A magyar Vapianónál nem izgulnak, sőt, ősszel új éttermet nyitnak
Üzlet

A magyar Vapianónál nem izgulnak, sőt, ősszel új éttermet nyitnak

Varga Szabolcs
Múlt héten derült ki, hogy a német Vapiano étteremlánc nagy gondban van, fő részvényeseinek és hitelezőinek 30 millió eurós pénzügyi támogatást kellett megszavazniuk a további működés biztosítására, azonban a hitelfelvételi tárgyalások miatt elhalasztott 2018-as tőzsdei eredménybeszámoló még így is adhat okot az aggodalomra. A magyarországi éttermek viszont nincsenek veszélyben, sőt, ősszel megnyitják hatodik egységüket az Alle Bevásárlóközpontban - tudtuk meg a hálózatot tulajdonló cég ügyvezető igazgatójától.
30 millió eurós hitelt nyújtanak részvényesi és hitelezői az évek óta pénzügyi problémákkal küzdő német étteremláncnak a Vapianónak, amit 2017 június végén vitték tőzsdére, akkor 24 eurót értek a papírok, azonban azóta sem sikerült felülmúlni a kibocsátáskori értéket, sőt, tavaly év elején esni kezdett az árfolyam, aminek a végén a Vapiano már 5 euró környékén is állt.A cég pénzügyi helyzetének romlását elemzők szerint elsősorban az erősödő konkurenciaharc, illetve a 2017-es tőzsdére lépést követő ambiciózus külföldi terjeszkedésre és technológiai fejlesztésre szánt nagy összegek idézték elő.
A friss tőkével a Vapiano pénzügyi újrastrukturálása és a vállalat új irányba állítása a cél, Cornelius Everke, a vállalat vezérigazgatója szerint most az a fontos, hogy profitábilis növekedési pályára állítsák a vállalatcsoportot.

A magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére nincsenek hatással a német anyacég pénzügyi gondjai, mivel attól mind pénzügyileg, mind szervezetileg teljesen függetlenek az éttermek, a tulajdonosok is mások

- mondta el a Portfolio-nak Sári Péter, a VAP Magyarország Holding Menedzsment Kft. ügyvezető igazgatója.

Nagy nevek az anyavállalat mögött A brand tulajdonjogát birtokló német anyavállalat részvényeinek mindössze 18,2 százaléka van tőzsdei forgalomban. Az alapító Gregor Gerlach tulajdonában 18,9 százalék van, a Wella tulajdonosai, Jans-Joachim és Gisa Sander birtokában 15,5, a Tchibo tulajdonosai Günter és Daniela Herz birtokában pedig 47,4.

Lapunk megkeresésére Sári elmondta, hogy az anyacéggel kapcsolatos élénk érdeklődés részben Jaime Oliver étterembirodalmának csődjéhez is köthető, amely ráirányította a figyelmet a szektorra, de hozzátette, hogy az anyavállalat helyzetével kapcsolatban nem tud érdemben megszólalni, a magyarországi brandet kezelő holdingért felelős, amely - az alá tartozó, éttermeket kezelő Gaszto-Trend cégekkel együtt -

tavaly 86 millió forintos konszolidált adózás utáni eredményt ért el és több mint egymillió vendéget szolgáltak ki a Vapiano éttermekben. Jövőre pedig ez jó eséllyel még több lesz, mert ősszel új egységet nyitnak az újbudai ALLE Bevásárlóközpontban, amely a hatodik lesz az országban.

Technológiai lifestyle gasztromárka

Sári szerint a Vapiano - amely egy technológiai, lifestyle gasztromárka - rendszerének sikerében kódolva voltak a nehézségek is. Egyfelől az indulásnál megszerzett imázs megtartásához folyamatos innováció szükséges, hogy az új igényeknek, a technológia iránt elkötelezett generációknak is megfeleljenek.

Sok helyen érte kritika a hálózatot nemzetközi szinten a gyors kiszolgálás hiánya miatt, de mi sosem voltunk gyorsétterem, ez egy kreatív látványkonyha. Bár valóban úgy építettük ki a rendszert, hogy az gombnyomásra kezelje a rendelést, magát a rendelésfelvételt, hogy milyen csípős vagy éppen fokhagymás, vagy egyéb igényre szabott legyen az étel - ezt a vendég és munkatársaink közti interakciót jelen keretek között nem tudjuk gyorsítani, így, ha sokan vannak, megnőhet a várakozási idő. De célunk, hogy ezeket a nehézségeket kiküszöböljük, ezért az új éttermekben önkiszolgáló digitális rendelési rendszereket alkalmazunk, amit a fiatalok előszeretettel használnak és leváltjuk a chip-kártyákat és mindenki a telefonján keresztül tud majd rendelni és fizetni is

- mondta a Portfolio-nak Sári.
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Airbnb founder/CEO Brian Chesky