Radikális döntés született: akár 10 év börtön is járhat álhírterjesztésért Szingapúrban
Üzlet

Radikális döntés született: akár 10 év börtön is járhat álhírterjesztésért Szingapúrban

MTI
Szigorú álhírellenes törvényt fogadott el szerdán a szingapúri törvényhozás, amely alapján a hatóságok a kifogásolt tartalmak eltávolítását is elrendelhetik.
Az eltávolítás mellett az új jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy a hamisnak bélyegzett tartalmakhoz a közösségi oldalaknak helyesbítést kelljen csatolniuk. A törvény alapján az álhírek terjesztése miatt elmarasztalt cégek akár egymillió szingapúri dollárra (kb. 212,5 millió forint) is büntethetők, magánszemélyekre pedig akár 10 éves börtönbüntetés is kiszabható.

Jogvédők régóta bírálják a szingapúri kormányt a kifejezés szabadságának korlátozásáért, de a városállam vezetése arra hivatkozik, hogy fel kell lépni az álhírek ellen, mert veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, és megosztottságot szíthatnak az 5,6 millió lakosú, több etnikumú országban.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet regionális igazgatója, Nicholas Bequelin szerint az új jogszabály fék és ellensúly nélküli hatalmat ad a hatóságoknak, hogy elnyomják azokat a véleményeket interneten, melyekkel nem értenek egyet.

Az Ázsiai Internetkoalíció, amely olyan nagyvállalatokat is tömörít, mint a Facebook, a Google és a Twitter, arra az álláspontra helyezkedett, hogy az új, szingapúri jogszabály a legradikálisabb a maga nemében. Kasziviszvanatan Sanmugam belügyminiszter viszont a törvény parlamenti vitájában azzal érvelt, nem lehet arra számítani, hogy az internetes óriásvállalatok saját magukat fogják szabályozni.

A kormány fogadkozik, hogy a törvény a hamis információk és nem vélemények kiszűrését célozza, és az első lépés mindig a helyesbítés elrendelése lesz, és nem a börtön- vagy pénzbüntetés.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
wall street_getty