Hiába Trump biztató szavai, Amerika esésben
Üzlet

Hiába Trump biztató szavai, Amerika esésben

MTI, Portfolio
Ahogyan már régóta, ma is az amerikai-kínai kereskedelmi háború körüli hírek határozzák meg a befektetők hangulatát a részvénypiacokon. Mivel most éppen a megegyezés esélyét csökkenteni látszó hírek jelentek meg, az amerikai parketten borús a hangulat.

Nem támadt fel a részvénypiac

Csökkenéssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 139,65 ponttal, 0,54 százalékkal, 25 827,68 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 8,76 ponttal, 0,30 százalékkal esett, 2870,66 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 32,73 ponttal, 0,41 százalékkal csökkent, és 7910,59 ponton zárt. (MTI)

Hiába Trump biztató szavai, Amerika esésben

A kereskedelmi háborús feszültség felerősödése után az amerikai tőzsdék eséssel indították a hét negyedik napját. Az ok az Egyesült Államok és Kína csütörtökön kezdődő kereskedelmi tárgyalásait övező nagyfokú bizonytalanság, és a két ország kereskedelmi konfliktusának kiterjedése. Az első órákban a Nasdaq 1,7 százalékos esése mellett az S&P500 1,4 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 428 pontos mínusz mellett 1,6 százalékkal került lejjebb.

A hangulat a kereskedés további időszakában sem javult. Két órával a zárás előtt a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,59 százalékos, a Standard & Poor's 500-as mutatója 0,36 százalékos mínuszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,43 százalékos csökkenést jelzett. Ez napon belül kis emelkedést jelent, de a tegnapi záróértékekhez képest még mindig elmaradást jelent.

Ezen a héten az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok eszkalálódása miatti aggodalmak fogták vissza a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot. Donald Trump amerikai elnök múlt vasárnap Twitter üzenetben jelezte Washington szándékát a kínai importvámok megemelésére a folyamatban lévő tárgyalások eredménytelensége miatt. Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője, Robert Lighthizer megerősítette az elnök bejelentését és közölte, hogy az importvámok megemelésére a héten pénteken kerül sor.

Megszegték a megállapodást. Ezt nem tehetik meg, fizetni fognak érte

- közölte Trump elnök csütörtökön, és bár ezek a szövegek részét képezhetik Trump híresen konfrontatív tárgyalási stratégiájának, a piacok nem nyugodtak meg tőle. Ennek folytán erős csökkenéssel nyitottak az indexek, a veszteségek azonban mérséklődtek, miután Donald Trump azt nyilatkozta, hogy még mindig van esély a megállapodásra.

Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és amerikai partnerei, Steve Mnuchin pénzügyminiszter, valamint Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló csütörtökön, helyi idő szerint délután öt órakor Washingtonban ül össze kétnapos tárgyalásra.

A kínai kereskedelmi kapcsolatokban leginkább érintett vállalatok részvényei gyengültek a legnagyobb mértékben, ennek folytán ágazati szinten a csütörtöki kereskedésben a nyersanyagipar mellett a technológiai vállalatok részvényei szerepeltek a leggyengébben.

Címlapkép: Andrew Burton/Getty Images

Mérsékelt eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde

Ázsiában borús hangulatban telt a csütörtöki kereskedés, a Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 2,4 százalékot esett, míg a sanghaji részvényindex 1,5 százalékkal került lejjebb, a fokozódó kereskedelmi háborús aggodalmak közepette. Az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező bizonytalanság nyomán az európai tőzsdék is nagyot estek csütörtökön, míg a magyar tőzsde csupán mérsékelt eséssel zárta a napot, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek közül egyedül a Richter volt képes emelkedni. Tovább a cikkhez
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
shutterstock_1077839366
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
shutterstock_1467481148
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Telekom