Eljött az év tőzsdére lépése - Mától bárki vehet Uber-részvényeket
Üzlet

Eljött az év tőzsdére lépése - Mától bárki vehet Uber-részvényeket

Portfolio
Lezárult az Uber régóta várt elsődleges részvénykibocsátása és ma indul a kereskedés a társaság részvényeivel az amerikai tőzsdén. A megcélzott ársáv alján keltek el a részvények, 45 dolláron, amivel 82 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú cég lett az Uber. Ez kisebb csalódás ahhoz képest, hogy az elején volt, aki 120 milliárd dolláros céget várt.
Lezárult az Uber elsődleges részvénykibocsátása, ami az idei év eddigi legjelentősebb tranzakciója. Az IPO főbb részletei:
  • A kibocsátási ár 45 dollár lett, ez a korábban megcélzott 44-50 dolláros sáv alsó határához van közel
  • Az IPO során túljegyzés volt a részvényekre, de az Uber elkerülendő azt, hogy úgy esenn az árfolyam, mint amit a Lyft tőzsdére lépésekor láttunk, inkább alacsonyabb árat határozott meg. Ezzel ráadásul nagy befektetési alapokat is a befektetői között tudhat, amelyek alacsonyabb árat ajánlottak - írja a Reuters
  • A teljes részvényszámmal számolva 82,4 milliárd dolláros piaci kapitalizáció adódik, ami valamivel kevesebb, mint amiben néhányan reménykedtek, eredetileg ugyanis voltak 120 milliárd dolláros becslések is
  • Az Uber 180 millió darab részvényt bocsát ki, ami 8,1 milliárd dolláros forrásbevonást jelent, a jegyzési garanciát vállalóknak pedig további 27 millió darabra van opciójuk
  • A kereskedés ma indul a részvényekkel "UBER" ticker alatt, a New York-i tőzsdén.

Az Uber-sztori A taxizást forradalmasító Uber története 10 évre nyúlik vissza. A céget 2009-ben alapította UberCab néven Garett Camp és Travis Kalanick. Egy tesztévet követően 2011-ben indult el az Uber alkalmazás, az első városa San Fransisco volt. Ma már világszerte közel 800 nagyváros területén van jelen és egy egyszerű autómegosztó startupból egy logisztikai nagyvállalat lett, amely ráadásul az önvezető technológia fejlesztésében is az élen jár.

Az Uber alapvetően megváltoztatta a taxiszolgáltatásokat, a személyszállítást egy nagyon transzparens, digitalizált, okostelefonon elérhető szolgáltatássá tette és jelentős versenyt teremtett a piacon. És az üzlet pörög, tavaly 50 milliárd dollár feletti forgalmat bonyolított le az Uber, ami 39 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szintről. A bevétel közben 46 százalékkal ugrott meg, 11,3 milliárd dollárra, ami hatalmas növekedés annak fényében, hogy négy évvel korábban még a félmilliárd dollárt sem érte el a bevétel.

Eljött az év tőzsdére lépése - Mától bárki vehet Uber-részvényeket
Nyereségről azonban még nem is álmodhat a cég. Nem meglepő egy startupnál, hogy a növekedésért beáldozza a profitot, ez a helyzet az Uber esetében is. Agresszív beruházásokat eszközöl a menedzsment az élelmiszerkiszállításba, a logisztikába, az elektromos biciklikbe és az önvezető autókba. A 2018-as évet 3,3 milliárd dolláros veszteséggel zárta a működési eredmény szintjén, bár a nettó eredmény pozitív lett, ez csak az orosz és a délkelet-ázsiai üzletágak eladásából származó egyszeri nyereségnek köszönhető. Ami aggasztó, hogy még a cég is arra figyelmeztetett a saját prospektusában, hogy lehet, hogy soha nem lesz nyereséges a vállalat.

Eljött az év tőzsdére lépése - Mától bárki vehet Uber-részvényeket
Az Uber veszteségessége és az elemzői várakozások hiánya miatt korlátozottak a mutatószám alapú értékelés lehetőségei. Az árbevétel alapú mutatószám alapján ha a 82 milliárd dolláros piaci kapitalizációval számolunk, akkor 7,3-szoros 2018-as visszatekintő P/S ráta adódik az Uberre. Összehasonlításképp a Lyft IPO-jára 11,25-szeres értékeltség mellett került sor, mára pedig a Lyft árfolyamának mélyrepülése miatt már csak 7,3-szoros az érték, így ehhez képest nem túlértékelt az Uber. Viszont jóval drágább mind a két papír, mint a technológia-túlsúlyos Nasdaq 100 index vállalatainak átlagos árazása, az indexben szereplő részvények átlagosan 5,2-szeres visszatekintő P/S rátán forognak jelenleg.A címlapkép forrása: Getty Images / Bloomberg
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frissen sült kenyér Wolf András kezében