Számlád van az Államkincstárnál? - Ha nem figyelsz, könnyen zárolhatják!
Üzlet

Számlád van az Államkincstárnál? - Ha nem figyelsz, könnyen zárolhatják!

Portfolio
A bankoknál és az életbiztosítóknál vezetett számlák mellett a Magyar Államkincstárnál lévő számlák tulajdonosainak is azonosítaniuk kell magukat, amennyiben a MÁK-nál nincsenek meg a jogszabályokban előírt adatok. A problémáról a MÁK tájékoztatja az érintetteket, így aki nem kap értesítést, annak nincs feladata ezzel.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Érdemes eljönni!A bankoknál és az életbiztosítóknál vezetett számlák mellett a Magyar Államkincstárnál vezett számlákra ugyanúgy vonatkozik a 2017. június 26. napján hatályba lépett a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény. Ez a röviden Pmt-nek nevezett törvény előírja a magyarországi pénzügyi intézményeknek, befektetési szolgáltatóknak - köztük a Magyar Államkincstárnak is - hogy legkésőbb 2019. június 26. napjáig rendelkeznie kell valamennyi ügyfeléről a törvényben meghatározott adatokkal, nyilatkozatokkal.

Ahogy a Mák honlapján olvasható közlemény is fogalmaz:

Ezek hiányában 2019. június 27. napjától az adott pénzügyi intézmények, befektetési szolgáltatók nem teljesíthetik az érintett ügyfelek befektetési megbízásait, rendelkezéseit.

Nem tudjuk, pontosan mennyi számlát (közvetlenül a MÁK-nál vezetett lakossági és vállalati értékpapírszámlát, babakötvényes Start-számlát) vezet az Államkincstár, hogy hány ügyfél érintett adategyeztetésben és hogy milyen arányban végezték el mindeddig az érintett ügyfelek körében az azonosítást, ugyanis megkeresésünkre az Államkincstár nem válaszolt cikkünk megjelenéséig.

A fenti törvény előírásainak megfelelően a kincstárnak rendelkeznie kell a természetes személy ügyfelek:
  • a törvényben előírt személyes adataival,
  • a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával,
  • az ügyfelek kiemelt közszereplői nyilatkozatával.


A jogi személy/jogi személyiséggel nem rendelkező ügyfelek esetében a kincstárnak új adatokat kell rögzítenie, ezért szükséges:
  • a törvényben előírt adatok rögzítése,
  • a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése,
  • szükség esetén a tényleges tulajdonosokra vonatkozó kiemelt közszereplői nyilatkozat beszerzése (csak abban az esetben kell kitölteni, ha valamely tényleges tulajdonos kiemelt közszereplőnek minősül).
  • A kincstár a honlpján szereplő tájékoztatás szerint az értékpapír kereskedési rendszerében nyilvántartott ügyféladatok alapján, külön értesíti az adatszolgáltatásban érintett ügyfeleit.


Az érintett ügyfelek a szükséges nyilatkozatokat és okmánymásolatokat postai úton megküldhetik a számlavezető állampénztári irodájuknak címezve, vagy személyesen leadhatják a kincstár bármely állampapír- forgalmazó ügyfélszolgálatán.

A postai úton megküldött okmányról készített másolatot a kincstár abban az esetben fogadja el, ha az okmánymásolat megfelelő minőségű, az ügyféladatok jól láthatók, az ügyfél a másolatot aláírásával ellátta, s ez alapján az ügyfél egyértelműen beazonosítható a korábbi ügyfél-azonosításon (adategyeztetésen) már átesett személlyel.

A tájékoztatásban kiemelik: az adategyeztetésben érintett ügyfelek, akik a felhívásnak nem tesznek eleget, június 27-től nem rendelkezhetnek az értékpapír nyilvántartási-számla felett elektronikus forgalmazási csatornán (WebKincstáron / MobilKincstáron / TeleKincstár) keresztül, az adategyeztetés, illetve a nyilatkozat megtételének napjáig.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 28-ai Financial IT and Disruptive Technologies konferenciáján. Érdemes eljönni!


A címlapkép forrása: Getty Images/ Ullstein bild
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus tőzsde