Senki sem akar kártérítést fizetni a szennyezett olaj miatt
Üzlet

Senki sem akar kártérítést fizetni a szennyezett olaj miatt

MTI/Portfolio
Az orosz pénzügyminisztérium és a vezetéket üzemeltető Transznyefty szerdán nyilvános vitába keveredett a szennyezett olaj miatti kártérítés ügyében.
Helytelen lenne a számlát a kötségvetésből kifizetni, mert az kompenzálás lenne egy olyan vállalat számára, amely megsértette szerződésben foglalt kötelezettségeit - vélekedett a vevők szennyezett olaj miatt felmerült kártérítési igényeiről az orosz pénzügyminisztérium vezetője, Anton Sziluanov első miniszterelnök-helyettes. Az összesen 68 ezer kilométernyi csővezetéket üzemeltető Transznyefty viszont a maga részéről leszögezte, hogy a felelősség a szennyezett olaj beszállítóit terheli, akik közül többeket őrizetbe vettek.

Patrick Pouyanné, a németországi Leunában finomítót üzemeltető francia Total vezérigazgatója szerdán hordónkénti 15 dolláros kártérítés lehetőségéről beszélt, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pedig az elmúlt hetek során azt hangoztatta, hogy a szennyezett olaj okozta kár több százmillió dollárra rúghat. Lukasenka szerdán Nurszultanban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de Dmitrij Pszkov orosz külügyi szóvivő szerint a megbeszélésen a kártérítés kérdése nem került szóba.

Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes múlt szerdán arról beszélt, hogy a Transznyefty "nagyon konstruktív álláspontot képvisel" és kész kompenzálni a szennyezett olaj által okozott valós kárt. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter ugyanekkor azt mondta, hogy az olajszennyezés okozta teljes kár összértéke kevesebb lehet 100 millió dollárnál. Elismerte ugyanakkor, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre konkrét kárszámítások, mert a helyreállítási munkálatok még nem fejeződtek be.

A meginduló tiszta olajszállítmány szerda este érkezik Magyarországra a Barátság vezetéken; a szabványoknak megfelelő olaj megérkezésének tervezett időpontja 18 óra - jelentette be Igor Gyomin, a Trasznyefty orosz olajszállítmányozási vállalat igazgatójának tanácsadója korábban szerdán Moszkvában.

Előzmények Az olaj klór-szennyeződését április 19-én fedezték fel Fehéroroszországban a 60-as években lefektetett, német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből. Ukrajna április 25-én állította le a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját. A Mol április 26-án közölte, hogy átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét, a hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) április 30-án jelentette be, hogy a kőolaj biztonsági készlet részleges felszabadításáról döntött, ezzel 400 ezer tonna nyersolaj vált elérhetővé a Mol számára. Ez a mennyiség a hazai biztonsági kőolajkészlet több mint 60 százaléka, de a teljes kőolaj és kőolajtermék biztonsági készlet kevesebb mint 30 százaléka. A tárca közölte azt is, hogy az alternatív beszerzési lehetőségeknek és a magyarországi kőolaj biztonsági készletezési rendszernek köszönhetően zavartalan a hazai üzemanyagpiac ellátása.Senki sem akar kártérítést fizetni a szennyezett olaj miatt


Címlapkép: shutterstock
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP