Újra odacsapott Trump, senki sincs biztonságban
Üzlet

Újra odacsapott Trump, senki sincs biztonságban

Portfolio
Az amerikai elnök meglepetésre újabb vámok kivetését jelentett be tegnap este, a Mexikóval szemben hamarosan életbe lépő, 5 százalékról akár 25 százalékra is emelkedő vámteher híre hullámokat vetett a globális tőkepiacokon.

Meglepő bejelentés

Tegnap nagy meglepetésre Donald Trump - természetesen - Twitter-üzenetben bejelentette, hogy az Egyesült Államok június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, ráadásul minden hónap elején további 5 százalékponttal emelkedik a vám mértéke, október elejétől már 25 százalék lehet a vámteher.

A bejelentésre már reagáltak a nemzetközi tőkepiacok, összegyűjtöttük az első hatásokat.

Esnek a részvénypiacok

Az ázsiai tőzsdék vegyesen reagáltak a bejelentésre, a japán Nikkei 1,4 százalékot, a kínai Hangseng 0,3, a szingapúri tőzsde 0,7 százalékot esett. A határidős részvényindexek állása alapján a nyugat-európai és az észak-amerikai tőzsdék is közel 1 százalék mínuszban nyithatnak ki.

Újra odacsapott Trump, senki sincs biztonságban

Megütötték a pesót

A devizapiacon is érezteti hatását a bejelentés, a mexikói peso 2,5 százalékot gyengült a dollárral szemben.

Újra odacsapott Trump, senki sincs biztonságban

Veszik a menekülőtermékeket

A globális kereskedelmi háború elmérgesedése miatt a befektetők elkezdtek fedezékbe vonulni, a részvénypiaci esésen túl erre utal az is, hogy a jellemzően menedéktermékként szolgáló arany árfolyama regnap és ma is emelkedik, két nap alatt közel 1 százalékkal került feljebb.

Újra odacsapott Trump, senki sincs biztonságban

Esnek az amerikai állampapírhozamok

Szintén a fedezékbe vonulásra utal, hogy az amerikai állampapírhozamok többhavi mélypontra estek Trump Twitter-üzenete után. A 10 éves amerikai állampapírok hozama 20 havi mélypontra, 2,17 százalékra esett, a 2 éves pedig 2,007 százalékra, ilyen alacsonyan tavaly február óta nem állt.

Nagy vesztes az autóipar

Trump vámjának egyik legnagyobb vesztese az autóipar lehet, több autógyártó és autóalkatrészgyártó ugyanis az elmúlt években az olcsó munkaerő miatt jellemzően Mexikóban gyártotta autóit, és onnan exportálta a járműveket Észak-Amerikába. Ma reggel nagyot esett az ázsiai autógyártók részvényárfolyama, a Toyota 2, a Nissan 5, a Honda 4, a Mazda pedig 7 százalékot esett Trump bejelentése után, de nem csak a japán gyártókat érinti érzékenyen a megemelt vám, a Hyundai 1, a Kia 4 százalékot esett ma reggel, az autógyártókat alkatrészekkel ellátó Hyundai Wia részvényárfolyama 6 százalékot veszített az értékéből. Az autógyártók közül a legnagyobb kitettsége a Nissannak van ebben a vonatkozásban, a japán gyártó készíti a legtöbb autót Mexikóban, az ott gyártott autói negyedét az Egyesült Államokba exportálja, a Mazdánál ez az arány 30 százalék, a Toyotánál és a Hondánál 10 százalék alatti. A japán autógyártók tavaly összesen 1,25 millió autót gyártottak Mexikóban.

Az elektronikai cégeket is érinti

Elektronikai gyártókat is érint a magas vámteher, az LG Electronics bejelentette, hogy az összes Mexikóban gyártott tévét, és a hűtők harmadát az Egyesült Államokba exportálja és ott adja el

Még az avokádó is

Az elmúlt 2 hónapban közel duplájára emelkedett az avokádó ára, ami nagyrészt annak tudható be, hogy az amerikai elnök már korábban is azzal fenyegetett, hogy lezárja az amerikai-mexikói határt, ez pedig azzal járhat, hogy semmilyen termék nem juthat át délről az USA-ba, többek között avokádó sem. Mexikó exportálja az avokádót legnagyobb mennyiségben az Egyesült Államokba. A tegnapi bejelentésre tovább emelkedett az avokádó ára.

Címlapkép: Win McNamee/Getty Images
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_shutterstock