Erőre kapott Amerika
Üzlet

Erőre kapott Amerika

Portfolio
Miután szombat hajnalban kiderült, az Egyesült Államok nem vet ki importvámot Mexikóval szemben, a piacok a hétfői kereskedésben megkönnyebbültek. Azonban Trump újra megfenyegette Kínát.

Emelkedett Amerika

Erősödéssel zártak az amerikai részvényindexek azt követően, hogy Donald Trump visszavonta a mexikói vámok kivetését. A hangulatot kissé rontotta viszont, hogy Kínára még nagyobb vámokat vetne ki az elnök, ha nem sikerül megegyezni velük. A Dow Jones 0,3%-kal, az S&P 500 0,5%-kal, a Nasdaq pedig 1,1%-kal emelkedett.


Lejjebb vagyunk a napi csúcsokhoz képest

Napi csúcsukhoz képest lejjebb kerültek az amerikai tőzsdeindexek azt követően, hogy Trump újabb vámokkal fenyegetőzött, ezúttal Kína ellen. Vagyis nem igazán volt túl sok idejük örülni a befektetőknek annak, hogy Trump meggondolta magát a Mexikóval szembeni vámokkal kapcsolatban. Ha a kínai elnök nem jön el a G20-csúcsra, akkor jönnek a vámemelések Kínával szemben. A Dow Jones 0,4%-os emelkedést mutat, az S&P 500 0,6%-kal került feljebb, míg a Nasdaq 1% feletti pluszt mutat.

Trump megfenyegette Kínát

Ha Hszi Csin-ping kínai elnök nem vesz részt a G20-as országcsoport június végi oszakai csúcsértekezletén, akkor Washington azonnali hatállyal további védővámokat léptet életbe a kínai árukra - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a CNBC televíziónak adott telefonos interjújában. Tovább a cikkhez

Emelkedés Európában és Amerikában

Miközben a frankfurti és a magyar tőzsde is zárva tartott, a főbb indexek pluszban zártak hétfőn. Az angol FTSE 100 index 0,6%-kal került feljebb, a francia CAC 40 pedig 0,3%-kal emelkedett. A kedvező hangulat Amerikában is kitart, miután Donald Trump mégsem vet ki új vámokat Mexikó ellen. A Dow Jones 0,6%-kal, az S&P 500 0,9%-kal, a Nasdaq pedig 1,6%-kal került feljebb.


Trump bejelentése után emelkednek a tőzsdék

Kedvező a hangulat azokon a tőzsdéken, ahol pünkösdhétfőn sem áll meg az élet. A brit FTSE 100 index 0,6%-ot tudott emelkedni, a francia tőzsde 0,3%-os pluszban állt, az amerikai határidős indexek is pozitív nyitást jeleznek előre a tengerentúlon.

Mindez pedig annak tudható be, hogy az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott a migráció megfékezéséről, ezért a hétfőtől kilátásba helyezett vámok bevezetését az Egyesült Államok felfüggeszti. Mindezt Donald Trump amerikai elnök jelentette be Twitteren szombat hajnalban:Trump bejelentése után emelkednek a tőzsdék

A két ország közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben Mexikó vállalja, hogy "példátlan" lépéseket tesz annak érdekében, hogy megfékezze az illegális migrációt, országszerte bevetik a nemzeti gárdát, különös tekintettel Mexikó déli határára, és a mexikói kormány "döntő" lépéseket tesz, hogy felszámolja az embercsempész-hálózatokat. A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok a jövőben több menedékkérőt küld vissza majd Mexikóba, hogy ott várják meg kérelmük amerikai elbírálását. A két ország továbbá megbeszéléseket kezd az illegális bevándorlás elleni további fellépésről.

Az amerikai elnök azt helyezte kilátásba, hogy a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt. Ez mindkét ország gazdaságára nézve óriási negatív következményekkel járna, miután az Egyesült Államok tavaly 378 milliárd dollár értékben importált árukat Mexikóból. Az import nagy részét a Mexikóban gyártott autók és alkatrészek teszik ki.

Címlapkép forrása: Alex Wong/Getty Images

autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP