A magyar Vapianónál nem izgulnak, sőt, ősszel új éttermet nyitnak
Üzlet

A magyar Vapianónál nem izgulnak, sőt, ősszel új éttermet nyitnak

Múlt héten derült ki, hogy a német Vapiano étteremlánc nagy gondban van, fő részvényeseinek és hitelezőinek 30 millió eurós pénzügyi támogatást kellett megszavazniuk a további működés biztosítására, azonban a hitelfelvételi tárgyalások miatt elhalasztott 2018-as tőzsdei eredménybeszámoló még így is adhat okot az aggodalomra. A magyarországi éttermek viszont nincsenek veszélyben, sőt, ősszel megnyitják hatodik egységüket az Alle Bevásárlóközpontban - tudtuk meg a hálózatot tulajdonló cég ügyvezető igazgatójától.
30 millió eurós hitelt nyújtanak részvényesi és hitelezői az évek óta pénzügyi problémákkal küzdő német étteremláncnak a Vapianónak, amit 2017 június végén vitték tőzsdére, akkor 24 eurót értek a papírok, azonban azóta sem sikerült felülmúlni a kibocsátáskori értéket, sőt, tavaly év elején esni kezdett az árfolyam, aminek a végén a Vapiano már 5 euró környékén is állt.A cég pénzügyi helyzetének romlását elemzők szerint elsősorban az erősödő konkurenciaharc, illetve a 2017-es tőzsdére lépést követő ambiciózus külföldi terjeszkedésre és technológiai fejlesztésre szánt nagy összegek idézték elő.
A friss tőkével a Vapiano pénzügyi újrastrukturálása és a vállalat új irányba állítása a cél, Cornelius Everke, a vállalat vezérigazgatója szerint most az a fontos, hogy profitábilis növekedési pályára állítsák a vállalatcsoportot.

A magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére nincsenek hatással a német anyacég pénzügyi gondjai, mivel attól mind pénzügyileg, mind szervezetileg teljesen függetlenek az éttermek, a tulajdonosok is mások

- mondta el a Portfolio-nak Sári Péter, a VAP Magyarország Holding Menedzsment Kft. ügyvezető igazgatója.

Nagy nevek az anyavállalat mögött A brand tulajdonjogát birtokló német anyavállalat részvényeinek mindössze 18,2 százaléka van tőzsdei forgalomban. Az alapító Gregor Gerlach tulajdonában 18,9 százalék van, a Wella tulajdonosai, Jans-Joachim és Gisa Sander birtokában 15,5, a Tchibo tulajdonosai Günter és Daniela Herz birtokában pedig 47,4.

Lapunk megkeresésére Sári elmondta, hogy az anyacéggel kapcsolatos élénk érdeklődés részben Jaime Oliver étterembirodalmának csődjéhez is köthető, amely ráirányította a figyelmet a szektorra, de hozzátette, hogy az anyavállalat helyzetével kapcsolatban nem tud érdemben megszólalni, a magyarországi brandet kezelő holdingért felelős, amely - az alá tartozó, éttermeket kezelő Gaszto-Trend cégekkel együtt -

tavaly 86 millió forintos konszolidált adózás utáni eredményt ért el és több mint egymillió vendéget szolgáltak ki a Vapiano éttermekben. Jövőre pedig ez jó eséllyel még több lesz, mert ősszel új egységet nyitnak az újbudai ALLE Bevásárlóközpontban, amely a hatodik lesz az országban.

Technológiai lifestyle gasztromárka

Sári szerint a Vapiano - amely egy technológiai, lifestyle gasztromárka - rendszerének sikerében kódolva voltak a nehézségek is. Egyfelől az indulásnál megszerzett imázs megtartásához folyamatos innováció szükséges, hogy az új igényeknek, a technológia iránt elkötelezett generációknak is megfeleljenek.

Sok helyen érte kritika a hálózatot nemzetközi szinten a gyors kiszolgálás hiánya miatt, de mi sosem voltunk gyorsétterem, ez egy kreatív látványkonyha. Bár valóban úgy építettük ki a rendszert, hogy az gombnyomásra kezelje a rendelést, magát a rendelésfelvételt, hogy milyen csípős vagy éppen fokhagymás, vagy egyéb igényre szabott legyen az étel - ezt a vendég és munkatársaink közti interakciót jelen keretek között nem tudjuk gyorsítani, így, ha sokan vannak, megnőhet a várakozási idő. De célunk, hogy ezeket a nehézségeket kiküszöböljük, ezért az új éttermekben önkiszolgáló digitális rendelési rendszereket alkalmazunk, amit a fiatalok előszeretettel használnak és leváltjuk a chip-kártyákat és mindenki a telefonján keresztül tud majd rendelni és fizetni is

- mondta a Portfolio-nak Sári.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde