Esik az olajár Trump vitatott lépése után
Üzlet

Esik az olajár Trump vitatott lépése után

Portfolio
Folytatják a gyengülést az olajárak hétfő reggel; a befektetők továbbra is a kereskedelmi háború keresletcsökkentő hatásai miatt aggódnak. Az árfolyamok pénteken is jókora eséssel fejezték be a napot, így a májusi teljesítményük az elmúlt fél évben a legrosszabbnak számít.
Hétfőn reggel a Brent azonnali jegyzése több mint fél százalékkal gyengül és már csak minimálisan áll a 61 dolláros szint felett.

Esik az olajár Trump vitatott lépése után
A WTI spot árfolyama ugyanekkor valamivel kisebb mértékben gyengül, és alig haladja meg az 53 dollárt.

Esik az olajár Trump vitatott lépése után
Az árfolyamok annak ellenére esnek, hogy az olajkartell (OPEC) várhatóan meghosszabbítja az év eleje óta érvényes kitermeléscsökkentési intézkedését, valamint hogy a globális olajkínálat alakulására vonatkozó várakozásokat a fokozódó közel-keleti geopolitikai feszültségek mellett például a venezuelai kitermelés bizonytalanságai is lefelé húzzák. Az esést az elmúlt időszakban megszokott módon ezúttal is a kereskedelmi háborúval, illetve annak esetleges olajkereslet-csökkentő hatásával kapcsolatos befektetői félelmek magyarázzák.

A globális kereskedelem jövőjével kapcsolatos aggályok legutóbbi felerősödését Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke okozta, aki az előző hét második felében közölte, június 10-től az illegális bevándorlás elleni gyenge fellépésre hivatkozva minden mexikói importtermékre 5%-os vámot vet ki. Mexikó az Egyesült Államok fontos kereskedelmi partnere, onnan importálva például üzemanyag-szükséglete zömét. A közép-amerikai ország jelentős, napi közel 2 millió hordós olajtermeléssel rendelkezik, a Mexikói-öböl partvidékén működő amerikai finomítók pedig nagy részben a Mexikóból származó nyersolajat használják alapanyagul, az 5 százalékos tarifaemelés pedig náluk is költségemelkedést okoz, ami viszont elvileg felfelé ható befolyást gyakorol a piaci olajárakra is.

Az olajárak tehát úgy kezdték júniust, ahogyan a májust befejezték, amikor is összességében több mint 10 százalékkal csökkentek. Ez az elmúlt hét év legrosszabb teljesítménye és nagyrészt szintén a kereskedelmi háborús hírek, illetve a világgazdaság ennek következtében romló kilátásai idézték elő.

Ugyancsak az olajpiaci kereslet gyengülésére, egyúttal a kínálat emelkedésére utal az is, hogy az Egyesült Államok olajfogyasztása márciusban jelentősen csökkent éves összevetésben, 2017 szeptembere óta először, miközben olajtermelése a megelőző héten ismét rekord magasságba, napi 12,3 millió hordóra emelkedett. Közben az ország nyersolaj-tartalékai az év eleje óta 8,4 százalékkal 476,5 millió hordóra emelkedett.Esik az olajár Trump vitatott lépése után


Címlapkép: shutterstock
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
wall street_shutterstock