Csak a románokat verjük, egész Európa messze előzi a bankjainkat ebben a rangsorban
Üzlet

Csak a románokat verjük, egész Európa messze előzi a bankjainkat ebben a rangsorban

Portfolio
A magyar bankszektor nem elég hatékony, az eszközarányos működési költségekben egyedül Romániát sikerült megvernünk egész Európában, ami nem túl nagy teljesítmény. Az MNB elemzői szerint magasabb fokú digitalizációval, piaci konszolidációval és több hitelezéssel javítható a helyzet.


Az MNB a legutóbb kiadott Pénzügyi Stabilitási Jelentésében részletesen foglalkozik a magyar bankrendszer hatékonyságával, ehhez megvizsgálták Európai más országainak bankrendszereit, és arra jutottak:

28 országból egyedül Románia áll rosszabbul a működési költségek eszközarányos nagysága tekintetében, vagyis leegyszerűsítve: ahhoz képest, hogy mennyit hiteleznek, nagyon magas költségekkel dolgoznak a magyarországi bankok.

Ráadásul a nyers számok alapján Romániához képest is rosszabbul állnánk, de a bankadótól, a tranzakciós illeték hatásától tisztítva már legalább ezt az egy országot megelőzzük. A hazai 12 havi gördülő eszközarányos működési költségek 3,2 százalékot értek el 2018 harmadik negyedévében, a korrigált mutató 2,5 százalék volt. Az MNB elemzői megjegyzik: a működési költségek eszközarányos mértéke a személyi ráfordítások növekedése miatt emelkedett a 2017-es évhez képest, de ebben egyszeri hatások is szerepet játszottak (egy jelentősebb bank által fizetett kiemelt bónusz, illetve IFRS-re történő áttérés).

Csak a románokat verjük, egész Európa messze előzi a bankjainkat ebben a rangsorban
A hatékonyság növelésére alapvetően három utat látnak:
  • a hitelpenetráció növelése,
  • digitalizáció,
  • piaci konszolidáció.

Hitelezés

A költséghatékonyság jelentősen növelhető, ha a bankrendszer adott költségszint mellett nagyobb eszközállományt tart fenn, vagyis többet hitelez. Az európai bankrendszerek példája is azt mutatja, hogy a költséghatékonyság a nagyobb pénzügyi mélységgel rendelkező országokban jellemzően magasabb, ami a nagyobb mérethatékonyságnak köszönhető.

A magyar bankrendszer GDP-arányos hitelállománya Európában az egyik legkisebbnek számít, ebben is csak Romániát előzzük meg. A bankok az ügyfélbázis szélesítése mellett a nagyobb átlagos hitelösszeggel javíthatnák a működési költségek relatív nagyságát.

Ahogy Hitelezés konferenciánkon Nagy Márton MNB-alelnök fogalmazott:

Erősen túlbankosodott a magyar bankszektor, hasonlóan több európai országhoz. A finn, a szlovák és a svéd bankrendszer jó példa számunkra, a bankfiókok és az alkalmazottak száma a GDP-arányos hitelállomány tekintetében magas nálunk hozzájuk képest.Csak a románokat verjük, egész Európa messze előzi a bankjainkat ebben a rangsorban

Digitalizáció

Az MNB korábbi elemzései szerint a bankszektor digitalizáltsági foka elmaradást mutat Európához képest, ugyanakkor rövid távon e hátrány ledolgozása valószínűleg a költségek átmeneti megugrását hozhatja, a hosszabb távú hatékonyságnövekedéshez viszont elengedhetetlen a területbe való befektetés.

Az elemzésben megvizsgálták, hogy külföldi nagy bankcsoportoknál hogyan alakultak az informatikai költések. Megállapították: az innovációs törekvéseket jól tükrözi, hogy a technológiai jellegű kiadások igen magasak és az elmúlt időszakban még nőttek is az európai bankoknál. Az Európai Bankhatóság adatai szerint az európai bankok 60 százaléka tervezi növelni fintech befektetéseit és a belső fintech fejlesztésekre költött IT-kiadásokat is, ami további kiadásnövekedést jelent.

Csak a románokat verjük, egész Európa messze előzi a bankjainkat ebben a rangsorban

Konszolidáció

Az MNB rendszeresen hangsúlyozza, hogy túl sok szereplős a magyar bankpiac, valójában 5 univerzális nagybank megfelelő verseny mellett hatékonyan képes lenne kiszolgálni az ügyfeleket. Nagy Márton Hitelezés konferenciánkon erről is beszélt:

10-20 százalékkal javulhatna a költség/mérlegfőösszeg arány a jelenleg közel 2,5%-hoz képest, ha 5-6 univerzális nagybank maradna, és ezt csak javítaná a hitelpenetráció emelkedése.

autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP