A magyar Vapianónál nem izgulnak, sőt, ősszel új éttermet nyitnak
Üzlet

A magyar Vapianónál nem izgulnak, sőt, ősszel új éttermet nyitnak

Múlt héten derült ki, hogy a német Vapiano étteremlánc nagy gondban van, fő részvényeseinek és hitelezőinek 30 millió eurós pénzügyi támogatást kellett megszavazniuk a további működés biztosítására, azonban a hitelfelvételi tárgyalások miatt elhalasztott 2018-as tőzsdei eredménybeszámoló még így is adhat okot az aggodalomra. A magyarországi éttermek viszont nincsenek veszélyben, sőt, ősszel megnyitják hatodik egységüket az Alle Bevásárlóközpontban - tudtuk meg a hálózatot tulajdonló cég ügyvezető igazgatójától.
30 millió eurós hitelt nyújtanak részvényesi és hitelezői az évek óta pénzügyi problémákkal küzdő német étteremláncnak a Vapianónak, amit 2017 június végén vitték tőzsdére, akkor 24 eurót értek a papírok, azonban azóta sem sikerült felülmúlni a kibocsátáskori értéket, sőt, tavaly év elején esni kezdett az árfolyam, aminek a végén a Vapiano már 5 euró környékén is állt.A cég pénzügyi helyzetének romlását elemzők szerint elsősorban az erősödő konkurenciaharc, illetve a 2017-es tőzsdére lépést követő ambiciózus külföldi terjeszkedésre és technológiai fejlesztésre szánt nagy összegek idézték elő.
A friss tőkével a Vapiano pénzügyi újrastrukturálása és a vállalat új irányba állítása a cél, Cornelius Everke, a vállalat vezérigazgatója szerint most az a fontos, hogy profitábilis növekedési pályára állítsák a vállalatcsoportot.

A magyarországi, franchise formában működő Vapiano hálózat működésére nincsenek hatással a német anyacég pénzügyi gondjai, mivel attól mind pénzügyileg, mind szervezetileg teljesen függetlenek az éttermek, a tulajdonosok is mások

- mondta el a Portfolio-nak Sári Péter, a VAP Magyarország Holding Menedzsment Kft. ügyvezető igazgatója.

Nagy nevek az anyavállalat mögött A brand tulajdonjogát birtokló német anyavállalat részvényeinek mindössze 18,2 százaléka van tőzsdei forgalomban. Az alapító Gregor Gerlach tulajdonában 18,9 százalék van, a Wella tulajdonosai, Jans-Joachim és Gisa Sander birtokában 15,5, a Tchibo tulajdonosai Günter és Daniela Herz birtokában pedig 47,4.

Lapunk megkeresésére Sári elmondta, hogy az anyacéggel kapcsolatos élénk érdeklődés részben Jaime Oliver étterembirodalmának csődjéhez is köthető, amely ráirányította a figyelmet a szektorra, de hozzátette, hogy az anyavállalat helyzetével kapcsolatban nem tud érdemben megszólalni, a magyarországi brandet kezelő holdingért felelős, amely - az alá tartozó, éttermeket kezelő Gaszto-Trend cégekkel együtt -

tavaly 86 millió forintos konszolidált adózás utáni eredményt ért el és több mint egymillió vendéget szolgáltak ki a Vapiano éttermekben. Jövőre pedig ez jó eséllyel még több lesz, mert ősszel új egységet nyitnak az újbudai ALLE Bevásárlóközpontban, amely a hatodik lesz az országban.

Technológiai lifestyle gasztromárka

Sári szerint a Vapiano - amely egy technológiai, lifestyle gasztromárka - rendszerének sikerében kódolva voltak a nehézségek is. Egyfelől az indulásnál megszerzett imázs megtartásához folyamatos innováció szükséges, hogy az új igényeknek, a technológia iránt elkötelezett generációknak is megfeleljenek.

Sok helyen érte kritika a hálózatot nemzetközi szinten a gyors kiszolgálás hiánya miatt, de mi sosem voltunk gyorsétterem, ez egy kreatív látványkonyha. Bár valóban úgy építettük ki a rendszert, hogy az gombnyomásra kezelje a rendelést, magát a rendelésfelvételt, hogy milyen csípős vagy éppen fokhagymás, vagy egyéb igényre szabott legyen az étel - ezt a vendég és munkatársaink közti interakciót jelen keretek között nem tudjuk gyorsítani, így, ha sokan vannak, megnőhet a várakozási idő. De célunk, hogy ezeket a nehézségeket kiküszöböljük, ezért az új éttermekben önkiszolgáló digitális rendelési rendszereket alkalmazunk, amit a fiatalok előszeretettel használnak és leváltjuk a chip-kártyákat és mindenki a telefonján keresztül tud majd rendelni és fizetni is

- mondta a Portfolio-nak Sári.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy