Régóta várt hírt kaphatnak a magyar autósok, fordulat jöhet az üzemanyagáraknál
Üzlet

Régóta várt hírt kaphatnak a magyar autósok, fordulat jöhet az üzemanyagáraknál

Portfolio
Látványos eséssel ért véget a héten az olajárak tavaly év vége óta tartó rallyja, amelynek során az árfolyamok közel 50 százalékkal emelkedtek. A fordulat tartóssága jelenleg kérdéses, azonban rövid távon a magyarországi üzemanyagárak csökkenését eredményezheti. A hosszabb távú kilátások viszont jelenleg bizonytalanok, az olaj- és üzemanyag-piaci folyamatok mellett a forint dollárral szembeni árfolyamának alakulása is óvatosságra int.
A hazai energiaárak alakulásával a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciája is foglalkozik. Még nem késő jelentkezni!


Az olajpiaci fordulat a korábbi várakozásokat látva bizonyos mértékben meglepőnek is nevezhető, másrészt viszont logikusnak tűnik az olajárakat meghatározó legfontosabb faktorok alakulását látva. A zuhanás fő oka az volt, hogy értesülések szerint több nagy olajtermelő ország jelezte, képesek lennének növelni termelésüket, így pótolva az iráni szankciók alóli haladék május eleji lejártával a piacról kieső mennyiséget, amennyiben a kereslet ezt indokolja. Az alapkezelők és más befektetők ugyan még április közepén is érdemben növelték vételi pozícióik számát a legfontosabb olajtermékek határidős piacán, azonban nagyjából ugyanezt tették tavaly szeptemberben is, hogy aztán az irányadó Brent árfolyama a sokak által várt 90-100 dolláros szint helyett az év végéig 50 dollárig essen vissza. Ez jól jelzi az olajpiacon az utóbbi körülbelül egy évben kialakult állapotot, amelyben az árfolyamok volatilitása, kilengései jelentősen meghaladják a korábbi időszakban tapasztaltakat.

Régóta várt hírt kaphatnak a magyar autósok, fordulat jöhet az üzemanyagáraknál
Ennek pedig az az oka, hogy az árakat, illetve a befektetői döntéseket a korábbinál több tényező alakítja, nem ritkán ellentmondásos módon. Az év vége óta megfigyelhető áremelkedést támogató legerősebb ok a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) és a vele együttműködő olajtermelő országoknak a közös kitermeléscsökkentési lépése hajtotta, amely decemberi alku értelmében napi 800 ezer plusz 400 ezer hordóval, több mint 1 százalékkal vágta vissza a globális kínálatot. Közben azonban számos más faktor is hatott a kínálati piacra, így a venezuelai helyzet és olajtermelés további romlása, az iráni szankciók szintén kínálatcsökkentő befolyása, az amerikai palaolaj-termelés további bővülésének bizonytalanabbá válása, valamint további geopolitikai kockázatok, például a líbiai és nigériai helyzet, vagy éppen Irán fenyegetőzése a globális olajkereskedelemben kulcsfontosságú Hormuzi-szoros lezárására.

A leglátványosabb újdonságok közé tartozik Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének nyílt nyomásgyakorlása az OPEC-re és a globális olajpiaci szereplőkre, többnyire a kitermelés növelése és az árak csökkentése érdekében. Az USA nem tagja az olajkartellnek, és kitermelési politikája semmilyen szintű összehangolására nem hajlandó a szervezettel, még annyira sem, mint Oroszország. Miközben azonban a kompromisszumra nem hajlik, fenntartja magának a jogot, hogy beleszóljon a többi olajország termelésének és fogyasztásának alakításába, ahogyan ezt Donald Trump tisztán belpolitikai okokból rendszeresített OPEC-ellenes kirohánasai jól illusztrálják. Közben Oroszország súlya és szándéka is egyre jobban érzékelhető a piac befolyásolására, és ha a legutóbbi, Magyarországot is érintő olajszennyezési ügy mögött nincs is ilyen ok, nem lehet kétség, hogy Moszkva az energiaágazatra és -exportra mint kiemelt (kül)politikai fegyver tekint.

Régóta várt hírt kaphatnak a magyar autósok, fordulat jöhet az üzemanyagáraknál
A fentiek miatt, miközben a globális olajkereslet idei és jövő évi alakulásával kapcsolatos prognózisok továbbra is egészséges, jóval 1 százalék feletti bővülési ütemet vetítenek előre, az olajárakra vonatkozó előrejelzések rendkívül óvatossá váltak; egy olajpiaci elemző "előrejelzési rémálomként" jellemezte a kialakult helyzetet. A Wall Street-i bankok márciusi konszenzusa 68 dolláros átlagos idei Brent-árfolyamról szól (az első negyedévben a Brent átlagára valamivel 63 dollár felett alakult), ez azonban nyilvánvalóan számos úton teljesülhet, és ha az olajárak elmúlt fél éves alakulását nézzük, valószínű, hogy továbbra is jelentős kilengések jellemzik majd a piacot. Az aktuális várakozások szerint ugyan a mostani eséssel valószínűleg egy időre véget ért az emelkedés, a folytatás azonban meglehetősen bizonytalan a fenti okok miatt, illetve azért, mert az egyébként beárazott faktorok bizonytalansági tényezői szintén jelentősek.


Régóta várt hírt kaphatnak a magyar autósok, fordulat jöhet az üzemanyagáraknál

Az olajpiaci kiszámíthatatlanság a magyarországi üzemanyagárak előre jelezhetőségét sem javítja, amihez a finomított olajtermékek nagykereskedelmi piacainak és a dollár/forint árfolyamnak a bizonytalanságai is hozzájárulnak. Az üzemanyagok árupiaci árfolyamai az olajétól jelentősen eltérő pályát is követhetnek, ahogyan ez az elmúlt időszakban is megfigyelhető volt, és ami nagyrészt magyarázza a hazai benzin- és gázolajárak közötti különbség előbb több mint 50 forintra emelkedését, majd elolvadását is. A jelenség összefügg azzal, hogy a venezuelai, iráni, illetve az OPEC-kitermelés változásainak hatására 2018 második felétől érdemben módosult az egyes olajtípusok globális kínálata, amire a finomítók csak lemaradással tudtak reagálni. Ehhez a globális kereslet átalakulása is hozzájárult, nagymértékben abból kifolyólag, hogy 2020-tól a tengeri hajózásban életbe lépő új szabvány az eddiginél jóval szigorúbb a hajók üzemanyagának kéntartalmára vonatkozóan. Ez pedig a szennyezőbb üzemanyagolaj felől a dízel felé tolta el az ágazat keresletét, felfelé hajtva a dízelárakat is. A finomított termékek kereslet-kínálati viszonyainak alakulása pedig nem csak az üzemanyag-, hanem az olajárakat is jelentős mértékben befolyásolják, aminek hatása a Brent és a WTI eltérő pályájában is megmutatkozik.

Régóta várt hírt kaphatnak a magyar autósok, fordulat jöhet az üzemanyagáraknál
Bár a héten a finomított termékek tőzsdei jegyzésében is fordulat történt, ami elvileg szintén a hazai üzemanyagárak csökkenésére utalna, azonban a fordulat tartósságának bizonytalansága mellett más is megkérdőjelezi, hogy a benzin- és gázolajárak gyorsan lefelé indulnak majd. Ez pedig a dollár forinttal szembeni látványos erősödése, illetve a forint kétéves mélypontra gyengülése a dollárral szemben. A dollár/forint árfolyam a hét második felében 290 közelébe emelkedett, és amennyiben a dollár képes lenne áttörni a fontos technikai szinteken a további erősödés felé, akkor ismét 300 forint felé tarthat a dollár árfolyama. Ez pedig önmagában egyértelműen emelő hatással lenne a hazai üzemanyagárakra.

Régóta várt hírt kaphatnak a magyar autósok, fordulat jöhet az üzemanyagáraknál
A hazai üzemanyagáraknak az olajárral közvetlenül összefüggő komponense megközelítőleg 50 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy 1 százalékos olajáremelkedés elvileg átlagosan közel 0,5 százalékos drágulást indokolna a benzinkutakon (a finomított termékek piacának átlagos követő mozgását feltételezve). Mivel az olajipar dolláralapú elszámolással működik, a dollár árfolyamának az adott ország devizájával szembeni 1 százalékos erősödése szintén közel fél százalékos üzemanyagár-emelkedést tenne indokolttá.

A legutóbbi hazai üzemanyagár-változás bejelentése, szerda óta a dollár mintegy 1 százalékkal erősödött a forinthoz képest, ami a fentiek értelmében mintegy fél százalékos drágulást indokolna jövő héttől az üzemanyagárakban. Közben azonban a meghatározó Brent-árfolyam a 73,50-74 dolláros szintről alig 71 dollár fölé, mintegy 4 százalékkal gyengült, ez pedig önmagában 2 százalékos árcsökkenést okozna az üzemanyagárakban. A két hatás összességében mintegy 4-6 forintos árcsökkenéshez vezethet a magyarországi kutakon a jövő héttől. Az autósok terhei tehát mérséklődhetnek, hosszabb távon azonban a fenti összefüggésekre tekintettel már egyáltalán nem biztos, hogy tartósan 400 forint alatt is maradnak a hazai üzemanyagárak.

A hazai energiaárak alakulásával a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciája is foglalkozik. Még nem késő jelentkezni!


Címlapkép: MTI/Bizományosi: Jászai Csaba
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde