Rekordok dőltek a gázpiacon - Az ukrán tranzit végére készül Európa
Üzlet

Rekordok dőltek a gázpiacon - Az ukrán tranzit végére készül Európa

Portfolio
Megfordultak és emelkedésbe váltottak a másnapi földgázpiaci árak Európában áprilisban. A fordulatot feltehetően az okozta, hogy a CO2-kvóta ára egy hónap alatt 25 százalékkal emelkedett és tízéves csúcsra került. Ez több európai országban elindította az áramtermelésben a szén és a földgáz közötti váltást: a szenes erőművek helyett olcsóbbá váltak a földgáztüzelésű erőművek, viszont a gáz iránt így kialakult plusz kereslet megállította a fél éve tartó árcsökkenést. A korábbi - részben az LNG beáramlásának köszönhető - árcsökkenés, valamint egyebek mellett az orosz-ukrán gáztranzit szerződés megújításának bizonytalansága miatt az európai tárolók az ilyenkor megszokottnál jelentősen magasabb töltöttségi szinten zárták a telet. A magyar határkeresztező-forgalom mind import, mind export irányban az elmúlt négy évben a legmagasabb volt.
A hazai gázellátás kérdéseiről is szó lesz a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!


Áprilisban fordulat történt a másnapi földgázpiaci árak több mint fél éve tartó csökkenő tendenciájában az európai piacokon, és piacokon rövid időn belül 3 €/MWh-val emelkedtek az árak - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentésében. A hónap végi korrekció után a magyar piac március végéhez képest 1,5 €/MWh-val, a holland TTF gáztőzsde pedig 1 €/MWh-val drágábban zárta az áprilist. A hónap során az osztrák és magyar piac jobban elszakadt a nyugat-európai piacoktól, az osztrák CEGH és a holland TTF, illetve a magyar CEEGEX és TTF közötti spread is megnőtt, a hazai piac április végén már 3,5 €/MWh-val, az osztrák közel 2,5 €/MWh-val volt drágább, mint a holland. Az emelkedést a határidős termékek árai is követték.

A magyar piacon a megemelkedett importkereslet miatt áprilisra nem maradt az osztrák határon szabadon leköthető napi kapacitástermék, ami segíthetné a két piac közötti napi árkülönbségek kezelését. Ennek megfelelően a két piac közötti spread jelentősen ingadozott: 0,038-1,7 €/MWh között.

Az európai piacokon az elmúlt fél év alatt tapasztalt csökkenő ártrendhez a viszonylag enyhe időjárás mellett nagy mértékben járultak hozzá az Európán kívüli folyamatok is: egyrészt több új cseppfolyósító terminál lépett üzembe, növelve az LNG világpiaci kínálatát, másrészt az ázsiai piacokon több tényező miatt is esett a kereslet, így a világszinten kialakult LNG-többlet felvevő piaca Európa lett: idén tavasszal már háromszor nagyobb volt az európai LNG import mint 2018 januárjában.

A beáramló nagy mennyiségű LNG mellett a csővezetékes import mögötti szereplők se akartak piacot veszíteni, így végül az időszak során az árak csökkentek, a többlet pedig a tárolókba került: az olcsó import és az enyhe tél eredményeként az európai tárolók átlagosan 40 százalékos készletszinten zárták a telet. Ez jelentősen meghaladja az egy évvel ezelőtti, mintegy 20 százalék körüli szintet.

Rekordok dőltek a gázpiacon - Az ukrán tranzit végére készül Európa
MEKH/ENTSOG, AGSI
A tárolásra az orosz-ukrán gáztranzit szerződés megújításának bizonytalansága, valamint a nyugat-európai piacokon a tárolói bezárások és a rugalmas kitermelés csökkenése miatt mérséklődött kínálati rugalmasság is jelentősen kihat. A tárolás iránti piaci igényt is jelző mutató, a téli-nyári spread értéke a korábbi évekre jellemző 1 €/MWh szintről január óta fokozatosan emelkedett, jelenleg a régiónkat meghatározó osztrák piacon a május havi termék 5 €/MWh-val olcsóbb, mint a téli szállítású földgáz, így a tárolás jelentős értékkel bír. Ennek megfelelően áprilisban intenzíven folyt a betárolás Európában.

Még egy jelentős új fejlemény hatott áprilisban a földgázpiaci keresletre, a CO2-kvóta (EUA) ára egy hónap alatt 25 százalékkal emelkedett és ezzel tízéves csúcsra került. Ez az emelkedés több európai országban elindította az áramtermelésben a szén és a földgáz közötti váltást: a szenes erőművek helyett olcsóbbá váltak a földgáztüzelésű erőművek. Feltehetően az így kialakult plusz kereslet állította meg a fél éve tartó árcsökkenést.

Rekordok dőltek a gázpiacon - Az ukrán tranzit végére készül Európa
MEKH/TheICE, EEX, MNB
Fontosabb áprilisi piaci események rövid áttekintése:
  • Az áprilisi belföldi felhasználás a korábbi évek azonos havi felhasználásához képest átlagos volt.
  • Áprilisban Magyarországon is intenzív betárolás folyt, amelynek forrása a téli napokhoz képest is jóval nagyobb, közel kétszeres mértékű (nettó) import volt.
  • A belföldi termelés áprilisi szintje az előző hónapok alacsony szintjén maradt.
  • A határkeresztező-forgalom mind import, mind export irányban az elmúlt négy évben a legmagasabb volt idén áprilisban: az import 20,64 TWh volt, míg az export 8,52 TWh. Mind az osztrák, mind az ukrán import pont gyakorlatilag a technikai határon üzemelt, emellett a szlovák import ponton is csúcsot döntött a forgalom.
  • Az export pontok is - a szerb pont kivételével - az előző hónaphoz képest nagyobb forgalmat bonyolítottak. Ezeken belül is kiemelkedő az ukrán kiviteli pont forgalmának előző hónaphoz képesti megugrása.
  • A hónapban összesen ~6,1 TWh gázt tárolt le 13 rendszerhasználó a hazai tárolókba. A régióban a korábbi évekhez képest Ausztriában, Szlovákiában és Ukrajnában magasabb volt a tárolói töltöttségi szint, míg Romániában továbbra is lényegesen alacsonyabb.
  • A CEEGEX forgalma továbbra is bővül, és a Gazprom is elindította elektronikus platformján a spot és havi termékek értékesítéseit a beregdaróci pontra.
  • A határidős termékek kereskedését szervező HUDEX forgalma is kis mértékben megélénkült áprilisban. Emellett a Gazprom Export elektronikus platformján is vannak a Beregovo pontra havi termékekre vonatkozó értékesítések. Áprilisi leszállítással 954 GWh került értékesítésre ebben a formában.


A hazai gázellátás kérdéseiről is szó lesz a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!Rekordok dőltek a gázpiacon - Az ukrán tranzit végére készül Európa


Címlapkép: shutterstock
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-1126212271