Nagy lehetőséget lát a kelet-európai szeméthegyekben a Mol
Üzlet

Nagy lehetőséget lát a kelet-európai szeméthegyekben a Mol

Portfolio
El akarunk távolodni az egyszerű, kis nyereséggel járó nyersanyag-termékektől - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a német Handelsblatt című lapnak. A Mol egyebek mellett azt is célul tűzte ki, hogy az újrahasznosítási ágazat egyik vezető vállalatává válik, és műanyag-újrahasznosító üzemek építését tervezi Közép-Európában. A cikkben az épülő poliolüzemen túl szó esik arról is, hogy a jelenlegi olajtermelő kapacitás közép és hosszú távú fenntartása érdekében a Molnak új mezőket kell bevonnia a termelésbe, továbbá hogy a társaság jelentős beruházást tervez a Rijekában található olajfinomítóba.
A cikkben felidézik, hogy Magyarország részben állami tulajdonban lévő legnagyobb konszernje új üzleti területek feltárását tűzte ki célul, hogy Kelet-Európa vezető petrolkémiai vállalata legyen, ezért 1,2 milliárd eurós beruházás keretében poliol üzemet épít Tiszaújvárosban, amit Hernádi szerint 2021-ben helyezhetnek üzembe. Ez a legnagyobb projekt a vállalat történetében; a fejlesztés nagyságára jellemző, hogy csak maga az építkezés 3000 főt foglalkoztat.

2023-ig, a maihoz képest 600 millió dollárral kívánjuk növelni az EBITDA-t a Downstream üzletágban; ezt részben a poliol üzemtől, a hatékonyság növelésétől és új üzletektől várjuk - mondta Hernádi Zsolt. A petrolkémiai termékek előállítását célzó átalakulás, valamint a kétezer benzinkút átalakítása szolgáltató- és bevásárlóközponttá 2030-ig zárul le a stratégia értelmében. A benzinkutak a jövőben nem tudnak majd csak az üzemanyag eladásából megélni. Úgy képzeljük, hogy a Mol benzinkútjai a jövőben egyben üzletek, gasztronómiai és szolgáltató központok is lesznek a forgalmas helyeken - mondta.

Németországban a Mol legutóbb az Aurora Kunststoffe nevű, műanyag újrahasznosítással foglalkozó cégben szerzett részesedést, amelynek feladata a logisztikai lánc kialakítása. A konszern Merseburgban már beindított egy kísérleti üzemet. Véleményünk szerint a műanyag feldolgozása hatalmas piacot jelent, amelyből jelentős részesedést akarunk szerezni - mondta Hernádi, aki szerint egyre nagyobb politikai nyomás irányul a műanyag palackok jelentette gond megoldására, ami a Molnak kedvez.

A Mol-vezér véleménye szerint az ilyen jellegű szolgáltatások piaca gyakorlatilag határtalan. A Mol azt tűzte ki célul, hogy az újrahasznosítási ágazat egyik vezető vállalatává váljon. Ha sikeresek leszünk, hamarosan további üzemeket is kialakítunk Közép-Európában; szeretnénk Magyarországon és más kelet-európai országokban is hasonló műanyag újrahasznosítókat telepíteni - mondta Hernádi. Nyugat-Európával ellentétben a kelet-európai országokban még nem beszélhetünk kötelező műanyag hulladék újrahasznosításról. De a Magyarországon, Szlovákiában vagy a balkáni országokban, például Szerbiában tornyosuló szeméthegyek Hernádi szerint alapvetően meg fogják változtatni ezt a hozzáállást.

A Mol továbbra is napi 110 000 hordó körül kívánja tartani olajtermelését, amihez alacsony kockázatú országokban kíván együttműködéseket kialakítani. A jelenlegi kapacitás közép és hosszú távú fenntartása érdekében azonban a Molnak új mezőket kell bevonnia a termelésbe. A konszern organikusan nem tudja fenntartani a termelési színvonalat, ezért Kelet felé orientálódik. Az Északi-tenger mellett Oroszországra is fókuszálunk. Célországaink közé tartozik Pakisztán is, ahol már eddig is mi vagyunk a legnagyobb független olajkonszern. Körülnézünk Ománban és a Golf-öböl más országaiban is - közölte.

A cikk felidézi, hogy 25,2 százalékos részvénycsomagjával a magyar állam az ország legnagyobb vállalatának legnagyobb részvényese. Hernádi a cikk szerint visszautasítja az Orbán Viktor miniszterelnök beavatkozásával kapcsolatos spekulációkat. Orbán nem jelent nagyobb kockázatot, mint bármely más kormány vezetője - mondja az elnök-vezérigazgató, aki szerint a magyar kormányfő pontosan tudja, mit jelent a Mol a magyar gazdaságnak. Évente két-háromszor beszélünk vele és a kormánnyal a Molt érintő nagyobb kérdésekről - tette hozzá.

Az interjúban Hernádi Zsolt elmondta, hogy az INA-ügy kapcsán a horvátok által kiadott nemzetközi elfogató parancs nagyon megviselte. Jelenleg újabb bírósági eljárás folyik a horvát fővárosban, az évek óta tartó jogvita azonban szerinte nem befolyásolja a konszern operatív üzleteit. A Mol és a horvát kormány között pont olyan jó a viszony, mint amilyennek lennie kell, ami már csak azért is jó hír, mert a társaság jelentős beruházást tervez a horvát kikötővárosban, Rijekában található olajfinomítóba.

A cikkben szó esik még egyebek mellett a Mol Limo szolgáltatásával kapcsolatos terveiről, amelyekről a közelmúltban Ratatics Péter bővebben is nyilatkozott a Portfolio-nak adott interjúban.

Címlapkép: shutterstock
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar