Követelménnyé vált a fenntarthatóság a beruházásoknál
Üzlet

Követelménnyé vált a fenntarthatóság a beruházásoknál

Portfolio
A fenntarthatósági és pénzügyi szempontnak együtt kell érvényesülnie a megújuló energia beruházásokról szóló döntések során, az állam szerepe pedig kiemelt a rendelkezésre álló források becsatornázásában - hangzott el a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferencia hazai megújuló energia beruházások finanszírozási lehetőségeiről szóló panelbeszélgetésében kedden. A beszélgetés résztvevőinek többsége szerint a következő nagy boom az energiaszektorban az energiatárolásról szólhat, de az okos hálózatokra és a rendszerintegrációra, illetve olyan megújuló energiaforrásokra is fellendülés várhat, mint a geotermia vagy a biomassza.
A megújuló energia jelenlegi hazai befektetési környezete pályázatírói szempontból alapvetően támogatónak tűnik - mondta Kovács Zoltán, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója, aki utalt az Európai Uniós források kiemelkedően magas magyarországi lehívási arányára is. Kovács szerint a megújuló energia beruházások és a fenntarthatóság ügye társadalmi felelősségvállalási kérdés is, a legerősebb szereplőnek pedig - amely az EU, illetve magyar állam - célszerű olyan irányban alakítania a szabályozási környezetet is, hogy ez prioritás tudjon lenni. Ez, vagyis a fenntarthatósági elvárás beépülése a gyakorlatba egyébként valamilyen szinten már meg is valósult, hiszen kötelező követelményként vagy pluszpontokért, de ma már szinte nem lehet úgy beruházni egy termelő üzem létesítésébe, hogy ne legyen valamilyen, a fenntarthatóságot szolgáló eleme - mondta a pályázatírói tapasztalatokra hivatkozva.

Trombitás Zoltán, az Erste Bank Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program vezetője szerint a nagyobb hazai megújuló energia fejlesztések zömmel pénzpiaci forrásokból valósultak meg. A bankok számára nyilvánvalóan fontos szempont, hogy hitelezési portfóliójuk diverzifikált legyen, márpedig a kereskedelmi bankok megújuló energia célú hitelkihelyezési portfóliói jelenleg telítve vannak, a további kilátások pedig bizonytalanok. A beruházási költségek stabilizálódása két-három éve vált lehetővé, és a technológiai költségek is nagyjából mostanra jutottak el a megtérülésig, a szabályozási környezet támogatásával. A megújuló alapon termelt villamos energia támogatott árú átvételét előíró jogszabály ugyan változhat, de mivel ez a cél hosszú távon egybeesik az ország érdekeivel, ezért e téren nincs nagy kockázat - fogalmazott.

Amennyiben egy beruházás pénzügyileg nem megtérülő, akkor nem fenntartható, a finanszírozási láb nélkül nem ér semmit az egész; de nem véletlenül finanszírozásról és nem megtérülésről beszélek - fogalmazott Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöke a fenntarthatóság és pénzügyi megtérülés szempontjainak viszonyát firtató moderátori kérdésre, utalva az impact investment stratégia jelentőségére. Az állam szerepe a források csoportosítása tekintetében is óriási, mert "bukóba" nem fektetünk - a legfontosabb betétesek szempontja, ezután jöhetnek a szoft szempontok - mondta. A fenntarthatósági követelmény általánossá tételében az egyének szerepe is rendkívül fontos, de ez a vállalatok számára is nagyon fontos lesz, és az ilyen irányú fejlesztések az életben maradást jelentheti nekik. Napjainkban azonban az emberek még inkább csak olvasnak a fenntarthatóságról, mindennapjaikat azonban egyelőre nem így élik - tette hozzá.

Követelménnyé vált a fenntarthatóság a beruházásoknál
Fotó: Stiller Ákos
Bár Magyarországon már évekkel ezelőtt be lehetett volna vezetni az üzemanyagokra vonatkozó magasabb bioetanol-bekeverési arányokat, ezt a szabályozó nem tette meg - mondta Héjj Demeter, a Magyar Bioüzemanyag Szövetség elnöke. Amennyiben a szabályozó nem motiválja a piaci szereplőket, akkor nem teljesülnek a célok; így a megújulók közlekedésben betöltendő részarányára vonatkozó 2020-as célkitűzés sem - tette hozzá, egyúttal a hazai megújuló energia célszámok emelését sürgette. A szervezet vezetője szerint a közlekedésben gyakorlatilag minden, szóba jöhető alternatív megújuló energiaforrásra szükség lehet ahhoz, hogy teljesüljön a Párizsi Klímaegyezményben rögzített cél, azonban időbe telik, mire a már zajló projektek, befektetések eredményt hoznak. Magyarországnak a biomassza kínálja a legnagyobb lehetőséget a gyors pozitív változásra Héjj szerint, aki azt is elmondta, egy főre vetítve Magyarország a világ harmadik legnagyobb etanol-termelője.

A szabályozási környezet kiszámíthatóságának fontosságára hívta fel a figyelmet Vincent Metzler, az Európai Beruházási Bank projektfinanszírozási szakembere. Ez szerinte Magyarországon más országokhoz képest kevésbé jellemző. A pénzügyi és fenntarthatósági szempontnak együtt kell érvényesülnie, hiszen például a túl magas kötelező átvételi tarifákat garantáló rendszer hosszú távon nem feltétlen fenntartható. A fenntarthatósági kritérium teljesüléséhez például a külső költségek (externáliák) beárazására is szükség van, ez azonban még nem történt meg - mondta.

Amellett, hogy a környezettudatosság fontos motiváció lehet a megújuló energia fejlesztésekről szóló döntések meghozatalában, ugyanakkor egyértelműen pénzügyi döntésről is szó van: a magyarországi naperőmű-beruházások megvalósítása is a költségek csökkenését, illetve a megtérülővé válást követően kezdett tömeges jelleget ölteni - hangsúlyozta Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke. A befogadott naperőmű-létesítési kérelmek alapján a hálózati csatlakozási lehetőségek már több mint 90 százalékban le vannak foglalva, vagyis - különösen a 6-7 GW-os távlati fotovoltaikus kapacitás cél eléréséhez - jelentős hálózati fejlesztésekre lesz szükség - közölte.

Némileg vitába szállt Tóth András István, az E.On Energiakereskedelmi Kft. ügyvezető igazgató helyettese azzal az állásponttal, mely szerint a megújuló termelő kapacitások terjedése hatalmas hálózatfejlesztési igénnyel jár. Elmondása szerint, miközben a megújuló alapon termelt villamos energia mennyisége megugrott az elmúlt öt évben, a szabályozási energia mennyisége felére csökkent.

Címlapkép: shutterstock
forintarfolyam
lakásépítés
szabó istvan_exim_sajat_mónus márton
23 September 2019, Lower Saxony, Salzgitter: Volkswagen employees stand in a clean room for the production of battery cells at the VW Salzgitter plant. Volkswagen has started producing its own battery cells for electric cars.
Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate
A farmer pulls a planter through a soybean field in this aerial photograph taken over a farm near Buda, Illinois, U.S., on Tuesday, July 2, 2019.
Thomas Cook üzlet
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange