Jó hír az autósoknak - Tovább esik az olajár
Üzlet

Jó hír az autósoknak - Tovább esik az olajár

Portfolio
Tovább esnek az olajárak szerdán kora délután, miután ismét erősödnek a kereslet várható gyengülésével kapcsolatos befektetői aggályok.
Az energiaárak várható alakulásáról a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Az olajárak annak ellenére gyengülnek, hogy a prognózisok továbbra is viszonylag feszes kínálati piacot jeleznek előre az olajkartell termeléscsökkentési lépésének várható meghosszabbításával, a közel-keleti geopolitikai feszültségek, valamint a venezuelai krízis jelentette kockázatokkal összefüggésben.

Az árcsökkenés fő hajtóerejét ismét a kínai-amerikai kereskedelmi háborúról érkező hírek jelentik. A legutóbbi, a kínai pártsajtóban megjelent fejlemény az, hogy Kína közölte, a belföldi keresletet fogja előtérbe helyezni a leginkább elektronikai termékekben alkalmazott ritkaföldfémek bányászatának fejlesztését szolgáló intézkedéseiben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, Peking készen áll az elsősorban elektronikai eszközök gyártásához használt alapanyagokat felhasználva ellencsapást mérni, elsősorban a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat ellen bevezetett amerikai szankciókra válaszul

A vita elmérgesedése, illetve a kereskedelem jelentős korlátozása pedig érdemben visszafoghatja a világgazdaság bővülését, ami pedig gyengítené a globális olajkeresletet is. Ugyanebbe az irányba hathat a fizikai nyersanyagpiaci tranzakciókhoz elérhető hitelek feltételeinek, illetve rendelkezésre állásuknak a szigorodása, valamint a feltörekvő devizák dollárral szembeni esetleges további gyengülése is.

A szélesebb gazdasági környezettel kapcsolatos félelmek ellenére a globális olajkereslet tovább bővül és idén várhatóan eléri a napi 100 millió hordós szintet, a történelemben először. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő államok idén januártől napi összesen 1,2 millió hordóval fogták vissza a termelésüket, és a várakozások szerint június végi ülésükön az év végéig meghosszabbítják az intézkedés hatályát.

A Brent azonnali jegyzése szerda kora délután közel 2 százalékkal gyengül és 67,50 dollár alatt áll.

Jó hír az autósoknak - Tovább esik az olajár
A WTI spot árfolyama ugyanekkor hasonló értékű eséssel 58 dollár körül tartózkodik.

Jó hír az autósoknak - Tovább esik az olajár


Jó hír az autósoknak - Tovább esik az olajár


Címlapkép: shutterstock
forintarfolyam
lakásépítés
szabó istvan_exim_sajat_mónus márton
23 September 2019, Lower Saxony, Salzgitter: Volkswagen employees stand in a clean room for the production of battery cells at the VW Salzgitter plant. Volkswagen has started producing its own battery cells for electric cars.
Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate
A farmer pulls a planter through a soybean field in this aerial photograph taken over a farm near Buda, Illinois, U.S., on Tuesday, July 2, 2019.
Thomas Cook üzlet
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange