Bosszúra szomjaznak a kínaiak: nem fogjátok megállítani a Huaweit, mi állítjuk meg az Apple-t!
Üzlet

Bosszúra szomjaznak a kínaiak: nem fogjátok megállítani a Huaweit, mi állítjuk meg az Apple-t!

Portfolio
Kiállnak a Huawei mellett a kínai fogyasztók a közelmúltbeli eseményekre reagálva. A kínai közösségi médiában elkezdődött egy mozgalom, ami az Apple-termékek bojkottjára szólít fel, többen azt ígérik, hogy a kínai távközlési óriás termékeit fogják megvenni az Apple készülékei helyett.
Mint ismeretes, múlt héten "kereskedelmi feketelistára" helyezte a Trump-kormányzat a Huawei-t, ami elvághatja a vállalatot kulcsfontosságú alkatrészektől, amelyeket amerikai beszállítóitól szerez be. Ráadásul ezt követően a Google bejelentette, hogy egyes együttműködéseket megszüntet a céggel. Egyelőre kapott 90 nap haladékot a Huawei, így legalább nem azonnal kell megoldania ezt a helyzetet.

A kínai közösségi média-használók, különösen azok, akik eddig is a helyi márkák rajongói voltak, kiálltak a Huawei mellett, vannak, akik már azt állítják, hogy a jövőben Huawei-termékeket fognak venni az Apple készülékei helyett. A "kínai Twitteren", a Weibón több ilyen posztot is talált a CNBC, van, aki az Apple Watch vásárlásának tervét adja fel és van, aki a telefonját cseréli Huawei-készülékre. Egy másik felhasználó azt mondja, hogy hiú remény, hogy meg fogják állítani a Huawei-t,

Mi fogjuk megállítani az Apple-t

- mondja.

Nem lehet tudni, hogy az Apple-ellenes hangulat mennyire elterjedt most Kínában, de egy, a CNBC által megkérdezett szakértő szerint nem szabad túlságosan komolyan venni az online fenyegetőzéseket. Az IDC elemzője hozzáteszi, hogy érthető, hogy a hazafias érzelmek előretörnek az elmúlt időszak eseményei fényében és előfordulhat, hogy az Apple eladási lesz valamennyi hatása. De sok kínai felhasználó még mindig vágyik az Apple termékeire és a márkanévre.

A Riedel Research Group elemzője szerint azonban nem kell sok ahhoz, hogy Peking a maga oldalára állítsa az érzelmeket és egy nyílt bojkottra szólítson fel és egy nem hivatalos "feketelistára" tegye az Apple-t. A Canalys szerint pedig már korábban is volt ilyen, akkor mindössze pár hétig tartott az Apple-ellenes hangulat. Hozzátette, hogy ez az időszak most más lehet. Bár az Apple nagyon tapasztalt, de előfordulhat, hogy ez lesz a legnehezebb korszak, amivel a cég szembenéz és meg kell tennie mindent, hogy kommunikálni tudjon a hűséges fogyasztóival.

Kína az Apple bevételeinek 17 százalékát adta a lezárt negyedévben, de a közelmúltban jelentősen csökkent a súlya. Negyedévről negyedévre jelentős bevételcsökkenésről számolt be a társaság, az első negyedévben 21 százalékkal esett vissza a bevétele az egy évvel korábbi szintről. Az erős versenyben, amit a helyi gyártók olcsóbb, de versenyképes termékei generálnak, az Apple kénytelen volt árakat csökkenteni Kínában.

Közben a Huawei a második legnagyobb okostelefon-gyártó lett a világban a Samsung után és a célja, hogy a világ legnagyobbja legyen. De ha elvágják az amerikai beszállítóitól, akkor előfordulhat, hogy ezt fel kell adnia. De ahogy a Huawei nagyban támaszkodik az amerikai beszállítóira, úgy az Apple is számos kínai céggel áll kapcsolatban, ha pedig a beszállítói lánc sérül, az az eladásokban is látszódni fog.

(CNBC)

A címlapkép forrása: Miquel Llop/NurPhoto via Getty Images
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Benzinkút
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin