Erőre kapott Amerika
Üzlet

Erőre kapott Amerika

Portfolio
Miután szombat hajnalban kiderült, az Egyesült Államok nem vet ki importvámot Mexikóval szemben, a piacok a hétfői kereskedésben megkönnyebbültek. Azonban Trump újra megfenyegette Kínát.

Emelkedett Amerika

Erősödéssel zártak az amerikai részvényindexek azt követően, hogy Donald Trump visszavonta a mexikói vámok kivetését. A hangulatot kissé rontotta viszont, hogy Kínára még nagyobb vámokat vetne ki az elnök, ha nem sikerül megegyezni velük. A Dow Jones 0,3%-kal, az S&P 500 0,5%-kal, a Nasdaq pedig 1,1%-kal emelkedett.


Lejjebb vagyunk a napi csúcsokhoz képest

Napi csúcsukhoz képest lejjebb kerültek az amerikai tőzsdeindexek azt követően, hogy Trump újabb vámokkal fenyegetőzött, ezúttal Kína ellen. Vagyis nem igazán volt túl sok idejük örülni a befektetőknek annak, hogy Trump meggondolta magát a Mexikóval szembeni vámokkal kapcsolatban. Ha a kínai elnök nem jön el a G20-csúcsra, akkor jönnek a vámemelések Kínával szemben. A Dow Jones 0,4%-os emelkedést mutat, az S&P 500 0,6%-kal került feljebb, míg a Nasdaq 1% feletti pluszt mutat.

Trump megfenyegette Kínát

Ha Hszi Csin-ping kínai elnök nem vesz részt a G20-as országcsoport június végi oszakai csúcsértekezletén, akkor Washington azonnali hatállyal további védővámokat léptet életbe a kínai árukra - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a CNBC televíziónak adott telefonos interjújában. Tovább a cikkhez

Emelkedés Európában és Amerikában

Miközben a frankfurti és a magyar tőzsde is zárva tartott, a főbb indexek pluszban zártak hétfőn. Az angol FTSE 100 index 0,6%-kal került feljebb, a francia CAC 40 pedig 0,3%-kal emelkedett. A kedvező hangulat Amerikában is kitart, miután Donald Trump mégsem vet ki új vámokat Mexikó ellen. A Dow Jones 0,6%-kal, az S&P 500 0,9%-kal, a Nasdaq pedig 1,6%-kal került feljebb.


Trump bejelentése után emelkednek a tőzsdék

Kedvező a hangulat azokon a tőzsdéken, ahol pünkösdhétfőn sem áll meg az élet. A brit FTSE 100 index 0,6%-ot tudott emelkedni, a francia tőzsde 0,3%-os pluszban állt, az amerikai határidős indexek is pozitív nyitást jeleznek előre a tengerentúlon.

Mindez pedig annak tudható be, hogy az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott a migráció megfékezéséről, ezért a hétfőtől kilátásba helyezett vámok bevezetését az Egyesült Államok felfüggeszti. Mindezt Donald Trump amerikai elnök jelentette be Twitteren szombat hajnalban:Trump bejelentése után emelkednek a tőzsdék

A két ország közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben Mexikó vállalja, hogy "példátlan" lépéseket tesz annak érdekében, hogy megfékezze az illegális migrációt, országszerte bevetik a nemzeti gárdát, különös tekintettel Mexikó déli határára, és a mexikói kormány "döntő" lépéseket tesz, hogy felszámolja az embercsempész-hálózatokat. A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok a jövőben több menedékkérőt küld vissza majd Mexikóba, hogy ott várják meg kérelmük amerikai elbírálását. A két ország továbbá megbeszéléseket kezd az illegális bevándorlás elleni további fellépésről.

Az amerikai elnök azt helyezte kilátásba, hogy a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt. Ez mindkét ország gazdaságára nézve óriási negatív következményekkel járna, miután az Egyesült Államok tavaly 378 milliárd dollár értékben importált árukat Mexikóból. Az import nagy részét a Mexikóban gyártott autók és alkatrészek teszik ki.

Címlapkép forrása: Alex Wong/Getty Images

Luca_Jahier Europai Gazdasagi es Szocialis Bizottsag1500
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1470496652
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange