A BMW gyára nem is készülhetett volna el szerencsétlenebb időpontban
Üzlet

A BMW gyára nem is készülhetett volna el szerencsétlenebb időpontban

Portfolio
A BMW új mexikói gyára hamarosan megkezdheti működését, a San Luis Potosi-i üzemben állítják majd elő a BMW 3-as szériájának egy részét, amit az USA piacain értékesít a cég. A kereskedelmi háború azonban közbeszólt, miután Donald Trump nemrég jelentette be, hogy vámot fog kivetni minden mexikói árura, a vámemelés pedig a lehető legrosszabbkor jött az elmúlt időszakban problémákkal küszködő BMW számára.
Az amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy június 10-től 5 százalék vámot fog kivetni minden mexikói árura, majd a vámtarfák mértéke fokozatosan emelkedhet. Mindez a lehető legrosszabbkor jött a BMW-nek, miután a társaság a jövő héten nyitja meg az egymilliárd dolláros mexikói gyárát. A BMW 3-as szériájának egy részét a San Luis Potosi-i üzemben állítják majd elő, a Mexikóban készülő járműveket az USA-ban értékesíti a cég.

Azonban a vámemelés nehéz döntés elő állítja a BMW-t, a német autógyártó vagy árat emel, vagy alacsonyabb nyereség mellett értékesíti az egyik legnépszerűbb modelljét. A döntés aligha lehet könnyű a menedzsment számára, mivel a BMW az alacsony munkaerőköltség mellett azért is választotta a gyár számára a mexikói helyszínt, mivel az országból a világ második legnagyobb autópiacára exportált járművek után eddig nem kellett vámot fizetnie.

A Donald Trump által bejelentett vámemelés újabb csapást jelent a BMW-nek, a társaság eladásai csökkennek, miután a konkurens gyártók erősödésével párhuzamosan a prémium kategóriában fokozódó versenyhelyzettel szembesült a cég. A BMW mexikói gyára várhatóan a cég észak-amerikai termelésének egyötödét teszi ki, a cég az autói nagy részét a South Carolina-i üzemében állítja elő, azonban erősen támaszkodik a Mexikóból importált alkatrészekre, a BMW 2015-ben 2,5 milliárd dollár értékben vásárolt mexikói beszállítóktól.

A piaci elemzők szerint az eredetileg tervezettel szemben alacsonyabb ütemben kezdhet majd termelni a BMW mexikói üzeme, míg más szakértők kiemelték, hogy a vámemelés jelentős csapást jelenthet a BMW, és más autógyártók számára is.

A BMW árfolyama az elmúlt hetekben nagyot esett, a társaság részvényárfolyama április végétől június elejéig közel 22 százalékkal került lejjebb, az elmúlt hetek lejtmenete után kedden felpattant az árfolyam, a BMW részvényei 2,1 százalékkal kerültek ma feljebb.

A BMW gyára nem is készülhetett volna el szerencsétlenebb időpontban
(AutomotiveNewsEurope)
Címlapkép forrása: Uli Deck via Getty Images
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange