Tankereket támadtak meg - Kilőtt az olajár
Üzlet

Tankereket támadtak meg - Kilőtt az olajár

Portfolio
Kilőtt az olaj árfolyama csütörtökön reggel, miután az Ománi-öbölben kigyulladt egy, más hírek szerint két olajtanker. Értesülések szerint a tűz kitörését robbanás előzte meg, amit torpedótámadás okozhatott. A hírre kilőtt az olajár.
A Front Altair nevű olajtanker abu-dzabi olajjal megrakodva futott ki a tengerre a Bloomberg szerint, mielőtt az - egyelőre meghatározatlan - esemény megtörtént volna. Így jelenleg a tűz oka sem ismert - közölte az Egyesült Királyság Tengeri Kereskedelmi Szervezete (UK Maritime Trade Operations), amely partnereivel vizsgálja az eset körülményeit. A szervezet "rendkívüli óvatosságra" intette a térségben mozgó kereskedelmi hajókat az Egyesült Államok és Irán közötti feszültségek fokozódására tekintettel.

Az iráni média beszámolói szerint a tűz kitörését robbanás előzte meg. A jelentések szerint a tanker vészjelzéseket adott le a legközelebbi, egyesült arab emírségekbeli kikötőnek (Fujairah).

A TradeWinds iparági forrásokra hivatkozó újabb jelentése szerint nem is egy, hanem két tankert támadtak meg - erről számolt be a Reuters is - , amelyek személyzetét evakuálták az incidens miatt. Az értesülés szerint a hajókat torpedótámadás érte.

A hír megjelenését követően az olajárak lendületes emelkedésnek indultak. Miután előző nap mintegy 4 százalékot zuhanva öthavi mélypontra kerültek az árfolyamok, csütörtök reggel fél tíz körül 3 százalék körüli emelkedést mutatnak az árfolyamok. A Brent azonnali jegyzése 61 dollár felett jár, de nem sokkal korábban még 4 százalék körüli pluszban, 62 dollár felett járt az árfolyam.

Tankereket támadtak meg - Kilőtt az olajár
A térségben fokozódnak a feszültségek jelentős részben az amerikai szankciók, illetve az ezek által sújtott Irán miatt, amelynek a gyanú szerint szerepe lehetett a Perzsa-öbölben májusban kereskedelmi hajók, köztük szaúdi tankerek ellen végrehajtott támadásokban is. Irán tagadta, hogy bármilyen módon részt vett volna a támadásokban.

Az Egyesült Államok konkrét vádjait erősítette meg az Egyesült Arab Emírségek az előző héten, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén benyújtott dokumentumban úgy fogalmazott, a májusi támadásokat "kifinomult és összehangolt működéssel" valósították meg, ami szerinte valamilyen állami szereplőre utal a háttérben. Iránt ugyanakkor nem nevezte meg a dokumentum, amelyhez az áldozatul esett hajókat küldő Norvégia és Szaúd-Arábia is csatlakozott.

Címlapkép: shutterstock
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti Tőzsde