Mesterséges intelligencia építhet a kormánynak adatbázist
Üzlet

Mesterséges intelligencia építhet a kormánynak adatbázist

Portfolio
Elsősorban a mesterséges intelligenciában és az 5G technológiában rejlő lehetőségekről volt szó a mai Infoparlamenten. A rendezvényen elhangzott, hogy egy évtizeden belül elkészülhet a mesterséges intelligencia és a digitalizációs eszközök használatával egy olyan adatbázis, amely a kormányzati döntések előkészítésében is használható lesz. A Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója pedig közölte: még idén jelentős számú új, állandó 5G állomást telepítenek Budapest központjában - derül ki a rendezvényt szervező Infotér közleményéből.
Soltész Attila, az Infotér elnöke köszöntőjében elmondta, "a mesterséges intelligenciával kapcsolatban a legnagyobb elmék fogalmazták meg aggályaikat. Ugyanakkor a pesszimisták is elismerik, hogy az MI nem csak fogyasztás növelésére alkalmazható, hanem olyan társadalmi problémák felszámolására, amelyekkel eddig nem sikerült megküzdeni". Az Infotér elnöke a környezetvédelmet, a klímaváltozást és a vízgazdálkodás nehézségeit hozta erre példaként.

Az elhangzottakra reflektált Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, aki rövid beszédében a mesterséges intelligencia és a kormány ezzel kapcsolatos szerepvállalását hangsúlyozta.

A DJP és a Mesterséges Intelligencia koalíció elnökeként lépett a mikrofon mögé Jakab Roland:

Úgy látom, hogy a technológia, a mesterséges intelligencia sokkal többet nyújthat minden determinisztikusan ábrázolt pozitív vagy negatív jövőképnél. Lehetőséget nyújt szinte mindenre: a munkahelyteremtésre, a szórakozásra, a tanulásra, az emberek általános életminőségének javítására.

Az adatvagyon szerepe különösen kiemelkedő, ugyanis az MI számára a legfontosabb erőforrás a megbízható minőségű és megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló adattömeg. "Ezért az államnak és a nagy piaci adatgazdáknak közösen ki kell dolgozniuk az adatok megfelelő megosztására és használatára szolgáló jogi, gazdasági és fizikai kereteket" - emelte ki a szakember.

"A fejlesztők számára anonimizált formában hozzáférhetővé kell tenni a nagy adatgazdák adatvagyonát, különben lemaradunk a globális mesterséges intelligencia (MI) versenyben. Ehhez azonban megfelelő jogi, gazdasági és fizikai keretek kellenek, amelyek fő koncepcióját - sok egyéb más mellett - tartalmazza majd a készülő MI országstratégia" - tette hozzá Jakab Roland.

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár (ITM), többször hangsúlyozta, hogy "a digitalizáció peremterületei nagyon gyorsan változnak, ezért alaposan végig kell gondolni azt, hogy melyek azok az értékek, amelyek zsinórmértéknek számítanak, amelyekhez a mindenkori intézkedéseket igazítani tudja a kormány."

A Digitális Gyermekvédelmi Stratégia fő motivációjáról, a digitális eszközök túlhasználatából fakadó hátrányokról is szó esett, ahogy az eszközök használatának előnyeiről is, a digitális tudatosság kialakításáról. A gondolatsort az idősek digitális felzárkóztatásának fontosságával zárta az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Tuzson Bence a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az adat tisztaságáról és a jövő közigazgatásáról beszélt. Víziójában annak adott hangot, hogy egy évtizeden belül elkészülhet a mesterséges intelligencia és a digitalizációs eszközök használatával egy olyan adatbázis, amely a kormányzati döntések előkészítésében is használható lesz.

Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója a rendezvényen tartott előadásában elmondta:

Hamarosan Budapest még nagyobb területén veszi kezdetét az 5G korszak. Még idén jelentős számú új, állandó 5G állomást telepítünk Budapest központjában, így a magyar főváros számára elérhetővé válnak a gigabites sebességű mobilnet előnyei. Ez egy hatalmas mérföldkő. A Vodafone közreműködésével Magyarország elérte azt, a kormány és az 5G Koalíció által kitűzött célt, hogy az ország Európa élvonalába lépjen az 5G tekintetében. És ez természetesen még csak az első lépés.

A címlapkép forrása: Infotér
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
shopping01
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde