A román gázprojekten múlik Magyarország szabadulása az orosz függésből
Üzlet

A román gázprojekten múlik Magyarország szabadulása az orosz függésből

MTI
Portfolio
Ha az Exxon Mobil szeptemberig nem dönti el, befektet-e a román fekete-tengeri földgázmező projektbe, akkor Magyarország ismét kénytelen lesz Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni egy újabb hosszú lejáratú földgázszállítási megállapodásról - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek Houstonban, ahol részt vett a magyar képviselet megnyitóján.
A hazai energiaellátás aktuális kérdéseivel és a gázpiaci kilátásokkal a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencia is foglalkozik. Még nem késő jelentkezni!


A magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy az Exxon Mobil megváltoztathatja Európa energiaellátását.

Az amerikai cégnek azonban most már meg kell hoznia a végső döntését a befektetésről; ha ezt nem teszi meg szeptemberig, akkor egy újabb hosszú távú megállapodást kell kötnöm Oroszországgal

- tette hozzá.

Az Exxon Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorcium tulajdonában van Románia fekete-tengeri földgázmezőből történő kitermelési joga. A földgázmező 42-84 milliárd köbméter földgázt rejthet.

A magyar diplomácia vezetője szerint az a kérdés, hogy képesek leszünk-e a földgázimport diverzifikálására, négy szövetségesünkön múlik: Horvátországon, Románián, az Egyesült Államokon és Ausztrián. Szijjártó hozzátette: a horvátországi Krk-szigeti LNG-terminál megépítése hozzájárulna a kelet-nyugati logisztikai rendszer diverzifikálásához, amit még a hidegháború idején alakítottak ki, amikor a Szovjetunió dominált Kelet- és Közép-Európában.

A külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának nyilatkozva azt mondta, több nagy texasi székhelyű cég között az Exxon Mobile is magyarországi tevékenysége bővítéséről döntött, konkrétumokat azonban nem említett.A román gázprojekten múlik Magyarország szabadulása az orosz függésből


Címlapkép: shutterstock
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
volkswagenshutterstock