Üzlet

Káoszt okozna a 100 dolláros olaj

MTI
Londoni iparági elemzők szerint jelentős világgazdasági szintű veszteséget okozhatna a 100 dollárig dráguló olaj. Az olajárak további jelentős emelkedése ugyanakkor nem konszenzusos előrejelzés a londoni elemzői közösségben.
Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics kedden bemutatott új tanulmányában közli, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben növekvő kockázatát látja a nyersolaj jelentős további drágulásának.

A ház alapeseti forgatókönyve az, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség hordónkénti átlagára az idei év egészében 64 dollár, jövőre 66 dollár lesz.

A cég londoni elemzői azonban - elsősorban az Irán elleni amerikai szankciók miatt - ennél jóval jelentősebb mértékű olajdrágulást sem zárnak ki, és szimulációs elemzéseket végeztek arra, hogy milyen világgazdasági hatásai lennének, ha 2019 végéig a Brent 100 dollárig drágulna.

Ez hatásaiban a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajtípus 89 dolláros hordónkénti árának felelne meg.

Az Oxford Economcis számítási modellje azt mutatja, hogy e forgatókönyv esetén a globális hazai össztermék (GDP) 2020 negyedik negyedévében 0,6 százalékkal lenne alacsonyabb, az átlagos globális infláció átlagosan 0,7 százalékponttal - a hosszabb előrejelzési távlat átlagán belül 2020 első negyedévében 1,5 százalékponttal - lenne magasabb az alapeseti olajár-előrejelzés esetén várható szinteknél.

A cég szimulációs elemzése szerint a 100 dolláros Brent a globális növekedést is jelentősen megterhelné: ebben az esetben a világgazdasági szintű GDP-bővülés üteme 2020-ban 2,5 százalék lenne az Oxford Economics jelenlegi alapeseti előrejelzési forgatókönyvében szereplő 2,9 százalékos átlagnövekedés helyett.

A cég szerint a 100 dollárra dráguló olaj 4 százalékra hajtaná fel a jövő évi átlagos globális tizenkét havi inflációt; ez a legmeredekebb világgazdasági inflációs kiugrás lenne 2011 óta.

Az Oxford Economics keddi tanulmánya szerint a 100 dolláros olajár legnagyobb nyertese Oroszország lenne: a ház számítási modellje alapján e forgatókönyv esetén az orosz hazai össztermék értéke 2020-ban 3 százalékkal haladná meg az alapeseti olajár-előrejelzés megvalósulása esetén elérhető szintet.

A legnagyobb vesztesek között lenne a két legnagyobb feltörekvő gazdaság, Kína és India: ezeknek az országoknak a GDP-értéke jövőre 1 százalék körüli mértékben maradna el az Oxford Economics alapeseti olajár-előrejelzése esetén valószínűsíthető szintektől, de az amerikai, a japán, a német, a francia és a brit gazdaság is 0,5-1 százalék közötti mértékű GDP-veszteségeket szenvedne el.

Egy másik nagy londoni elemzőműhely, a Capital Economics keddi helyzetértékelésében kiemelte, hogy a Brent hordója a tavalyi év végén mért mélypontokról eddig 45 százalékkal, a West Texas Intermediate csaknem 50 százalékkal drágult.

A ház szerint ennek fő okai között van az Irán és a Venezuela elleni amerikai szankciók okozta kínálati kiesés mellett az Olajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) termeléscsökkentése.

Mindezek alapján a Capital Economics azzal számol, hogy az átlagos világgazdasági szintű nyersolajkínálat az idén nem haladja meg a napi 100 millió hordót.

A cég szerint azonban e kínálati környezetben sem várható, hogy a jelenlegi kiugró olajdrágulás tartós jelenséggé váljon.

A ház közgazdászai szerint ugyanis a jelenlegi olajárakon már valószínűsíthető az amerikai palaolaj-kitermelés élénkülése, az OPEC is várhatóan emeli kitermelési célszintjét, de a legfontosabb tényező az, hogy a világgazdaság teljesítménye valószínűleg a legutóbbi kedvező adatok ellenére sem javul jelentősebben.

E tényezőket egybevetve a Capital Economics jelenlegi előrejelzése az, hogy a Brent hordója 60 dolláron, a West Texas Intermediate 55 dolláron zárja az idei évet.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde