Lázár radikális javaslattal állt elő: tömegesen tűnhetnek el a dohányboltok Magyarországról
Üzlet

Lázár radikális javaslattal állt elő: tömegesen tűnhetnek el a dohányboltok Magyarországról

Portfolio
Tovább csökkenhet a dohánytermékeket árusító helyek száma Magyarországon, ha megvalósul az a javaslat, amit csütörtök délután nyújtott be Lázár János. A parlament oldalára felkerült törvényjavaslat értelmében ugyanis az eddiginél negyedével kevesebb koncessziót lehet majd kiosztani. Persze ez nem érinti a most működő dohányboltokat, de a jövőben a szigorúbb szabályok szerint járnának el.
Csütörtök délután került fel a parlament honlapjára Lázár János javaslata "A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosításáról". A törvényjavaslat több ponton módosítja, finomítja az eddigi szabályozást.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény tervezetének 2011. évi benyújtása, majd a törvény 2012. évi elfogadása és 2013. évi hatálybalépése óta eltelt hosszabb időszak alatt összegyűjtött jogalkalmazási tapasztalat időszerűvé tette a "trafiktörvény" szabályrendszerének alaposabb áttekintését - olvasható az általános indoklásban.

A fontosabb módosítások a következők:

  • A jövőben az új dohánytermék-kategóriák kiegészítő termékei is, valamint az e-cigaretták minden formája csak dohányboltban lesz értékesíthető és a fiatalkorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket e termékkörre is kiterjeszti a javaslat.
  • Egyértelműen szigorodnak a bírságolásra vonatkozó rendelkezések; a korábbinál több esetben lesz kötelező jogsértés esetén bírság alkalmazása.
  • A kiosztható koncessziók küszöbértékének megemelésével tovább csökkenhet a dohánytermékek értékesítési helyeinek száma Magyarországon. A jelenlegi törvény szerint 3000 lakosra lehet egy koncessziót kiosztani, ezt 4000-re emelnék fel. Vagyis egy 120 ezres város esetében például az eddigi 40-ről 30-ra csökkenhet a kiosztható koncessziók száma. Ez persze nem érinti a jelenleg működő dohányboltokat, melyek 20 évre kapták meg a jogosultságot, de ennek megszűnése esetén már az új szabályokat kellene alkalmazni.
  • Szigorodnak a dohánytermékek közvetett reklámozására vonatkozó rendelkezések: a jövőben nem lesz lehetőség arra, hogy dohányterméket kiegészítő termékek (pl. cigarettahüvely dobozainak) kiemelt (pl. többszörözött, megvilágított) megjelenítésével népszerűsítsenek közvetve dohányterméket, ha e "reklámozott" termékek árujelzője (elnevezése) dohánytermék árujelzőjével (elnevezésével) azonos, vagy ahhoz nagyon hasonló.
  • Minimálisan - érdemét tekintve mindössze a papírzsebkendővel - bővül a dohányboltban árusítható termékek köre, tekintettel arra, hogy a javaslat továbbra is élesen el kívánja választani a "vegyesboltot" a dohánybolttól.
  • A nikotinmentes e-cigaretta töltőfolyadék is jövedéki termékké válna, a töltőfolyadékok jövedéki adómértéke pedig - a jelenleg tapasztalható illegális kereskedelem felszámolásának érdekében - a jelenlegi 55 Ft helyett milliliterenként egységesen 20 Ft-ban kerülne rögzítésre.
  • A jövőben az illegális (koncessziós jogosultság, és engedély nélküli) dohánykereskedelem bármely formáját az eddigieknél szigorúbban rendeli büntetni a törvény. Eddig csak lehetőség volt a legalább 5 millió forintos bírság kiszabása, ezt követően ez minden esetben kötelező lesz, melytől csak különös méltánylást érdemlő esetben lehet eltérni.
  • Pontosan elkülönítésre kerül, hogy mely esetekben lehetőség, és mely esetekben kötelező az engedély visszavonása.
  • A törvényjavaslat értelmében dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság a jövőben olyan gazdasági társaság útján gyakorolható, amelyben legalább a koncesszió jogosultja korlátlan felelősséggel tartozik a társaság kötelezettségeiért. Az a gazdasági társaság, amely nem felel meg ezen rendelkezésnek, 2019. december 31. napjáig köteles ennek eleget tenni.
  • Mára mindössze nagyságrendileg háromtucat olyan ún. "kijelöléssel" működő "trafikos" működik, aki semmilyen koncessziós díjat nem fizet; lényegében szabályrendszeren kívül működik például az adatszolgáltatás és számos más kötelezettség tekintetében. Mivel volt kb. 6 év arra, hogy e kereskedők koncessziót szerezzenek, illetve más gazdasági tevékenységet folytassanak, továbbá a törvényjavaslat újabb legalább további több, mint egy évet biztosít az átállásra való felkészülésre, így meg lehet szüntetni ezt a fajta működési formát. E jogosultak is tovább folytathatják a tevékenységüket, amennyiben (időközben) koncessziós jogosultságot szereznek - olvasható a javaslatban.


A címlapkép forrása: MTI/Bizományosi: Faludi Imre
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Hernadi