Jól indult az év a Rábánál
Üzlet

Jól indult az év a Rábánál

Portfolio
Szerdán közzétette első negyedéves beszámolóját a Rába a magyar tőzsde zárását követően, így kiderült: a vállalat árbevétele érdemben növekedett, amelyben meghatározó szerepe volt a Járműalkatrész és a Jármű üzletágnak. Utóbbi ráadásul kiemelkedő forgalombővülést produkált a belföldi értékesítés tekintetében, igaz, ebben a katonai szegmens ciklikus értékesítése meghatározó volt. A magas szinten stabilizálódó acél alapanyagárak mellett az energiaárak tovább emelkedtek, ennek ellenére a társaság képes volt arra, hogy az összes fontos soron érdemi növekedést érjen el.
A Rába árbevétele 14,7 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben, amely 19 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A magas szinten stabilizálódó acél alapanyagárak mellett az energiaárak tovább emelkedtek, ezek meghatározó szerepet játszottak abban, hogy a bruttó fedezet 2,3 százalékponttal, 20,2 százalékra csökkent. A vállalat EBITDA-ja 1,44 milliárd forint volt, amely több mint 38,4 százalékos növekedést jelentett 2018 első negyedévéhez képest, az üzemi eredmény 930 millió forint volt, amely 69,1 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest. A Rába teljes átfogó jövedelme közel 744 millió forint volt, szemben a 2018 első negyedévében elért közel 396 millió forintos értékkel. A nyereséges működés eredményeként az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 6,1 százalékkal növekedett. Az egy részvényre jutó saját tőke így elérte az 1 604 forint/részvény értéket.

Jól indult az év a Rábánál

A Jármű üzletág sokat segített

A Rába beszámolójában kiemelte, hogy az első negyedévben csak az európai és az amerikai nehéz tehergépjármű-piacon volt élénk a kereslet, a többi releváns piacán visszaeső kereslettel szembesült a vállalat. A legnagyobb árbevételt realizáló Futómű üzletág értékesítési szerkezete jól tükrözte ezeket a piaci folyamatokat, összességében az értékesítési forgalom 1,1 százalékos növekedést ért el. Az Alkatrész üzletág viszont a piaci keresletet meghaladó mértékben tudta bővíteni árbevételét a tavalyi év azonos időszakához képest, a növekedés mértéke 21,2 százalékot ért el. A Jármű üzletág kiemelkedő forgalombővülést realizált belföldön, amely a katonai szegmens ciklikus értékesítésével volt magyarázható. Emellett az üzletág a polgári szegmensben is növekedett, amelynek köszönhetően összességében 65,1 százalékos árbevétel növekedést ért el 2019 első negyedévében.

Mindezek együttes hatására a Rába árbevétele közel 14,7 milliárd forint volt az első negyedévben, amely 19 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest.Jól indult az év a Rábánál


Jól indult az év a Rábánál
A Rába közel 3 milliárd forintos bruttó eredményt ért el az első negyedév során, amely közel 6,4 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest. Viszont a magas szinten stabilizálódó acél alapanyagárak mellett az energiaárak is tovább emelkedtek, amelyek fontos szerepet játszottak abban, hogy a bruttó fedezeti szint 2,3 százalékponttal, 20,2 százalékra csökkent 2019 első negyedévében.

A Rába EBITDA-ja a költségek oldaláról jelentkező nyomás ellenére kicsivel több, mint 1,44 milliárd forint volt, amely 38,4 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A Rába EBITDA marzsa 9,8 százalék volt 2019 első negyedévében, amely 1,4 százalékpontos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest. Az üzletágak tekintetében a Futómű üzletág 502 millió forint, a Járműalkatrész üzletág 297 millió forint, a Jármű üzletág pedig 599 millió forint EBITDA-t realizált.

A vállalat valamennyi üzletága nyereséget termelt üzemi szinten, így a Rába 930 millió forint üzemi eredményt ért el, amely több mint 69 százalékos növekedést jelentett 2018 első negyedévéhez képest. Az egyes üzletágak közül a Futómű 220 millió forint, a Járműalkatrész 178 millió forint, míg a Jármű 540 millió forint üzemi eredménnyel járult hozzá a csoportszintű üzemi eredményéhez.

Jól indult az év a Rábánál
A Rába nettó pénzügyi eredménye közel 7 millió forint veszteség volt, szemben az egy évvel korábban realizált közel 24 millió forintos veszteséggel. A Rába adózott eredménye pedig közel 744 millió forint nyereséget mutatott, a 2018 első negyedévében elért több mint 396 millió forintos nyereséggel szemben.

Jól indult az év a Rábánál

Nőtt a nettó hitelállomány

A Rába negyedéves beszámolójában jelezte, bár a nettó hitelállomány növekedést mutat, ez megfelel a társaság által előre jelzett pályával, a növekedést befolyásoló tényezőket folyamatosan kontroll alatt tartják. A nyereséges operációnak, a bővülő értékesítéssel összefüggésben növekvő működő tőkének, valamint a stratégiai jelentőségű beruházások finanszírozásának eredőjeként a nettó hitelállomány szintje 8,9 milliárd forintot ért el. A nettó hitelállomány változásához hozzájárult még a készpénzmozgással nem járó, az árfolyamok alakulásából eredő hitelek átértékelése 8 millió forint értékben.

Mit mondott a menedzsment?

A 2019-es év több szempontból is mérföldkő társaságunk életében: idén "élesedik" a 2016-ban elindított technológiafejlesztési és kapacitásbővítő beruházásunk, amellyel kulcskompetenciánk fenntartható versenyképességét teremtjük meg. Ugyancsak idén, éppen a tegnap, a Rába tőzsdei bevezetése óta első alkalommal akvizíciós megállapodást írtunk alá a Rekard Csoporttal. A vállalatvásárlás organikus növekedésünket-építkezésünket támogatja termékportfóliónk bővítésével és erőforrásaink gazdagításával

- emelte ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

Olcsók vagy drágák a Rába-papírok?

Az árazás kapcsán elöljáróban egyrészt el kell mondani, hogy nem könnyű a Rábához hasonló méretű cégeket találni, a peer groupban szereplő vállatok jóval nagyobbak. Másrészt azt is hozzá kell tenni, hogy a Rábára vonatkozóan egyedül az OTP Bank által adott előrejelzések kerültek felhasználásra. A Rába-papírok a legtöbb szektortárséhoz hasonló EV/EBITDA mutatóval forognak, ugyanakkor ehhez hozzá kell azt is tenni, hogy a cég esetében jelentős EBITDA növekedésre számít az elemzőház.

Jól indult az év a Rábánál
A Rába P/E alapon már drágának tűnik a peer group többi szereplőjéhez képest, ugyanakkor ehhez azt kell hozzátenni, hogy a magyar cégtől várják az egyik legnagyobb profitbővülést a közeljövőben.

Jól indult az év a Rábánál

Alig mozdult a Rába idén

A vállalat árfolyama 0,8 százalékot esett szerdán a keddi záráshoz képest, így 1175 forinton fejezte be a kereskedést. A teljes évet nézve pedig elmondható az is, hogy a Rába árfolyama valamivel több, mint 5 százalékot csökkent.

Jól indult az év a Rábánál
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1187738330