Megviselte az orosz olajtermelést a szennyezési ügy
Üzlet

Megviselte az orosz olajtermelést a szennyezési ügy

MTI/Portfolio
Oroszország kész meghosszabbítani az olajkitermelés korlátozásáról a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC) kötött megállapodást. A termelés májusban tovább zuhant, nagyrészt az olajszennyezési ügy hatására, így jelenleg el sem éri a megállapodásban vállalt szintet.
Számos gazdasági és stratégiai szempontot kell még értékelnünk (a korlátozás folytatásával kapcsolatban), de foglalkozunk a kérdéssel - fogalmazott Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter, első miniszterelnök-helyettes egy kazahsztáni konferencián a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok, közöttük Oroszország olajtermelésük napi 1,2 millió hordós csökkentésében állapodtak meg az idén januártól hat hónapos időtartamra a világpiaci kínálatot terhelő magas felhalmozott készletek leépítésének elősegítése érdekében. Az OPEC+ néven ismertté vált olajtermelői együttműködés az OPEC június végén esedékes, de egyes értesülések szerint július elejére eltolódó bécsi közgyűlésén vitatja majd meg a korlátozási megállapodás további sorsát.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy a termelés fokozásának lehetőségét is mérlegelik Moszkvában. A hétfői hírek szerint azonban az április végén kirobbant, a valaha volt legjelentősebb orosz olajszennyezési ügy, illetve az export csökkenése nyomás alá helyezte az ország termelését, amely tovább csökkent májusban.

A napvilágot látott adatok szerint mintegy 5 millió tonna olajba kerülhetett a megengedettnél nagyobb klorid-szennyeződés, amelynek egy része még mindig a kelet-európai vezetékekben található. Oroszország maga mintegy 2 millió tonna szennyezett olajat vett ki a csövekből, és további 1 millió tonnát fogad vissza Fehéroroszországból.

A Mol május 14-én azt közölte, annak érdekében, hogy a Barátság vezetéken mihamarabb újra indulhasson a szabványos kőolaj szállítása, a 100 kilotonna szennyezett kőolajat vesz ki a vezetékből, és raktároz el az érintett országok több cégéhez hasonlóan - ebből 60 ezer tonna májusban érkezhetett az országba. A Mol a kivett szennyezett olajat újra felhasználhatóvá teszi a jövőben.

A Reuters által idézett orosz iparági források szerint az orosz olajexport a Transznyefty vezetékein - így a Magyarországot is elérő Barátság kőolajvezetéken - május végéig mintegy 6 százalékkal maradt el az áprilisitól. Közben az ország termelése is csökkent kis mértékben, így Moszkva szerint jelenleg a nemzetközi kitermelés-csökkentési intézkedés keretében vállalt napi 11,18 millió hordós szint alatt alakul.

Címlapkép: shutterstock
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde