósulhat meg. A debreceni BMW-projektre pedig durván 1,1 milliárd dollárt fordíthatnak a németek.

A hatalmas beruházási összeg láttán felkerestük a Japán Autógyártók Szövetségének (JAMA) oldalát, ahol a remek infógrafikáknak köszönhetően villámgyorsan kiderült, hogy a szóban forgó 40 milliárd dollár majdnem megegyezik azzal a 48,3 milliárd dolláros összeggel, amelyet a japán autóipari vállalatok 2017 végéig befektettek az Egyesült Államokban. Trump ugyan nem beszélt konkrét határidőről, de amennyiben tényleg megvalósulnának a szóban forgó gyárépítések, az egyben azt is jelentené, hogy közel duplázódnának a japán autóipari vállalatok beruházásai a tengerentúlon.

Jojózik a szemünk: gigaberuházás keretében autógyárak nőhetnek ki a földből Amerikában
A JAMA összefoglalójából az is kiderült, hogy a fentebb említett korábbi beruházásoknak köszönhetően a japán gyártók 24 gyárral és további 44 kutatás és fejlesztési, valamint dizájn központtal rendelkeznek már Amerika 19 államában.

Jojózik a szemünk: gigaberuházás keretében autógyárak nőhetnek ki a földből Amerikában
Érdemes azt is hozzátenni, hogy a japán kormányfő bejelentése nyilván nem véletlen, Donald Trump számára ugyanis politikai szempontból kiemelten fontosak az amerikai munkahelyek, azok megőrzése, számuk gyarapítása. Abe Sindzo valószínűleg szándékosan igyekezett az amerikai elnök kedvében járni azzal, hogy ekkora mértékű autóipari beruházásról beszélt. A japánok számára ugyanis nagyon érzékeny időszak a mostani, javában zajlanak azok a tárgyalások az amerikaiakkal, amelyek eredményeként új, hosszú távú, kétoldalú kereskedelmi egyezmény születik majd a felek között.

(Reuters)
GettyImages-1167008922
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub