Bukarest gyorsítaná, a cégek el sem kezdenék a román gáz kitermelését
Üzlet

Bukarest gyorsítaná, a cégek el sem kezdenék a román gáz kitermelését

Portfolio
A román kormány tárgyal az ExxonMobillal a fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdése ügyében - nyilatkozta Vio rica Dancila román miniszterelnök a Magyar Nemzetnek annak kapcsán hogy a projekt a további optimista nyilatkozatok ellenére sem kezdődött még el.
A gázkitermelésnek 2024 első harmadában kell elkezdődnie, de a mi érdekünk az, hogy előrehozzuk a kitermelés megkezdésének időpontját - mondta Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke, a kormánykoa líció kisebbik pártjának vezetője a lapnak. A bukaresti kabinet az év elején elfogadott egy kormányhatározatot, amellyel 15 évvel, 2045-ig meghosszabbította a koncessziós szerződést, de Tariceanu szerint a kormány alárendeltségébe tartozó, ásványkincseket kezelő ügynökségnek is engedélyeznie kell a kitermelési megállapodás meghosszabbítását.

A kitermelő konzorcium másik tagja, az OMV-Petrom május elején közzétett első negyedéves jelentésében megállapította: a jelenlegi romániai törvényi feltételek nem tesznek lehetővé egy több milliárd eurós beruházásról szóló döntést. A román parlament 2018 végén fogadta el az offshore törvénycsomagot, amely egyebek mellett arra kötelezte a termelőket, hogy a Fekete-tengerből kinyert gáz legalább felét belföldön adják el, és felemelte a gázkitermelés adóját.

A román gázra a magyar kormány is számítana az ellátás diverifikálását célzó terveiben, a projekt meggyorsítása érdekében pedig Orbán Viktor kormányfő Donald Trumpnál, az Egyesült Államok elnökénél is lobbizott múlt heti washingtoni látogatása alkalmával - mondta a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában.

Címlapkép: shutterstock
balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
shopping01
erste bank
Miért ennyire drágák a lakások Budapesten és Nyugat-Magyarországon?
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde