Paksi Atomerőmű: kiderült, miért állt le az egyik blokk - Megugrott az áramimport
Üzlet

Paksi Atomerőmű: kiderült, miért állt le az egyik blokk - Megugrott az áramimport

MTI
Portfolio
A szabályozó és biztonságvédelmi rendszer meghibásodása ugyan nem igényelte a csütörtökön leállított 3. blokk üzemének bárminemű korlátozását, azonban a további ellenőrzések és hibajavítás elvégzése érdekében úgy döntöttek, teljesen leterhelik a termelőegységet - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a május 23-án történt nem tervezett karbantartással kapcsolatban. A leállás hatására az import aránya 50 százalék fölé ugrott a hazai ellátásban.
A magyarországi villamosenergia-ellátás megújításának kihívásairól, illetve az MVM innovációs tevékenységéről első kézből kaphatnak információt Bertalan Zsolttól, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatójától a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciájának résztvevői. Még nem késő jelentkezni!


Amint arról beszámoltunk, azt követően, hogy az előző szombaton a tervezett éves főjavítás miatt teljesen leállították az atomerőmű 2. blokkját, tegnap a 3. blokk termelését is fokozatosan nullára vitte le az atomerőmű egy nem tervezett karbantartási munka miatt.

​Az atomerőmű pénteki tájékoztatása szerint 21-én, kedden a 3. blokkon az úgynevezett SZBVR (szabályozó és biztonságvédelmi rendszer) működésének hibájáról érkezett jelzés. A jelzés fennállása nem igényelte a blokk üzemének bárminemű korlátozását, a hibafeltárás az érvényes utasításokban foglalt előírások alapján megkezdődött.

A hibakeresés során az érintett berendezéseken ellenőrzéseket, panelcseréket, adatgyűjtéseket és ezek értékelését végeztek el a szakemberek. A hibakereséséi tevékenységet az SZBVR vezérlését tervező és gyártó Skoda cég helyszínen lévő mérnökei támogatták. Miután 23-án, csütörtökön kora délután eljutottak a teljesítményüzemben végrehajtható ellenőrzések végére, ekkor döntöttek a rendszerirányítóval egyeztetve a 3. blokk leterheléséről és olyan üzemállapotba hozásáról ahol az érvényes korlátozások betartása mellett további ellenőrzéseket és hibajavítást lehet végezni.

A tájékoztatás szerint a végrehajtandó műveleteket megtervezték, végrehajtásuk folyamatban van. A szükséges próbák és tesztek végrehajtását követően a hétvége folyamán tervezik elérni a névleges teljesítményt. Ez azt jelenti, hogy a 2. blokk leállítását is figyelembe véve, előre láthatólag hétvégéig a Paksi Atomerőmű áramtermelése a szokásosnak mindössze a fele, kevesebb mint 1000 MW lesz.

Egyben azt is jelenti, hogy a magyarországi áramfogyasztásnak jelenleg több mint 50 százalékát importból kell fedezni.

Ez utóbbi látszik a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. valós idejű adatain is.


Paksi Atomerőmű: kiderült, miért állt le az egyik blokk - Megugrott az áramimport
Nagyobb ábráért katt!
Forrás: Mavir


Az esemény egy meghibásodás, amit terven felüli karbantartás keretében javítanak ki. Az esemény nem jelentésköteles, nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs és így INES besorolás sem értelmezhető, a környezetre semmilyen hatása nincs - tették hozzá.

Új kamra nyílhat a bátaapáti Nemzeti Radioaktív-hulladéktárolóban Jövőre megnyílhat a Nemzeti Radioaktív-hulladéktároló második kamrája, ahol új technológiával, kisebb költséggel helyezik el a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékait - mondta Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken Bátaapátiban, a környékbeli önkormányzatokat tömörítő Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás információs napján. A tároló harmadik kamrájának bányászati munkálatai befejeződtek, a következő lépésben a technológiát 700 millió forintos beruházással építik ki. A földalatti létesítménybe eddig 6536 hordónyi hulladékot szállítottak az atomerőműből, amelyekből 4833 hordót a tároló egyes kamrájában már el is helyeztek. A terv szerint a második kamrában már új módszerrel, egy a mainál költséghatékonyabb és helytakarékosabb technológia segítségével helyezik el a hulladékot. Miközben az egyes kamrában a rendelkezésre álló térfogat 18 százalékát foglalta el a hulladék, a kettes kamrában a tér 51 százalékát használják ki.Paksi Atomerőmű: kiderült, miért állt le az egyik blokk - Megugrott az áramimport

A magyarországi villamosenergia-ellátás megújításának kihívásairól, illetve az MVM innovációs tevékenységéről első kézből kaphatnak információt Bertalan Zsolttól, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatójától a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciájának résztvevői. Még nem késő jelentkezni!


Címlapkép: Stiller Ákos
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
modern irodabelso emberekkel
Flags in front of the European Parliament
ujportfolio
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-140837560