60 ezer tonna szennyezett olaj érkezhetett Magyarországra
Üzlet

60 ezer tonna szennyezett olaj érkezhetett Magyarországra

Portfolio
Összességében mintegy 60 ezer tonna szennyezett orosz olaj érkezhetett Magyarországra májusban a Barátság kőolajvezetéken, amiből május 20-21-én 17 700 tonna érkezett - értesült a Reuters iparági forrásokból. A teljes, Magyarországra érkező mennyiség ugyanakkor ennél nagyobb is lehet, mivel már április végén több országban észlelték a szennyeződést.
A szlovák Transpetrol szerda este jelentette be, hogy Szlovákiába ismét tiszta kőolaj érkezik Ukrajna irányából. Csehországba viszont egyelőre - csütörtök kora délutánig - nem indult újra az olajszállítás a vezetéken - közölte a Mero cseh vezetéküzemeltető, amely a hónap végére várja a transzport újraindulását.

Az Ukrtransznafta ukrán vállalat kedden délelőtt indította újra a tranzitszállítást a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol magyar olajipari vállalat közölte, hogy ismét készen áll a kőolaj fogadására a fényeslitkei szivattyúállomáson. A Mol Nyrt. megerősítette, hogy újraindult a tranzitszállítás. Az Ukrtransznafta a kőolajszennyeződés miatti, közel egy hónapos kényszerű leállás után hétfőn nulla órakor állította helyre az Európai Unióba irányuló tranzitszállítást. Néhány órával később azonban felfüggesztette a Magyarország felé tartó olaj szállítását, mivel a Mol technikai problémákat jelzett.

A Mol május 14-én azt közölte, annak érdekében, hogy a Barátság vezetéken mihamarabb újra indulhasson a szabványos kőolaj szállítása, a 100 kilotonna szennyezett kőolajat vesz ki a vezetékből, és raktároz el az érintett országok több cégéhez hasonlóan. A Mol a kivett szennyezett olajat újra felhasználhatóvá teszi a jövőben. A társaság különféle technológiai folyamatokkal és tiszta kőolaj hozzáadásával tisztítja meg a kivett, szennyezett olajat. Amíg a megfelelő minőségű kőolaj megérkezik, a Mol a korábban felszabadított biztonsági készletből zavartalanul működteti a finomítóit - hangsúlyozták akkor.

Ukrajna április 25-én állította le átmenetileg a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját, mert az európai megrendelők nem voltak hajlandók átvenni a szerves klórvegyülettel szennyezett szállítmányokat. A szennyeződést pár nappal korábban fedezték fel a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és fehérorosz felvevőállomásokat ellátó Barátság vezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből. A Barátság vezetéken napi egymillió hordó olaj, a globális felhasználás egy százalékának megfelelő mennyiség áramlik keresztül.

A Transznyefty olajszállítmányozási vállalat korábban közölte, kész kompenzálni a Barátság kőolajvezetéken érkező szennyezett olaj által okozott valós kárt. Míg azonban Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint az olajszennyezés okozta kár összértéke kevesebb lehet 100 millió dollárnál, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csak országa részéről 100 millió dolláros kárigényt fogalmazott meg. Novak nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a klórvegyületekkel szennyezett olajat kedvezményes áron értékesítsék.

A Reuters beszámolója szerint a Rosznyefty orosz olajvállalat legutóbbi belföldi olajtenderén 6 százalékkal alacsonyabb ár alakult ki a legutóbbinál, miután a kereslet érdemben mérséklődött, vélhetően részben az olajszennyezési ügy hatására is.

Címlapkép: shutterstock
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
olajfinomiot