Előfizetői tartalom

Rekordok dőltek a gázpiacon - Az ukrán tranzit végére készül Európa

Portfolio
Megfordultak és emelkedésbe váltottak a másnapi földgázpiaci árak Európában áprilisban. A fordulatot feltehetően az okozta, hogy a CO2-kvóta ára egy hónap alatt 25 százalékkal emelkedett és tízéves csúcsra került. Ez több európai országban elindította az áramtermelésben a szén és a földgáz közötti váltást: a szenes erőművek helyett olcsóbbá váltak a földgáztüzelésű erőművek, viszont a gáz iránt így kialakult plusz kereslet megállította a fél éve tartó árcsökkenést. A korábbi - részben az LNG beáramlásának köszönhető - árcsökkenés, valamint egyebek mellett az orosz-ukrán gáztranzit szerződés megújításának bizonytalansága miatt az európai tárolók az ilyenkor megszokottnál jelentősen magasabb töltöttségi szinten zárták a telet. A magyar határkeresztező-forgalom mind import, mind export irányban az elmúlt négy évben a legmagasabb volt.
A hazai gázellátás kérdéseiről is szó lesz a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján. Még nem késő jelentkezni! Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 INFÓJELENTKEZÉS Áprilisban fordulat történt a másnapi földgázpiaci árak több mint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái