Jól bekezdett idén a Telekom
Üzlet

Jól bekezdett idén a Telekom

Jól bekezdett idén a Telekom, mármint ami a bevételeket illeti, minden szegmensben nőtt a cég, a motor továbbra is a készülékértékesítés és a mobil adat, és végre az észak-macedón leánycégnél is van növekedés. Alaposan megemelkedtek viszont a költségek is, a készülékértékesítéshez kapcsolódó költségek is megugrottak, de masszív végkielégítést is fizetett a Telekom, ráadásul frekvenciahosszabbításra is költött a cég. A szabad cash flow masszív pénzkiáramlást mutat, ennek ellenére továbbra is részvényenként 27 forint osztalékkal számol a menedzsment az idei eredmény után.
Az összes bevétel nagyjából a vártnak megfelelő, az EBITDA azonban jóval magasabb, a működési és az adózott eredmény viszont jóval alacsonyabb volt az első negyedévben, mint amire az elemzők számítottak. Az EBITDA nagyrészt technikai hatás miatt lett a vártnál lényegesen magasabb, az IFRS 16 bevezetésének hatása nélkül csupán 41, 3 milliárd forint lett volna, ami viszont már 3,5 százalékkal elmaradt volna az elemzők által várttól. Ha így nézzük, akkor az összes bevétel a vártnak megfelelő volt, onnan lefelé azonban a fontosabb eredménysorokon jóval a várt alatt alakultak a számok.

Jól bekezdett idén a Telekom
A bevételek kifejezetten jól alakultak, annak ellenére, hogy a menedzsment egész évre enyhe csökkenéssel számol, az első negyedévben 5,5 százalékkal közel 159 milliárd forintra nőtt az összes bevétel. Minden fontosabb szegmens, a mobil (+8,4%), a vezetékes (+2,1%) és a Rendszerintegráció/IT (+3,1%) is nőtt. Ami húz: készülékértékesítésből és mobil adat értékesítésből származó bevételek. Örömteli, hogy az észak-macedóniai leánycég bevételei is tovább nőttek, a negyedévben 2,6 százalékkal 13,1 százalékra, de csak hogy helyén kezeljük a dolgokat, a leánycég nagyjából annyi bevételt termel összesen, mint amekkora Magyarországon vezetékes szélessávú internet szolgáltatásból.

Jól bekezdett idén a Telekom
A készülékértékesítés brutálisan felpörgött, a mobil szegmensben 23,5 százalékkal 21,4 milliárd forintra, a vezetékes szegmensben 39 százalékkal 5,7 milliárd forintra ugrottak a bevételek, amelyek a negyedévben a csoport bevételének már közel hatodát adták. A Telekom azzal magyarázza a szegmens bevételeinek felfutását, hogy erős az okos eszközök iránti kereslet, Magyarországon az értékesítési mix-ben megnőtt a drágább készülékek aránya, Észak-Macedóniában pedig nőtt az okostelefon eladások volumene, de nem lennénk meglepődve, ha - nagyon logikusan - a Digi magyarországi mobilpiaci érkezése miatt igyekezne magához láncolni az ügyfeleket támogatott készülékekkel és 1-2 éves hűségidővel a Telekom. Tavaly egyébként a Magyar Telekom volt a mobiltelefonok és táblagépek legjelentősebb online értékesítője, övé volt a piac harmada.

Jól bekezdett idén a Telekom
A rendszerintegrációs/IT bevételek növekedésében látszik némi lassulás, de emögött a cég szerint szezonalitás és magas bázishatás állt, egyelőre nem látszik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 4iG közbeszerzési sikereinek elszívó hatása (ott egyébként is csak az elmúlt hetekben pörögtek fe az események). A bevételek növekedése mögött elsősorban a közszférának végzett hardver és szoftver megoldás szállítási projektek állnak. A szegmens a Telekom bevételeinek több mint 13 százalékát szállította a negyedévben.

Jól bekezdett idén a Telekom
Az EBITDA egy kis magyarázatra szorul. Úgy nőtt 9 százalékkal 46,4 milliárd forintra, hogy 5,1 milliárd forintos hatása az IFRS 16 bevezetésének volt, ha azt kivesszük a képből, akkor 2,9 százalékkal 42,3 milliárd forintra csökkent volna az EBITDA. A visszaesés annak tudható be, hogy a magyar operációban 3 milliárd forint végkielégítési költség miatt ugrottak meg a személyi költségek. A negyedévben fizette be a távközlési adót is a Telekom, ennek összege közel a tavalyi szinten (6,2 milliárd forint) maradt. Jelentősen nőttek viszont az egyéb közvetlen költségek (+16,4%) a magasabb eladások miatt megemelkedtek a készülékértékesítési költségek is, de nőttek a TV tartalom kifizetések is.

Jól bekezdett idén a Telekom
A szabad cashflow az egy évvel korábbi -10 milliárd forint után idén -25,9 milliárd forint volt, a csökkenés mögött a 2100 MHz-es frekvencialicensz hosszabbításának kifizetése (11 milliárd forint) és kedvezőtlenebb működőtőke alakulás áll.

Az erős első negyedéves bevételnövekedés ellenére egész évre enyhe csökkenéssel számol a menedzsment, az EBITDA 1-2 százalékkal növekedhet, az idei eredmény után pedig az elmúlt években jellemző 25 helyett már 27 forint osztalékot fizethet részvényenként a Telekom.

Jól bekezdett idén a Telekom
A Magyar Telekom részvénye EV/EBITDA alapon továbbra is az egyik legolcsóbb az európai távközlési vállalatok papírjai között, igaz, a Telekomnál - a menedzsmenthez hasonlóan - az elemzők sem számítanak érdemi EBITDA-bővülésre.

Jól bekezdett idén a Telekom
A szerdai 460 forintos záróárral és a 27 forintos előretekintő egy részvényre jutó osztalékkal kalkulálva közel 5,9 százalékos osztalékhozam adódik, közel 3 százalékponttal magasabb, mint a 10 éves magyar állampapírhozam.

Jól bekezdett idén a Telekom
A Telekom egyébként hamarosan osztalékot fizet, utoljára május 13-án lehet az idei osztalékért Telekom-részvényeket venni. A részvényenként 25 forintos osztalékkal 5,4 százalékos osztalékhozam adódik.

A címlapkép forrása: Getty Images/Bloomberg, Porneczi Bálint
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
weworkiroda2