Megosztottak a Mollal kapcsolatban a hazai alapkezelők
Üzlet

Megosztottak a Mollal kapcsolatban a hazai alapkezelők

Portfolio
Áprilisban az óceán mindkét partján emelkedtek az irányadó részvényindexek, a kedvező hangulatban a magyar tőzsde új történelmi csúcsra tört, bár április utolsó hetében elfogyott a BUX lendülete és a hazai részvényindex lefordult. A Portfolio legfrissebb alapkezelői felméréséből kiderül, hogy a profi befektetők jelentős része csupán mérsékelt elmozdulást várt a magyar tőzsdén a következő 12 hónap során, a hazai alapkezelők emellett megosztottak a Mollal kapcsolatban, azonban a profi befektetők körében a midcapek népszerűsége töretlen, a hazai alapkezelők a midcapek közül ebben a hónapban az Alteo és az ANY Biztonsági Nyomda részvényeit kedvelték a leginkább.
A felmérésben részvevő alapkezelők: Accorde Alapkezelő, Allianz, CIB Alapkezelő, Dialóg, Diófa, Erste Alapkezelő, Equilor, Generali, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, OTP Alapkezelő.

Áprilisban emelkedtek az irányadó részvényindexek Európában és a tengerentúlon is, az USA és Kína kereskedelmi megállapodását övező pozitív várakozások nyomán kedvező maradt a hangulat, a magyar tőzsde is erősödött, a BUX április végén új történelmi csúcsra emelkedett, majd a hazai részvényindex lendülete április utolsó hetében elfogyott és a magyar tőzsde lefordult.

Megosztottak a Mollal kapcsolatban a hazai alapkezelők
A hazai részvényindex április végén új történelmi csúcsára emelkedett, majd ezt követően a lendület elfogyott és a BUX lefordult. A felmérésünkben résztevő alapkezelők 78 százaléka ebben a hónapban is arra számított, hogy a magyar tőzsde mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat rövid távon. Míg a profi befektetők egyaránt 11-11 százaléka várt a következő három hónap folyamán 5-15 százalék közötti emelkedést-, illetve esést is a magyar tőzsdén. 12 hónapos időtávon az alapkezelők 67 százaléka számít arra, hogy a BUX mínusz 5 és plusz 5 százalékos tartományban mozoghat, míg 22 százalékuk 5 és 15 százalék közötti emelkedést is elképzelhetőnek tart. Egy kisebbség továbbra is pesszimista, szerintük a magyar tőzsdén 5 és 15 százalékos esés is elképzelhető a következő 12 hónap során.

Megosztottak a Mollal kapcsolatban a hazai alapkezelők
Az alapkezelői válaszokból képzett 3 hónapos mutató nem mutatott változást a korábbi hónappal összehasonlítva, mivel a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 78 százaléka számít arra, hogy a magyar tőzsde mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat, míg az alapkezelők 11 százaléka várt nagyobb, 5 és 15 százalék közötti emelkedést a következő három hónap folyamán. A felmérésünkben részvevő alapkezelők 11 százaléka pedig 5 és 15 százalék közötti esést is elképzelhetőnek tartott a magyar tőzsdén a következő három hónap során. Az alapkezelői válaszokbók képzett 12 hónapos mutató sem mutatott érdemi elmozdulást, miután a profi befektetők 67 százaléka továbbra is arra számít, hogy a BUX mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd a következő 12 hónap folyamán, míg az alapkezelők 22 százaléka ennél is magasabb, 5 és 15 százalék közötti emelkedést is elképzelhetőnek a tartott a következő 12 hónapban. Az alapkezelők 11 százaléka azonban pesszimista, ők 5 és 15 százalékos esést is elképzelhetőnek tartottak a hazai részvényindex esetében a következő 12 hónap során.

Megosztottak a Mollal kapcsolatban a hazai alapkezelők


Megosztottak a Mollal kapcsolatban a hazai alapkezelők
A hazai blue chipek közül ebben a hónapban a Richter és a Mol papírjait egyaránt 3-3 alapkezelő emelte ki kedvenc részvényeként. A Mol első negyedéves számai bár összességében alulmúlták az előzetes várakozásokat, a társaság az első negyedéves eredményét viszonylag kedvezőtlen piaci körülmények között érte el, miután az olajárak heves kilengése mellett a vállalatnak a finomító árrések sokéves mélypontra zuhanásával is meg kellett küzdenie. A hazai alapkezelők látnak fantáziát a részvényben, a Mol mellett szólhat, hogy a társaság által 2016-ban 2030-ig meghirdetett vállalatátalakítási stratégiája megfelelően halad, ami mérsékli a társaság energiapiaci kitettségét. A Richter részvényei szintén 3 említést kaptak ebben a hónapban, a Richter esetében a profi befektetők egy része valószínűsíthetően abban bízik, hogy a botrányokkal és negatív hírekkel övezett tavalyi év után a 2019-es év pozitív fordulatot hozhat a Richter számára. A Magyar Telekom és az OTP részvényei emellett egyaránt 2-2 említést kaptak ebben a hónapban.

A midcapek közül az Alteo továbbra is igen népszerű a hazai alapkezelők körében, a részvényt ebben a hónapban 3 alapkezelő jelölte meg kedvenceként. Az Alteo népszerűségét magyarázhatja, hogy a társaság márciusban zártkörű részvénykibocsátásos tőkeemelést hajtott végre, ezzel gyakorlatilag új befektetési programot kezdett, amelyben a közelmúltban bejelentett szélerőmű akvizíció lehet az első fontos lépés. Az akvizíciónak köszönhetően, a fejlesztés alatt lévő naperőművi beruházásokkal együtt, a megújuló portfólió mérete meghaladja az 55 MW-ot, és az 50 MW-os földgáz erőművi kapacitással összeadva az Alteo áramtermelő kapacitása meg fogja haladni a 105 MW-ot, amely nagyságrendi ugrást jelent a vállalat számára.

A hazai alapkezelők közül ebben a hónapban hárman jelölték meg kedvenc részvényként az ANY Biztonsági Nyomdát, a részvény népszerűségét a társaság növekedési kilátásaival kapcsolatos pozitív várakozások mellett a magas osztalékhozam is indokolhatja, miután az ANY Biztonsági Nyomda 6 százalékos osztalékhozama az egyik legmagasabb a hazai osztalékot fizető tőzsdei cégek részvényei között.

Megosztottak a Mollal kapcsolatban a hazai alapkezelők
Ebben a hónapban a felmérésünkben résztvevő alapkezelők a hazai blue chipek közül négyen emelték ki a Molt, mint legkevésbé kedvelt részvényt, amiben valószínűleg szerepet játszhat, hogy a társaság első negyedéves gyorsjelentése alulmúlta az előzetes várakozásokat. A blue chipek közül emellett a Magyar Telekom és a Richter egyaránt 2-2 említést kapott. A közepes kapitalizációjú hazai cégek közül a 4iG, az Appeninn, a Konzum, az Opus és a BIF részvényei egyaránt 2-2 említést kaptak ebben a hónapban.

Megosztottak a Mollal kapcsolatban a hazai alapkezelők
Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Bloomberg via Getty Images
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124