Vége az ingyenes cégadatoknak? Új javaslata van a kormánynak
Üzlet

Vége az ingyenes cégadatoknak? Új javaslata van a kormánynak

Portfolio
Újragondolná az állam az ingyenes céginformációk biztosítását - derül ki a 2020-as költségvetést megalapozó salátatörvényből. Az egyelőre nem derül ki világosan, mi a javaslat pontos célja, de ha végigviszik, akkor nehezebb lehet rálátni a magyar vállalkozások adataira a jövőben.
Érdekes módosító javaslatot tartalmaz a 2020-as költségvetést megalapozó salátatörvény-tervezet: a 45. paragrafus szerint módosítanák a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvényt, az új rendszerben "a céginformációs szolgálat az erre a célra szolgáló honlapján, azonosítást követően, jogszabályban meghatározottak szerint ingyenes céginformációt biztosít. Ingyenes céginformációként ismerhető meg a cég neve, székhelye, cégjegyzékszáma, esetleges EUID-ja, főtevékenysége, képviseletére jogosult személyek adatai, továbbá arra vonatkozó adatok, hogy a cég végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés alatt áll. A céginformációs szolgálat az azonosítással összefüggésben megismert személyes adatokat egy hónapig kezeli".

A javaslat pontos célja egyelőre nem ismert, hiszen különböző internetes szolgáltatásokkal jelenleg is elérhetők ezek az adatok, sőt a vállalkozások éves beszámolói is a cégbíróság e-beszámoló oldalán. A lényeges változás az lenne, hogy ezt a jövőben azonosításhoz kötnék.

A törvényjavaslat általános indoklásában kifejtik, hogy szükséges az ingyenes céginformáció újragondolása. "A gyakorlati tapasztalatok szerint az ingyenes céginformációt biztosító állami szolgáltatást nem a szabályozási célnak megfelelően veszik igénybe, ezért a javaslat az ingyenes céginformáció biztosítása körében számos módosítást tartalmaz" - hangsúlyozzák. Az ingyenes céginformáció a jövőben nem úgynevezett tárolt cégkivonat megismerését jelenti, hanem online, valósidejű céginformáció biztosítására kerül sor - teszi hozzá a javaslat.

Annak érdekében, hogy az internetről elérhető ingyenes céginformációs szolgáltatást ne lehessen visszaélésszerűen igénybe venni, a jövőben a céginformációt igénylő azonosítását követően igényel információt. Az ingyenes céginformáció igénybevételére havonta - végrehajtási rendeletben - meghatározott alkalommal kerülhet sor - szól az indoklás. Azt nem írják benne, milyen visszaéléseket tapasztaltak az eddigi rendszerben, de a jelek szerint szűkülhet az ingyenesen hozzáférhető adatok köre.

A cégjegyzék adatai nyilvánosak, azonban elsődlegesen nem ingyenesen elérhető adatok, azok megismerésére - törvényben foglalt kivételekkel - ellenszolgáltatás mellett van lehetőség. Az ingyenes céginformáció az állam által biztosított olyan kedvezmény, amelyet korlátlanul nem lehet igénybe venni

- olvasható a javaslatban.
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-1126212271