Saját mesterlövészfegyvert fejleszt a Honvédség
Üzlet

Saját mesterlövészfegyvert fejleszt a Honvédség

Portfolio
A digitális katona programhoz kapcsolódóan speciális mesterlövészpuska fejlesztésén dolgozik a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete - írja a Magyar Nemzet katonai forrásokra hivatkozva.
A mesterlövészfegyverről egyelőre nem sokat tudni, hiszen nemzetbiztonsági okokból titkosított a fejlesztés, a lap által megkérdezett szakértők szerint viszont valószínűleg egy ballisztikai számítógéppel kombinált tűzvezérlő rendszer képezi a rendszer alapját, ezen kívül integrált éjjellátóval és infratávcsővel is rendelkezhet majd. Ha mindez igaz, jó eséllyel a világ élvonalába tartozó mesterlövész-fegyver fejlesztésén dolgozik jelenleg az MH MI.

Magyarország egyébként korábban is jeleskedett a mesterlövész-fegyverek gyártásában: a Földi Ferenc által tervezett, majd Szép József által továbbfejlesztett Gepárd mesterlövész- és rombolópuska-családot számos különleges alakulat használja a világon.

Jelenleg a Honvédség a Gepárdok mellett főleg szovjet gyártmányú, félautomata SzVD mesterlövészpuskákat és amerikai M24-es, illetve M110-es fegyverrendszereket használ precíziós lövészeti feladatok kivitelezésére, a gyalogság kézifegyver-állományának lecserélése viszont már folyamatban van. A 30-40 éves szovjet haditechnikát cseh licenc alapján, Magyarországon gyártott gépkarabélyokkal, pisztolyokkal és géppisztolyokkal váltják majd fel.

Egy új, helyi gyártmányú mesterlövészfegyver rendszeresítése összhangban lenne a kormány és a Honvédelmi Minisztérium abbéli céljaival, hogy lehetőség szerint Magyarországon előállított fegyvereket kapjanak a magyar katonák, ha igazak a Magyar Nemzet értesülései, annyiban ez a rendszer sajátos lenne, hogy itthon is tervezik, nemcsak gyártják.

Korábban is szóba került már egyébként legalább az SzVD-k cseréje a magyar tervezésű, magyar gyártmányú, 7,62 milliméteres, bullpup Szép-puskával, a projektet azonban jó eséllyel egyelőre félretették (hacsak nem a Szép-puska képezi az új fegyverrendszer alapját).

Saját mesterlövészfegyvert fejleszt a Honvédség
A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
címlap_INA