Egyedül is belevágnának az atomerőmű-építésbe a románok
Üzlet

Egyedül is belevágnának az atomerőmű-építésbe a románok

Portfolio
A Nuclearelectrica nevű román állami atomenergetikai társaság készen áll arra, hogy "önmagában" is belevágjon a cernavodai atomerőmű egy új reaktoregységének megépítésébe, amennyiben a kínai CGN-nel nem sikerülne véglegesíteni a megállapodást - mondta az energiaügyi tárca államtitkára, Doru Visan.
Legalább egy vagy két új nukleáris termelő egységet kell építenünk Romániában: amennyiben a China General Nuclear Power Corporationnal folytatott tárgyalások eredményre vezetnek, két új reaktort építünk. Ha viszont nem ez a forgatókönyv valósul meg, megfontoljuk egy új reaktor megépítésének lehetőségét is - mondta Visan.
Az államtitkár elismerte, van rá esély, hogy a végső megállapodás nem jön létre a CGN-vel, a kínai társaság által támasztott feltételekre tekintettel. Véleménye szerint ugyanakkor, amennyiben megteremtik a beruházási keretet, illetve az úgynevezett Contract for Difference (CfD) szerződést (hosszú távú szerződés, amelyben az állam vállalja, hogy garantált áron átveszi az új blokkban megtermelendő villamos energiát), úgy a kínai partner alé fogja írni a megállapodást.

A 2013 óta tartó egyeztetéseket követően a román kormány május elején írt alá előzetes megállapodást a CGN-nel a cernavodai atomerőmű bővítéséről, a kínai vállalatnak kellene megépítenie a 3-as és 4-es reaktorokat. A világban jelenleg mindössze pár ország vállalatai rendelkeznek egy komplett atomerőmű megépítéséhez szükséges kompetenciákkal, orosz, kínai, dél-koreai, japán, francia, egyesült államokbeli és kanadai társaságok tartoznak e körbe. Az államtitkár kijelentése ezért óvatosan kezelendő, és akár az is elképzelhető, hogy a hírügynökség pontatlanul idézte a politikus szavait.

A nagyberuházást az államtitkár szükségesnek és kötelezőnek nevezte a román energiarendszer hosszú távú fejlesztése érdekében. A jelenlegi, rendkívül instabil környezetben, amit a fosszilis energiaforrások felül a megújulók felé történő átmenet generált, a nukleáris energia nagyon fontossá vált - fogalmazott a román Agerpres hírügynökség szerint. A jelenleg a szénre nehezedő nyomás szerinte a földgázra is ki fog terjedni, ezért szükséges Romániának fejlesztenie nukleáris kapacitását.

(Business Review)

Címlapkép: shutterstock
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter