Üzlet

Minden, amit az új magyar tőzsdei cégről tudni érdemes

Portfolio
Ingatlanfejlesztő cég részvényeit regisztrálta tegnap a BÉT az Xtend piacon, ha minden igaz, akkor 90 napon belül megkezdődhet a kereskedés a papírokkal. A GOPD nevű vállalat egyelőre még nem kezdte meg a tevékenységét, ehhez forrásbevonásra van szükség, amit hitelekből, illetve zártkörű részvénykibocsátásból finanszírozna. Bevétele még nincs a cégnek, de idén a tervek szerint 3-4 projektcégben szerezne részesedést akvizíciókkal, tulajdonosi hitelből - derül ki az információs dokumentumból.

Mivel foglalkozik a GOPD?

A GOPD-t 2018 májusában alapították és a fő tevékenységi köreként a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele van megnevezve. A társaság a tervek szerint az általa létrehozott vagy akvirált projekttársaságokon keresztül telekvásárlásokat hajt végre, majd alvállalkozók közreműködésével megtervezteti az ingatlanokat, gondoskodik a szükséges engedélyekről, a kivitelezésről, valamint az ingatlanok értékesítéséről is.

A tervek

A cégnek egyelőre még nincsenek ingatlanjai és bevétele sem, tervek azonban már vannak. 2019 folyamán reálisan körülbelül három vagy négy projektcégben fog tudni részesedést szerezni a vállalat várakozásai szerint, jellemzően akvizíciókkal, tulajdonosi hitelből. Részesedésének mértéke az egyes projektcégekben 20-100% között lehet. A projektcégek kiválasztásakor cél, hogy már olyan lakóingatlan-fejlesztési projekttel rendelkezzenek, ahol a kivitelezés vagy már megkezdődött vagy legalább az építési engedélyezési eljárás folyamatban van. Saját projektcég alapítására 2019 során valószínűleg még nem kerül sor.

A tulajdonosok

A társaság megalapítása óta a DakotaÉpítő Kft. az egyedüli részvényes, az alapításkor 21 millió forintos, 100 százalékban pénzbeli hozzájárulásból álló jegyzett tőkével jött létre. A DakotaÉpítő lft.-t 50-50 százalékban birtokolja a Suplex City és a PiuÉpítő kft.

Minden, amit az új magyar tőzsdei cégről tudni érdemes
A GOPD tulajdonosi szerkezete
Miután a vállalat kérvényezte, a BÉT felvette a GOPD részvényeit az értékpapírlistára június 13 napjával, ami azt jelenti, hogy regisztrálásra kerültek az Xtend piacra. 210 ezer darab, egyenként 100 forint névértékű részvényt regisztrált a BÉT, a kereskedés megkezdését 90 napon belül kérvényezheti a társaság.

Minden, amit az új magyar tőzsdei cégről tudni érdemes

Zártkörű részvényértékesítés jön

A társaság által közzétett információs dokumentum szerint a további fejlesztések és bővítések finanszírozási igényét hitel-és tőkeági finanszírozás megfelelő arányú kombinálásával kívánja megvalósítani. Ennek keretében tőkeemelésre kerül sor, valamint kereskedelmi bankoktól vesz igénybe hiteleket az ingatlanfejlesztésekhez. A tervek szerint sor kerülhet részvények zárt körben történő értékesítésére a közeli jövőben, de nyilvános kibocsátást nem tervez a társaság rövid távon, ennek lehetősége csak akkor merülhet fel, ha a cég ténylegesen megkezdte működését.

A kockázatok

A GOPD érdemben még nem kezdte meg a tevékenységét, működési történettel még nem rendelkezik, így üzleti stratégiájának jövedelmezőségére nem vonhatók le következtetések a múltbeli teljesítményből. A vállalat még nem tulajdonol fejlesztésre alkalmas ingatlanokat és nem rendelkezik az ingatlan vásárlására elkülönített tőkével sem. Amennyiben a vállalat részére sem a részvényes, sem pedig a bankok nem biztosítanak forrást, akkor a tervezett projektjeit nem fogja tudni megvalósítani.

Mivel a cég még nem kezdte meg az érdemi tevékenységet, így bevétele nem volt az elmúlt évben, viszont költségei már keletkeztek, így az adózott eredmény szintjén 1,337 millió forintos veszteséggel zárt (a 2018. május 23-tól 2018. december 31-ig terjedő időszakban).

Az iparági kockázatok, hogy jelenleg az építőipar területén kevés a kivitelezői csapat és erős a verseny értük, így nem zárható ki, hogy egy-egy alvállalkozó a hatályos szerződést ellenére levonul egy jobb ajánlat miatt. Mindeközben az elmúlt években az építőiparban jelentős drágulás volt, ha pedig ez folytatódik, akkor az negatív hatással lesz a vállalat jövedelmezőségére. A magas építési költséges esetleges további emelkedése mind a lakás bérleti díjak, mind a lakás vételárak további emelkedéséhez vezethetnek, ami befolyásolhatja a kereslet további alakulását. Hátrányos tényező lehet még a munkaerőhiány további alakulása is - áll a cég információs dokumentumában.

Hozzáteszik, hogy a vállalat nem tudja garantálni, hogy a jövőben nyereséges lesz és azt sem, hogy osztalékot fog fizetni akkor sem, ha az osztalékfizetés feltételei fennállnak.

A GOPD-vel a harmadik vállalat jelenik meg az Xtend-piacon az emeléstechnikával foglalkozó Megakrán és az éttermeket üzemeltető Cyberg mellett.

Minden, amit az új magyar tőzsdei cégről tudni érdemes
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
roosevelt 7_8 iroda shutter
weworkiroda2
BET
Mosoczi_Laszlo_Jaszbereny_ikop1500
Richter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Richter