A termelést már gépesítettük, most a szellemi munkán a sor
Üzlet

A termelést már gépesítettük, most a szellemi munkán a sor

Portfolio
Ha nem készülünk fel a mesterséges intelligencia integrálására, a rendszerek könnyen dehumanizálódhatnak, és az embert helyettesíteni fogja a gép - hangzott el a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján.
A május 23-án megrendezett Portfolio HR Revolution 2019 konferencián Sági György, a Bondweaver Hálózatelemző Kft. alapító-ügyvezetője előadásában felhívta a figyelmet, hogy a 21. század gazdaságában már nem a fizikai, hanem a mentális erő, a psziché a legnagyobb termelő erő, a fizikai termelésre ott vannak a gépek. A mentális produktum többszörözésére pedig a mesterséges intelligencia hivatott: napjainkban tulajdonképpen ugyanaz zajlik, mint a gépek forradalmakor.

A termelést már gépesítettük, most a szellemi munkán a sor
Sági György
A mesterséges intelligencia része a mindennapjainknak, éppen ezért ma már vállalati szinten is olyan hálózatokban érdemes gondolkodni, amelyben az ember és a gép egymáshoz jól kapcsolódik. Az emberi hálózatok, az emberek közötti kapcsolat több millió év alatt alakult ki (hiszen már az állatvilágból hozzuk a mintáinkat), erre az újfajta kapcsolódásra felkészülni azonban jobb esetben néhány évtizedünk lesz csak.

Ha nem vagyunk elég felkészültek, akkor ez az egész rendszer könnyen dehumanizálódhat, az embert helyettesíteni fogja a gép. Ezért kell kézben venni és megfordítani a folyamatokat.

A mesterséges intelligencia integrálásának két fontos szabálya van: az egyik, hogy olyan MI-t kell használni, amely kiegészíti az emberi IQ-t, hiszen most még nem képes a kontextust értékelni. A másik, amit a HR-nek is meg kell fogadni, hogy csak olyan rendszert emelhet be, amit képes megmagyarázni, a szakembereknek is ismerni kell a működési elveket, és el is kell tudni azokat magyaráznia - ebben ma még nagyon rosszul állunk.

Mi egy olyan rendszert fejlesztünk, ami a hálózatokat mérhetővé, megismerhetővé és megmagyarázhatóvá teszi, így hozzájárul, hogy az ember döntését tényekkel támassza alá.

Dr. Szondy Máté, klinikai szakpszichológus, családterapeuta, mindfulness oktató, a Mindset Pszichológia szakmai közösségének tagja a tudatos jelenlétbe avatta be a közösséget. Az ébren töltött időnk 50 százalékában nem vagyunk jelen - ez nagyban befolyásolhatja a teljesítményünket, kapcsolatainkat. Vagy a jövő vagy a múlt beszippant, és a rágódás, a szorongás tüneteket vált ki. A tudatos jelenlét azonban javíthatja a teljesítményünket és pozitív változásokat képes elindítani. Ez egy speciális figyelmi állapot, amelyben az "itt és most" élményeit szándékosan nyitottan és érdeklődve figyeljük.

A termelést már gépesítettük, most a szellemi munkán a sor
Dr. Szondy Máté
Sélei Annamária, az Ital Magyarország Kft.HR- és szervezetfejlesztési igazgatója egy érdekes kutatást ismertetett, melyben az Y és a Z generáció munkaerőpiaci működését, elvárásait vizsgálta. Ebből kiderült, hogy milyen szempontok fontosak a munkavállalóknak: a munkahelyi légkör első helyen végzett mind az Y, mind a Z generáció esetében. De az Y generáció már családalapítás közelében vagy közepében van, így náluk fontos a home office is. Amíg az Y generáció 67 százalékát lehetne meggyőzni pénzzel, hogy ne váltson munkahelyet, addig a fiatalabb Z-knek már csak 50 százalékát.

A termelést már gépesítettük, most a szellemi munkán a sor
Séllei Annamária
Arra a kérdésre, hogy hogyan dolgozzunk együtt az Y és Z generációval, a kutatás azt a választ adta, hogy érdemes nyíltan kommunikálni feléjük már az interjú során is, hiszen hamar kiderül az igazság, és a csalódott munkavállaló tovább fog állni.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde