Tizenhárom szélturbinával erősített az Alteo
Üzlet

Tizenhárom szélturbinával erősített az Alteo

Portfolio
Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közölte, hogy lezárult a 2019. április 5-án bejelentett szélerőmű vásárlási tranzakciója, így az Euro Green Energy Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 8,1 millió forint összegű jegyzett tőkéjének egészét megtestesítő üzletrész tulajdonjoga május 28-i dátummal átszállt az Alteo leányvállalatára, a Sunteo Kft.-re.
A támogatásmentesen is nyereséges megújulóenergia-termelés hazai lehetőségéről, illetve az Alteo terveiről első kézből tájékozódhatnak Ifj. Chikán Attilától a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencia résztvevői. Még nem késő jelentkezni!


A céltársaság egy 13 toronyból álló 25 MW-os villamos teljesítményű szélerőműparkot tulajdonol és üzemeltet Bőny község térségében, amely a termelt villamos energiát a Kötelező Átvételi Rendszerben (úgynevezett KÁT) értékesíti. Az akvizíciónak köszönhetően, a fejlesztés alatt lévő naperőművi beruházásokkal együtt, az Alteo megújuló portfóliójának mérete meghaladja az 55 MW-ot, és az ~50 MW-os földgáz erőművi kapacitással összeadva a társaság villamos energiatermelő kapacitása meg fogja haladni a 105 MW-ot, amely nagyságrendi ugrást jelent a társaság életében.

Az akvizíció szorosan illeszkedik az Alteo stratégiájába, amelyben cél a megújuló és a magas hatásfokú földgáz alapú erőművek tulajdonlása és működtetése, továbbá, hogy kihasználásra kerüljenek a különböző energiatermelési típusok egyidejű üzemeltetésében rejlő szinergiák.

A szóban forgó szélenergia befektetés önmagában olyan nagyságrendet képvisel, amely már számottevően túlnő az Alteo 2016-os nyilvános részvénykibocsátása során megfogalmazott 10-15 milliárd közötti befektetési célon - mondta el Ifj. Chikán Attila, a vállalat vezérigazgatója a Portfolio-nak május elején adott interjúban. A tizenhárom szélerőmű termelése ma még kötelező átvétel alá esik, de mivel a szélturbinák élettartama jelentősen meghaladja a támogatott átvételi időszakét, lesz egy olyan időszak is, amikor támogatás nélkül kell majd üzemelniük. Nekünk pedig határozott elképzelésünk van arra, hogy hogyan tudnánk jól működtetni a szélerőműveket a kötelező átvételi időszakon túl is - fogalmazott. A támogatási időszakból kikerülő megújulós erőművek sorsa, további hatékony működésük biztosítása, ezáltal ezen erőművek megtartása a magyar energiamixben nemzetstratégiai jelentőségű ügy. Ez egy olyan, hosszú távú befektetés a részünkről, amihez tőkét is vontunk be, és ami jól jelzi a jövőnket, illetve az Alteo által kijelölt irányokat - közölte a vezérigazgató az interjúban, akinek elmondása szerint a szélerőműpark egy nagyságrenddel növeli meg az Alteo EBITDA-ját mind KÁT alatt és remélhetőleg KÁT után is.

A tranzakció bejelentése, április 5. óta az Alteo-részvény árfolyama mintegy 8 százalékkal emelkedett, kedden késő délután pedig 770 forint körül stagnál.

Tizenhárom szélturbinával erősített az Alteo

A tranzakcióhoz kapcsolódóan, a Sunteo Kft. a vételár egy részét halasztott kifizetéssel teljesíti, amely nem érinti a céltársaság üzletrészének Sunteo Kft.-re történő átszállását - közölte az Alteo a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Ezen kifizetés teljesítésének biztosítása céljából a társaság 700 millió forint értékben váltót bocsátott ki a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft., mint jogosított fél javára, amelyet május 28-án részére átadott. A váltó esedékessége 2020. január 10.

A támogatásmentesen is nyereséges megújulóenergia-termelés hazai lehetőségéről, illetve az Alteo terveiről első kézből tájékozódhatnak Ifj. Chikán Attilától a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencia résztvevői. Még nem késő jelentkezni!Tizenhárom szélturbinával erősített az Alteo


(BÉT)

Címlapkép: shutterstock
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
facebook_getty