Változik a napenergia-támogatás szabályozása, csökkenhet az átvételi ár
Üzlet

Változik a napenergia-támogatás szabályozása, csökkenhet az átvételi ár

Portfolio
Módosult a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételi és prémium típusú támogatásáról szóló kormányrendelet. A módosítás egyebek mellett rendelkezik arról, hogyn a jövő évi és azt követő keretek terhére kiadott támogatási jogosultságok után az eddiginél alacsonyabb kötelező átvételi ár jár majd.
A magyar napenergia-piac legaktuálisabb kérdéseiről és várható változásairól a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet arról is szól, hogy ezentúl a kötelező átvétel és a prémium típusú támogatás megállapítása szempontjából az erőműegység névleges teljesítőképességének megállapításakor összevontan kell kezelni azokat az azonos típusú energiaforrást felhasználó erőműegységeket, amelyek hálózati csatlakozási pontjai vagy - magánvezetékre csatlakozó erőműegységek esetén - kapcsolódási pontjai egymáshoz képest 1000 méter távolságon belül helyezkednek el.

A változás hatására mostantól vélhetően kevésbé éri majd meg a nagyobb, 0,5 MW-ot meghaladó naperőmű fejlesztési terveket legfeljebb 0,5 MW-os egységekben megvalósítani. Márpedig számos fejlesztő korábban a kedvezőbb feltételek miatt ilyen kisebb egységekben valósította meg nagyobb, több megawattos naperőműterveit.

A KÁT támogatás ugyanis csak 0,5 MW-os teljesítmény határig vehető igénybe, az ennél nagyobb kapacitásokra az összetettebb MeTÁR rendszer vonatkozik 2017 óta, amely a piaci értékesítést a prémium támogatási rendszerrel ötvözi. Ezen belül 1 megawattos teljesítményhatárig garantált prémiumot biztosítanak, míg e felett a prémium támogatás pályázati úton igényelhető. Azon túl, hogy a KÁT-os támogatás a MeTÁR-KÁT-rendszernél hosszabb átvételi időszakot biztosít, 0,5 MW-tól a Magyar Energtikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összevont kiserőművi engedélyét is igényelni kell.

A rendelet egyúttal csökkenti a megújuló alapon termelt áram kötelező átvételi bázisárát, valamint a pályázati eljárás alá nem tartozó zöld prémium támogatott bázisárát is. Amennyiben az energiahivatal a kötelező átvétel mennyiségére és időtartamára vonatkozó határozatát 2019 május elseje után adja ki, akkor a napenergiával termelt villamos energia kötelező átvételi bázisárai a 2020 előtti támogatási keretből kiadott támogatási jogosultságokra:
  • csúcsidőszak 31,77
  • völgyidőszak 31,77
  • mélyvölgyidőszak 31,77 Ft/kWh.


Az új szabályozás szerint a 2020. évi vagy azt követő támogatási keretből kiadott támogatási jogosultságokra a kötelező átvételi bázisár:
  • csúcsidőszak 25,42
  • völgyidőszak 25,42
  • mélyvölgyidőszak 25,42 Ft/kWhVáltozik a napenergia-támogatás szabályozása, csökkenhet az átvételi ár

Az eddigi szabályozás általánosságban határozta meg a napenergiával termelt villamos energia kötelező átvételi bázisárait, a támogatási keretre való tekintet nélkül, egyöntetűen 31,77 forint/kilowattórában.

A szabályozás a pályázati eljárás alá nem tartozó zöld prémium típusú támogatás tekintetében is változást hoz, eszerint a támogatott bázisára a 2020 előtti támogatási keretből kiadott támogatási jogosultságokra 31,77 Ft/kWh, a 2020. évi vagy azt követő támogatási keretből kiadott támogatási jogosultságokra 25,42 Ft/kWh. A korábbi szabályozás a pályázati eljárás alá nem tartozó zöld prémium típusú támogatás támogatott bázisárát 31,77 Ft/kWh-ban határozta meg.

A magyar napenergia-piac legaktuálisabb kérdéseiről és várható változásairól a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Címlapkép: shutterstock
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény