Üzlet

Alaposan átalakul a 4iG, jelentős felvásárlásokra készülnek

Portfolio
Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért megállapodásának eredményeként, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel irányító befolyást szerzett az informatikai nagyvállalatban. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tranzakciók értelmében Jászai Gellért az elmúlt napokban 32,02 százalékos részvénycsomagot vásárolt a társaságban, amelyet további OTC ügyletekkel mindösszesen 40,2 százalékra növel. Az üzletember a jogszabályi előírások szerint, a 33 százalékot meghaladó mértékű befolyásszerzéshez 15 napon belül kötelező nyilvános vételi ajánlatot tesz a társaság részvényeseinek is.

Update 9:40

A 4iG árfolyama Jászai Gellért tulajdonszerzésének bejelentése és az ötödölés után 1022 forinton, közel 1,5 százalékos pluszban áll, de állt már 1050 és 1008 forinton is. 33 millió forintos forgalmával a Mol (150 millió forint) mögött a második legforgalmasabb papír, a 4iG forgalma több mint háromszorosa az OTP-ének.

Alaposan átalakul a 4iG, jelentős felvásárlásokra készülnek

Jászai Gellért lesz a nagytulajdonos

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett bejelentés értelmében Jászai Gellért a 4iG Nyrt. főrészvényese és legnagyobb befektetője. Az üzletember a Konzum PE Magántőkealaptól, illetve egyéb tőzsdén kívüli ügylettel összesen 40,2 százalékos részesedést vásárol az informatikai nagyvállalatban. A felek a két lépcsőben megvalósuló, a társaság tényleges irányítását biztosító részvénycsomag megszerzéséhez szükséges szerződéseket megkötötték.

“Azért fektettem a vállalatba, mert az informatika és digitalizáció a leginnovatívabb iparág, amely robbanásszerű fejlődés előtt áll Magyarországon, valamint az egész kelet-közép európai régióban. Ez maga a jövő, a gazdaság új dimenziója"- mondta a mai bejelentés kapcsán Jászai Gellért. "Munkatársaimmal azért dolgozunk, hogy a 4iG a piac éllovasává váljon. Ennek érdekében olyan jelentős akvizíciókra készülünk, melyeknek köszönhetően a társaság még az idei évben a legnagyobb hazai tulajdonú informatikai vállalatcsoporttá alakulhat "- tette hozzá a 4iG elnök-vezérigazgatója.

Bár a közleményben akvizíciókról írnak, az elmúlt hetek pletykái alapján nem nehéz egy bizonyos akvizícióra gondolni, erősen tartja magát ugyanis az a magyar sajtóban már többször körbement értesülés, hogy a 4iG úgy válna Magyarország meghatározó IT-cégévé, hogy megvásárolja a Magyar Telekomtól annak informatikai leánycégét, a T-Systemst.

A tranzakciósorozat első lépéseként Jászai Gellért megvásárolta a Konzum PE Magántőkealaptól a KZF Vagyonkezelő Kft.-t, mely társaság a 4iG részvények 22,57 százalékát birtokolja. Ezt követően a vagyonkezelő társaság a Konzum PE Magántőkealaptól 4,26 százalékos, és egyéb tőzsdén kívüli ügylettel további 5,19 százalékos részvénycsomagot szerzett az informatikai vállalatban. A napokban lezárt tranzakciók eredményeként, a vállalat elnök-vezérigazgatója már összesen 32,02 százalékos részesedéssel rendelkezik a 4iG Nyrt.-ben.

Alaposan átalakul a 4iG, jelentős felvásárlásokra készülnek
A felek megállapodása szerint Jászai Gellért további 8,2 százalékos részvénycsomagot is vásárol a Konzum PE Magántőkealaptól. A tőkepiaci törvény értelmében azonban a 33 százalék fölötti befolyás megszerzéséhez kötelező nyilvános vételi ajánlatot kell tennie a társaság minden részvényese számára. Így a tranzakció második lépésében érintett további részesedést, a nyilvános eljárás lezárását követően szerzi meg Jászai Gellért.

Az ajánlati ár meghatározásakor a tőkepiaci törvényt kell figyelembe venni, amiben az áll, hogy a 180 napos, a 360 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár, 180 napon belül a céltársaság részvényeire kötött átruházási szerződés legmagasabb ára, egy részvényre jutó saját tőke értéke közül a legmagasabbat kell elérnie az ajánlati árnak.

A 4iG esetében az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagára a pénteki záróárig 3403 forint, a 360 napos átlagár pedig 2351. A társaság saját tőkéje az idei első negyedév végén 2,94 milliárd forint volt, ez alapján a 157 forintos egy részvényre jutó saját tőke a 180 napos és a 360 napos átlagárnál jóval alacsonyabb, így ezek közül a 180 napos átlagár, a 3403 forint a legmagasabb, vagyis jóval a múlt hét pénteki piaci ár alatt kerülhet sor az ajánlattételre, amely technikai esemény, és nem arról van szó, hogy Jászai Gellért tulajdonszerzése után a tőzsdei kivezetés lenne a cél. Kötelező vételi ajánlatra egyébként az elmúlt években több alkalommal került sor hazai tőzsdei vállalatoknál, így a 4iG-nél, a Konzumnál, az Opimusnál és az Appeninnél is.

A 4iG-nél egyébként részvényfelaprózásra került sor, az ötödölés után a 180 napos és a 360 napos forgalommal súlyozott átlagár 681 illetve 470 forint.

A mai napon bejelentett ügyletek jelentős változást eredményeznek a társaság tulajdonosi szerkezetében: Jászai Gellért közvetett módon mindösszesen legalább 40,2 százalékos ténylegesen irányító részvénycsomagot szerez a 4iG Nyrt.-ben, míg Mészáros Lőrinc a Konzum PE Magántőkealapon keresztül 11,63 százalékos, az Opus Global pedig 9,95 százalékos tulajdonnal rendelkezik majd az informatikai vállalatban.

Alaposan átalakul a 4iG, jelentős felvásárlásokra készülnek
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter