Bukarest gyorsítaná, a cégek el sem kezdenék a román gáz kitermelését
Üzlet

Bukarest gyorsítaná, a cégek el sem kezdenék a román gáz kitermelését

Portfolio
A román kormány tárgyal az ExxonMobillal a fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdése ügyében - nyilatkozta Vio rica Dancila román miniszterelnök a Magyar Nemzetnek annak kapcsán hogy a projekt a további optimista nyilatkozatok ellenére sem kezdődött még el.
A gázkitermelésnek 2024 első harmadában kell elkezdődnie, de a mi érdekünk az, hogy előrehozzuk a kitermelés megkezdésének időpontját - mondta Calin Popescu Tariceanu, a román szenátus elnöke, a kormánykoa líció kisebbik pártjának vezetője a lapnak. A bukaresti kabinet az év elején elfogadott egy kormányhatározatot, amellyel 15 évvel, 2045-ig meghosszabbította a koncessziós szerződést, de Tariceanu szerint a kormány alárendeltségébe tartozó, ásványkincseket kezelő ügynökségnek is engedélyeznie kell a kitermelési megállapodás meghosszabbítását.

A kitermelő konzorcium másik tagja, az OMV-Petrom május elején közzétett első negyedéves jelentésében megállapította: a jelenlegi romániai törvényi feltételek nem tesznek lehetővé egy több milliárd eurós beruházásról szóló döntést. A román parlament 2018 végén fogadta el az offshore törvénycsomagot, amely egyebek mellett arra kötelezte a termelőket, hogy a Fekete-tengerből kinyert gáz legalább felét belföldön adják el, és felemelte a gázkitermelés adóját.

A román gázra a magyar kormány is számítana az ellátás diverifikálását célzó terveiben, a projekt meggyorsítása érdekében pedig Orbán Viktor kormányfő Donald Trumpnál, az Egyesült Államok elnökénél is lobbizott múlt heti washingtoni látogatása alkalmával - mondta a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában.

Címlapkép: shutterstock
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT