Rekordot döntöttek a magyarok szelektív hulladékgyűjtésben
Üzlet

Rekordot döntöttek a magyarok szelektív hulladékgyűjtésben

Portfolio
Az elmúlt évek stagnáló eredményeit követően az idén várhatóan eléri majd a rekordnak számító 23%-ot az újrapapír alapanyagnak számító tejes- és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtési aránya. Ez ugyanakkor továbbra is érdemben elmarad az uniós átlagtól, hiszen az EU tagállamaiban ennek átlagos értéke már 48% - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), amely szerint a cél az, hogy 2025-re 30%-ra növekedjen a hulladékfajta visszagyűjtése.
A fenntarthatósági szempont erősödésével, így a hulladékalapú energiatermelés hazai lehetőségeivel a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciája is foglalkozik majd. Még nem késő jelentkezni!


Míg 2018-ben 580 millió darab (17 000 tonna) tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon, addig 2019-ben már várhatóan 590 millió darab (17 500 tonna) fog, ami azt jelenti, hogy idén az ország minden lakója átlagosan 65 darabot, vagyis heti 1-2 darabot használ el ebből a csomagolóanyagból. Miközben azonban a többi csomagolóanyagból meglehetősen magas a visszagyűjtési célérték, az év végére - papírból 10 kg, üvegből 6 kg, műanyagból 4 kg, fémből pedig 1 kg-ot várnak a szakemberek - addig az akár 5-6-szor is újrahasznosítható italos kartondoboz esetében a cél mindössze 0,5 kilogramm. Ez azt jelenti, hogy a fejenként elhasznált 65 dobozból, idén a lakosságnak már 15 darabot kellene szelektálnia ebből a csomagolóanyagból.

A csomagolási hulladékok szelektív hulladékgyűjtése nem csak Magyarországon, de az Európai Unió egészében prioritás. A hulladékká vált italos kartondobozoknak Csehországban például 25%-át, Lengyelországban 30%-át, Ausztriában 34%-át, Angliában pedig több mint 40%-át gyűjtik vissza, míg Németországban a hasznosítás már a 76%-ot is meghaladta.

A tejes- és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtésének eredményei Magyarország településein is eltérőek. Az IKSZ 2017-es évi adatai szerint, a fejenként felhasznált 65 dobozból a lakosság a legtöbbet Pécsett (37 db/fő), Pakson (33 db/fő), Veszprémben (31db/fő), illetve Debrecenben (30 db/fő) gyűjtöttek szelektíven. Ezzel szemben a legkevesebb italos kartont Kecskeméten (5-6 db/fő), Székesfehérváron (5 db/fő), Miskolcon (4-5 db/fő), Berettyóújfaluban (4 db/fő), valamint Komlón (3 db/fő) gyűjtötte szelektíven a lakosság.

Az élelmiszerek karbon lábnyomának 7-8%-át a csomagolás teszi ki, ezért a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás a lakosság egyik legfontosabb eszköze és lehetősége a bolygó ökológiai egyensúlyának védelmére. Minden egyes hektár erdő megmentésének rendkívül nagy jelentősége van; egy hektár ötven éves bükkerdő fái például évente 12 000 tonna szén-dioxidot kötnek meg - mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.


Rekordot döntöttek a magyarok szelektív hulladékgyűjtésben


Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124