Tankereket támadtak meg - Kilőtt az olajár
Üzlet

Tankereket támadtak meg - Kilőtt az olajár

Portfolio
Kilőtt az olaj árfolyama csütörtökön reggel, miután az Ománi-öbölben kigyulladt egy, más hírek szerint két olajtanker. Értesülések szerint a tűz kitörését robbanás előzte meg, amit torpedótámadás okozhatott. A hírre kilőtt az olajár.
A Front Altair nevű olajtanker abu-dzabi olajjal megrakodva futott ki a tengerre a Bloomberg szerint, mielőtt az - egyelőre meghatározatlan - esemény megtörtént volna. Így jelenleg a tűz oka sem ismert - közölte az Egyesült Királyság Tengeri Kereskedelmi Szervezete (UK Maritime Trade Operations), amely partnereivel vizsgálja az eset körülményeit. A szervezet "rendkívüli óvatosságra" intette a térségben mozgó kereskedelmi hajókat az Egyesült Államok és Irán közötti feszültségek fokozódására tekintettel.

Az iráni média beszámolói szerint a tűz kitörését robbanás előzte meg. A jelentések szerint a tanker vészjelzéseket adott le a legközelebbi, egyesült arab emírségekbeli kikötőnek (Fujairah).

A TradeWinds iparági forrásokra hivatkozó újabb jelentése szerint nem is egy, hanem két tankert támadtak meg - erről számolt be a Reuters is - , amelyek személyzetét evakuálták az incidens miatt. Az értesülés szerint a hajókat torpedótámadás érte.

A hír megjelenését követően az olajárak lendületes emelkedésnek indultak. Miután előző nap mintegy 4 százalékot zuhanva öthavi mélypontra kerültek az árfolyamok, csütörtök reggel fél tíz körül 3 százalék körüli emelkedést mutatnak az árfolyamok. A Brent azonnali jegyzése 61 dollár felett jár, de nem sokkal korábban még 4 százalék körüli pluszban, 62 dollár felett járt az árfolyam.

Tankereket támadtak meg - Kilőtt az olajár
A térségben fokozódnak a feszültségek jelentős részben az amerikai szankciók, illetve az ezek által sújtott Irán miatt, amelynek a gyanú szerint szerepe lehetett a Perzsa-öbölben májusban kereskedelmi hajók, köztük szaúdi tankerek ellen végrehajtott támadásokban is. Irán tagadta, hogy bármilyen módon részt vett volna a támadásokban.

Az Egyesült Államok konkrét vádjait erősítette meg az Egyesült Arab Emírségek az előző héten, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén benyújtott dokumentumban úgy fogalmazott, a májusi támadásokat "kifinomult és összehangolt működéssel" valósították meg, ami szerinte valamilyen állami szereplőre utal a háttérben. Iránt ugyanakkor nem nevezte meg a dokumentum, amelyhez az áldozatul esett hajókat küldő Norvégia és Szaúd-Arábia is csatlakozott.

Címlapkép: shutterstock
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944