Azonnali lépésre sürgetik az EU-t a pusztító klímahatások miatt
Üzlet

Azonnali lépésre sürgetik az EU-t a pusztító klímahatások miatt

Portfolio
Miközben Magyarország az Európai Unió jelenlegi klímacéljaitól elmaradó célszámokat határozott meg a Nemzeti energia- és klímaterv május 7-én közzétett tervezetében, nyolc uniós tagország azért lobbizik, hogy az EU fokozza a klímaváltozás elleni erőfeszítéseit.
Az uniós klímapolitikáról és kibocsátáscsökkentési erőfeszítésről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencián bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Az Euractiv által ismertetett, nem hivatalos kiszivárgott dokumentumban a nyolc ország tulajdonképpen felszólítja az Európai Uniót, hogy tegyen többet a "pusztító" mértékű klímaváltozás megelőzése érdekében, valamint hogy az Európai Bizottság tervének megfelelően "legkésőbb" 2050-ig csökkentse nullára az EU nettó üvegházgáz-kibocsátását.

A kezdeményezést Franciaország, Hollandia, Belgium, Svédország, Dánia, Spanyolország, Portugália és Luxemburg jegyzi, míg - az előzmények ismeretében nem meglepő módon - egyebek mellett Németország, Lengyelország és Magyarország neve is hiányzik a papírról.

Ezek az országok már korábban elutasították a 2050-es klímasemlegességre vonatkozó többségi álláspontot. A márciusi hírek szerint az országok az EU intézkedési tervének közvetlenül a Párizsi Klímaegyezményhez való kötése mellett azt is elutasították, hogy bármilyen határidőt határozzanak meg az EU szén-dioxid-kibocsátásának nullára csökkentésére, a 2050-es évszámra való minden hivatkozást törölve a közös tervezetből.

Az uniós klímaterv a május 9-i romániai EU-csúcson is a fő témák között szerepel majd, a szeptemberi New York-i ENSZ-klímacsúcson pedig szintén a figyelem középpontjába kerülhet.


Azonnali lépésre sürgetik az EU-t a pusztító klímahatások miatt

Az ENSZ álláspontja szerint a jelenlegi folyamatok alapján a Párizsi Klímaegyezményben a világ szinte minden országa által kitűzött klímavédelmi cél teljesülésére esély sincsen. Az egyezmény 1,5, legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozná a globális átlaghőmérséklet emelkedését a század végéig az iparosodás előtti szinthez képest, az ENSZ szerint azonban jelen állás szerint a felmelegedés mértéke meghaladhatja a 3 fokot is, amelynek katasztrofális hatása lenne a bioszférára és az emberiségre.

A klíma-erőfeszítés elégtelen jellegére mutatott rá a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) megújuló energiaforrások nem kellő ütemű terjedését jelző, héten publikált jelentése, illetve a Carbon Market Watch szintén napokban megjelent elemzése, amely a nemzeti kormányok klímaügy melletti elköteleződésében súlyos hiányosságokat talált, külön kiemelve e tekintetben az olasz, a lengyel, a román és a magyar kormányt.

Az uniós klímapolitikáról és kibocsátáscsökkentési erőfeszítésről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencián bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Címlapkép: shutterstock
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hologram vezető asszisztens