Vesztésre áll Magyarország az Ausztriával folytatott gázvitában
Üzlet

Vesztésre áll Magyarország az Ausztriával folytatott gázvitában

Portfolio
A BRUA gázvezeték magyar-szlovák-osztrák szakaszára kiírt open season kapacitás értékesítési eljárás harmadik fázisa is sikertelenül zárult az előző héten, vagyis egyre valószínűbb, hogy a gázvezeték eredeti útvonalának eltérítését célzó magyar terv elbukik.
A magyar gázellátás jövőjének legégetőbb kérdéseiről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Az összeomlás szélén áll Budapestnek és Pozsonynak a tervezett bolgár-román-magyar-osztrák gázvezeték útvonalának eltérítésére vonatkozó közös erőfeszítése az Interfax Global Energy értesülése szerint. A portál szerint a Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. átviteli rendszerüzemeltetőnek mindezidáig érdeklődés hiányában nem sikerült kötelező érvényű ajánlatokat begyűjteni a kereskedőktől a magyar-szlovák-osztrák gázfolyosóra (HUSKAT) vonatkozóan.

Az ügy előzménye, hogy 2017 nyarán a magyar átviteli rendszerirányító, az FGSZ Földgázszállító Zrt. közölte, az eredeti tervekkel szemben nem tart a földgázszállító vezetékek összekötését célzó open season kapacitás értékesítési eljárást a vezeték magyar-osztrák szakaszára. Mindez gyakorlatilag azt jelentené, hogy ez eredetileg tervezetthez képest Ausztriába már nem, vagy csak jóval kisebb mennyiségű gáz jutna el a vezetékbe táplálni tervezett fekete-tengeri és kaszpi térségből származó földgáz, ehelyett a vezeték új végállomása Szlovákia lenne.


Vesztésre áll Magyarország az Ausztriával folytatott gázvitában

Ez már csak azért is érdekes fejlemény, mert a megvalósítást célzó román-magyar-osztrák (ROHUAT) projektet jelentős részben Ausztria koordinálta. A lépés kiváltotta Ausztria, illetve a fekete-tengeri gáztermelésben érdekelt OMV Petrom ellenkezését, és miután az osztrák E-Control és a magyar MEKH felügyeleti szervezetek nem tudtak megállapodni a két ország gázpiacait összekötő mosonmagyaróvári interkonnektor járulékos kapacitáscélját illetően, az uniós Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) is belépett az ügy szereplői közé, és felszólította Magyarországot, hogy írjon ki új igényfelmérő eljárást a magyar-osztrák határkeresztező kapacitásra. Ezzel nyomást helyezve Magyarországra annak érdekében, hogy állítsa helyre a projekt eredetileg tervezett útvonalát.

A projekt "magyar verziójának" megvalósítását más veszélyek is fenyegetik. A gázvezetékbe táplálni tervezett fekete-tengeri gáz kitermelését bizonytalanná tette a romániai szabályozási környezet kedvezőtlen változása, emellett egyre erősebbek azok a hangok is, melyek szerint az EU-nak nem kellene a klímaváltozásban alapvető szerepet játszó fosszilis energiaforrások felhasználását támogató projekteket finanszíroznia. A BRUA romániai vezetékszakaszának megépítését az unió a költségek több mint harmadával, közel 180 millió euróval támogatja.

A BRUA Az EU által szorgalmazott eredeti formájában a BRUA Bulgáriából az ausztriai Baumgartenig vezette volna, és már meglévő, illetve újonnan építendő vezetékszakaszokkal biztosított volna alternatív ellátást és új útvonalat, amely segítette volna a régiót az orosz gáztól való függetlenedésben. Az FGSZ módosított tervei szerint a gázt, illetve annak egy részét Magyarország Szlovákia, Ukrajna, Szerbia vagy Horvátország felé exportálná tovább, Ausztriába pedig praktikusan Szlovákia felől érkezhetne az energiahordozó. A BRUA kapacitása eleinte 1,75, 2022-től 4,4 milliárd köbméter lenne évente. A szlovák-magyar interkonnektor kapacitása 1,75 milliárd köbméter/év, az ukrán határösszeköttetésé 6,1 milliárd köbméter/év, a szerb interkonnektor 4,81, míg a horvát 2,62 milliárd köbméteres éves kapacitással rendelkezik. A román-magyar interkonnektor jelenlegi, 4,4 milliárd köbméter/éves kapacitását 5,26 milliárd köbméterre bővítenék.

A magyar gázellátás jövőjének legégetőbb kérdéseiről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Címlapkép: shutterstock
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT