Megnyomta a vészcsengőt a klímahelyzet miatt az ENSZ-főtitkár
Üzlet

Megnyomta a vészcsengőt a klímahelyzet miatt az ENSZ-főtitkár

Portfolio
A világnak drámai mértékben változtatnia kell a gyárak, járművek és otthonok energiaellátásán annak érdekében, hogy a globális felmelegedés mértékét olyan szinten korlátozzák, amely a tudósok szerint csaknem lehetetlen. Az alternatíva katasztrofális helyzetet jelentene az egész világon - mondta António Guterres ENSZ-főtitkár az Associated Press hírügynökségnek adott interjúban, aki három radikális célt jelölt ki a legrosszabb érdekében.
A kibocsátáscsökkentési erőfeszítés hazai energiaszektorra nézve legfontosabb következményeiről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


A teljes katasztrófa elkerüléséhez valószínűleg fájdalmas lépésekre is szükség lesz, de sokkal fájdalmasabb lesz, ha nem sikerül elérni a közös klímacélt - mondta a Time magazin által ismertetett interjúban. Az ENSZ-főtitkár elmondása szerint arra fogja kérni a világ vezetőit, hogy hagyjanak fel a fosszilis energiahordozók támogatásával, mivel az üvegházhatás fő felelősének tartott szén-dioxid legnagyobb mennyiségben szén, olaj és gáz égetése során szabadul fel.

Az interjúban Guterres elmondta, ezt három fő lépéssel kívánja elérni, javaslata szerint
  • az országok 2020 után nem építhetnének széntüzelésű erőművet;
  • extra árat/adót vetne ki a szénalapú energiahordozók használatára;
  • 2050-re a világ nettó üvegházgáz-kibocsátását nullára csökkentené, vagyis csak akkora emissziót tartana megengedhetőnek, amit a környezet még képes felvenni.


A 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény alapján a világ országainak célja, hogy az évszázad végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2, de lehetőleg inkább 1,5 Celsius-fokon belül tartsa az iparosodás előtti szinthez képest. A felmelegedés mértéke már napjainkban is 1 Celsius-fok körül alakul, és egyre általánosabb az a vélemény, mely szerint az sem lenne elegendő a cél eléréséhez, ha az országok teljesítenék az egyezményben vállalt intézkedéseket, ami jelenleg nem mondható el.

A tudományos konszenzus szerint a felmelegedés kijelölt szint alatti korlátozása érdekében a század közepéig teljesen meg kellene szüntetni az emberiség üvegházgáz-kibocsátását.

Az Európai Bizottság és több EU-tagország ambicionálja a 2050-es teljes dekarbonizációra vonatkozó célt, azonban míg az unió bizonyos tagjai gyorsítanák az energiaátmeneten, addig mások inkább lassabban haladnának. A nagy feltörekvő országokban továbbra is óriási ütemben bővül a fosszilis energiatermelés, az Egyesült Államokban a Trump-adminisztráció pedig a világ gyakorlatilag egyetlen országaként visszakozott a Párizsi Klímaegyezménytől, vélhetően a fosszilis energiaipari lobbi nem kis befolyásoló hatására. A hét elején megjelent hírek szerint a megújuló energiaforrások globális terjedése nem éri el a cél teljesítése érdekében szükségesnek tartott sebességet, a klímaváltozás pedig mintegy egymillió állat- és növényfaj kihalásával fenyeget.

A kibocsátáscsökkentési erőfeszítés hazai energiaszektorra nézve legfontosabb következményeiről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!Megnyomta a vészcsengőt a klímahelyzet miatt az ENSZ-főtitkár


Címlapkép: shutterstock
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy