Totálisan átírja a technológiai forradalom a közlekedést: felejtsd el a jegyeket és a parkolóautomat
Üzlet

Totálisan átírja a technológiai forradalom a közlekedést: felejtsd el a jegyeket és a parkolóautomatákat

Huszák Dániel, Dublin
Képzeld el, hogy nem kell parkolóhely-kereséssel bíbelődnöd minden nap, amikor a városba mész, mert egy alkalmazáson keresztül látod, hol vannak parkolóhelyek a környékeden. Vagy azt, hogy hogy nem kell külön jegyet venned a metróra, csak odaérinted a kártyád egy terminálhoz, mielőtt felszállsz és már utazhatsz is. Hamarosan mindez könnyen valósággá válhat, hiszen a Visa és az általuk támogatott startupok már dolgoznak e megoldásokon. Dublinban jártunk, ahol a kártyatársaság bemutatta legújabb városi mobilitási projektjeit.

Nem lesznek jegyek, bérletek

Egy éve fut a Visa Urban Mobility Solutions (városi mobilitási megoldások) programja, amely 246 kisebb projektből áll, már 22 városban tesztelnek különféle találmányokat. Az egyik fő projekt a tömegközlekedés javítását célozta meg azzal, hogy

egyszerűen száműzi a készpénzt és a jegyrendszereket a tömegközlekedésből.

A Contactless (szó szerint érintés nélküli) megoldás úgy működik, hogy a Visa egyérintéses fizetésre lehetőséget adó terminálokat helyez ki tömegközlekedési eszközökön és bejárati ellenőrzőkapukon, melyekhez kártyánkat odaérintve rögzítésre kerül a jegyvásárlás az üzemeltető adatbázisában és egy okostelefonos applikáción. Ezután utazhatunk az adott tömegközlekedési eszközön, vagy az ellenőröknek be tudjuk mutatni a digitális jegyet, ha ezt kérik.

Totálisan átírja a technológiai forradalom a közlekedést: felejtsd el a jegyeket és a parkolóautomatákat


Az alkalmazás nyilvántartja azt is, hogy hányszor használtunk egy adott tömegközlekedési eszközt és ehhez igazítja a kedvezményeket: például ha 5 alkalommal vettünk jegyet egy buszra egy adott városban, de mondjuk a napi bérlet olcsóbb, a nap végi elszámolásnál csak a napi bérletnek megfelelő összeget vonja le az alkalmazáshoz társított számláról. Egyéni kedvezményeket is figyelembe vesz a rendszer: vagyis korkedvezményre, mozgássérült-kedvezményre, diákkedvezményre továbbra is jogosultak lehetnek az érintettek.

A Contactless már többé-kevésbé működőképes többek közt Londonban, Prágában és Madridban is, de számos másik európai városban is fontolgatják a bevezetését, állítólag többek közt Budapest is. Egy hónap múlva még nem ilyen rendszer indul el a magyar fővárosban, de ez is egyfajta digitális jegyrendszer lesz:

Mindig találsz parkolóhelyet

Az eseményen bemutatták egy Visa által finanszírozott startup, az AppyParking parkolási rendszerét is, amely egy alkalmazáson keresztül nyilvántartja, ha egy területen szabad parkolóhelyek találhatók. Úgy működik, hogy bluetoothos érzékelőket telepítenek a parkolóhelyekre, melyekhez automatikusan csatlakozik a jármű, ha fölé ér.

A rendszer nemcsak feltölti automatikusan egy alkalmazásba, hogy szabad-e a parkolóhely, hanem a csatlakozott autós parkolási idejének nyilvántartását is megkezdi, ha pedig távozik a jármű, automatikusan kifizeti a parkolási díjat.

Így nemcsak a parkolóhely-keresést spórolja meg az AppyParking, hanem a parkolóautomatával való bíbelődést is.

Az alkalmazás egyébként külön nyilvántartja a szabad mozgássérült-parkolókat és az elektromos autóknak való töltőkkel rendelkező parkolóhelyeket is.

Az AppyParking pilotját több kelet-európai országban is tervezik elindítani, limitált kapacitásban, például bevásárlóközpontok parkolójában, parkolóházakban.

Totálisan átírja a technológiai forradalom a közlekedést: felejtsd el a jegyeket és a parkolóautomatákat
A Visa egyébként fejleszt megoldásra arra is, hogy az elektromos autók felhasználóinak ne kelljen alkalmazást letöltenie minden egyes töltőállomás-hálózat használatához, hanem lehessen helyben, kártyával is fizetni (ha nem ingyenes a töltőállomás).

Biztonság, fintechek, e-stadion

Az eseményen szó volt még a kártyás fizetésekhez köthető biztonságról és a fintechek előretöréséről is:
  • a Visa adatai szerint a kártyás tranzakciók alig 0,01%-a köthető valamilyen csaláshoz, ez részben köszönhető a chipkártyák elterjedése mellett az online fizetéseknél használatos tokenizáció elterjedésének is,
  • a PSD2 által elvárt online személyi azonosítás a biztonság mellett körülményesebbé teheti az online pénzügyi tevékenységeket és növelheti a kosárelhagyást is, a Visa viszont dolgozik egy olyan megoldáson, amelynek köszönhetően nem kell minden egyes tranzakciónál azonosítania magát a felhasználónak úgynevezett megbízható kereskedőknél,
  • a Visa már évek óta big data-elemzést használ ahhoz, hogy kiszűrje a gyanús fizetési tranzakciókat,
  • sok bank igyekszik jelenleg biometrikus azonosítással helyettesíteni az SMS-es jóváhagyást online vásárláskor,
  • a fintechek térnyerése miatt számos banknak át kell gondolnia az üzleti modelljét: valószínű, hogy a hitelezésre felszámított kamatmarzsokból és a különféle jutalékokból nem fognak tudni hosszú távon megélni a pénzintézetek.

Az esemény végén bemutatták egy úgynevezett "készpénzmentes stadion" modelljét is; az elképzelés lényege, hogy érintéses fizetéssel és belső kedvezményprogramokkal ösztönöznék a szurkolókat a készpénz elhagyására meccs idején.

Totálisan átírja a technológiai forradalom a közlekedést: felejtsd el a jegyeket és a parkolóautomatákat
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT