Nekimennek a technológiai óriásoknak és még az is lehet, hogy darabokra szedik őket
Üzlet

Nekimennek a technológiai óriásoknak és még az is lehet, hogy darabokra szedik őket

Portfolio
137 milliárd dollárt vesztettek piaci kapitalizációjukból egyetlen nap leforgása alatt a technológiai sztárpapírok, a FAANG-részvények, miután versenyhatósági vizsgálatokról szóló hírek kezdtek terjedni. A politikusok körében népszerű lehet a téma, tekintve hogy folyamatosan kapják a kritikákat a hatalmasra nőtt technológiai behemótokkal kapcsolatban. Van olyan forgatókönyv, miszerint vállalatfeldarabolás lehet a történet vége, aminek úgy tűnik, hogy nem örülnek a befektetők.
Versenyhatósági vizsgálatok lebegnek az amerikai technológiai óriások felett, az elmúlt napokban olyan piaci értesülések röppentek fel, miszerint a versenyfelügyelet szerepét betöltő amerikai FTC (Federal Trade Commission) és az igazságügyi minisztérium vizsgálatokat kezd a Google anyavállalatánál. Arra kíváncsiak, hogy a vállalat kereskedelmi gyakorlata nem gátolja-e a piaci versenyt. Később arról érkeztek hírek, hogy nem csak a Google anyavállalata, az Alphabet, de a Facebook és az Apple is hasonló vizsgálatokra számíthat.

A politikusok egyre nagyobb nyomás alatt vannak, hogy szigorúbban szabályozzák a technológiai és a távközlési óriásokat és a jövő évi amerikai elnökválasztás előtt ez jó témát ad az elnökjelölteknek. Egy Google elleni vizsgálat népszerű lehet mindenkinél. A vizsgálatok kimeneteléről még sejtésünk sem lehet, de akár szóba jöhet az is, hogy feldarabolásra kényszerítik őket (márciusban Elizabeth Warren szenátor egészen részletes tervet tett közzé ezzel kapcsolatban).

Nekimennek a technológiai óriásoknak és még az is lehet, hogy darabokra szedik őket
Akárhogy is lesz, a szigorúbb szabályozás negatív hatással lehet a profitokra, így nehezebben lesznek indokolhatók a magas árazási szintek, amelyeken most a techpapírok forognak.

Az elemzők megosztottak a hírekkel kapcsolatban. Nem mindenki gondolja, hogy a feldarabolás negatív lenne a vállalatoknak, a Bank of America elemzője szerint például a Google-nél hosszú távon a feldarabolás pozitív hatással lenne az értékeltségre. Hozzáteszi, hogy nem sűrűn fordul elő, hogy egy céget feldarabolásra kényszerítenek, de nem példa nélküli. Az Evercore elemzője szerint a vizsgálat rövid távon kihívásokat jelenthet a Google-nek, de nem valószínű, hogy radikális változásokat hoz majd.

Az európai versenyhivatalok már eddig is agresszívan támadták az amerikai technológiai vállalatokat, milliárdos bírságokkal sújtották őket, különösen a Google-t, míg az Egyesült Államokban eddig érinthetetlenek voltak. De ennek most vége szakadhat, ugyanis sokat kritizálták az Egyesült Államokat, hogy hagyták ennyire domináns pozícióba kerülni őket. 2013-ban már vizsgálta egyszer az amerikai versenyhatóság a Google-t, hogy az internetes keresőjének dominanciája nincs-e káros hatással a versenytársakra, de végül mindenféle szankció nélkül zárult a vizsgálat.

A hírekre meredek esésbe kezdtek a hétfői kereskedésben a techrészvények, az úgynevezett FAANG papírok 137 milliárd dollárt veszítettek értékükből. Az Alphabet árfolyama 6 százalék feletti eséssel zárta a napot, január 3-a óta nem látott mélyponton, így 47 milliárd dollárt vesztett piaci kapitalizációjából, a Facebook pedig 7,5 százalékot esett, ami 38 milliárd dolláros mínuszt jelent.

Nekimennek a technológiai óriásoknak és még az is lehet, hogy darabokra szedik őket
Az Amazon 4,6 az Apple pedig 1 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. A befektetők ijedtsége érthető, hiszen bármi is lesz a kimenetel, a technológiai óriásvállalatok hosszú és megjósolhatatlan kimenetelű vizsgálatokra számíthatnak.

Nekimennek a technológiai óriásoknak és még az is lehet, hogy darabokra szedik őket
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
elektromosroller